GasztroHírek  » 

Szuperhősök laknak Magyarországon

Szuperhősök laknak Magyarországon

2017.06.14.  | MKO

A Gasztrohősök nem dőlnek be a “superfood” trendeknek! Meggyőződésük, hogy lehet egészségesen, változatosan és izgalmasan étkezni hazai és régiós alapanyagokból. Akik nem hitték volna, azoknak humoros, interaktív módon, egy csipet iróniával mutatta be a Felelős Gasztrohős Alapítvány, hogy miért értékesebb a csipkebogyó a goji bogyónál, vagy éppen milyen hazai, gluténmentes gabonahelyettesítők léteznek quinoa helyett. Nézzék meg alaposan a remek infografikákat!

A Felelős Gasztrohős Alapítvány több mint 5 éve buzdít arra mindenkit - beleértve a Fenntartható Vendéglátóhelyek séfjeit és a lakosságot is -, hogy étrendjét és étlapját a szezonalitáshoz igazítva állítsa össze, és

igyekezzen az alapanyagokat minél közelebbről beszerezni.

Városi lakosként ezt a termelői piacokon, dobozrendszereken keresztül tehetjük meg a legkönnyebben; vendéglátóhely képviselőjeként úgy, hogy közvetlen kapcsolatot ápolunk a régióban található termelőkkel, és közösen dolgozunk a minél frissebb, ízletesebb és tápanyagdúsabb élelmiszerek termelésén és elkészítésén.

A helyi, szezonális, bio élelmiszerek fogyasztása nemcsak a saját egészségünk és ízlelőbimbóink szempontjából jó választás, hanem a helyi gazdaság fejlesztése és az élelmiszer-kilométerek csökkentése miatt - vagyis környezetvédelmi szempontból - is fontos.

A főleg importált alapanyagokra alapozott étrend akár négyszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátással járhat, mint az elsősorban helyi élelmiszerekből álló!

Ráadásul sokszor a aktuálisan trendi “superfood”-ok jóval drágábbak is, mint hazai versenytársaik, ezért a lokális beszerzéssel spórolhatunk is.

Legújabb kampányukban a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködve, táplálkozástudományi és turisztikai szakemberek segítségével összeállították hazánk “superfood” térképét, amely

ahhoz nyújt iránymutatást, hogy a sokszor “szuperélelmiszernek” hívott egzotikus alapanyagokat milyen hazai termékekkel érdemes kiváltani.

A következő hetek során online felületeiken mutatják be a hazai régiók kiváló alapanyagait, receptjeit, sőt, arról is kaphatunk információt, hogy belföldi utazásaink során melyik termelői piacokon tudunk beszerezni különleges hazai alapanyagokat.

 

 

 

 

Grafika: Kőfaragó Anna, fotó: Nagy Péter

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább