GasztroHírek  » 

Szuperkönnyű húsvéti nyalánkságok a gyerekekkel

Szuperkönnyű húsvéti nyalánkságok a gyerekekkel

2018.03.29.  | MKO

Akár a legkisebbek bevonásával is készülhetnek apró édességek az ünnepi asztalra. Idő- és ötlethiányban szenvedőknek mutatunk néhány egyszerű ötletet.

Gyerekkel a konyhában? Kiváló otthoni elfoglaltság; mert – bár biztosan több lesz a takarítanivaló – a kicsikkel együtt sütni-főzni a kapcsolaterősítés és élményszerzés egyik legjobb eszköze.

Ha engedik, a gyerekek örömmel vesznek részt a konyhai munkálatokban,

ezáltal az ételekhez való viszonyuk is fejlődik, alakul. Ne vegyük el a kedvüket, ha segíteni szeretnének, hiszen mindig van olyan tevékenység, amit nyugodt szívvel rábízhatunk az aprónépre is.

Így van ez húsvét előtt is. A konyhában ilyenkor általában a megszokottnál nagyobb a sürgés-forgás, több a teendő, de a gyerekek számára az ünnepi készülődés mindig különleges esemény, amibe, ha tehetjük, vonjuk be őket is. Az igazi persze az, ha húsvéti kalácsot, és más klasszikusokat tudunk közösen készíteni, de lássuk be, hogy sokszor vagyunk időhiányban, amikor egy hirtelen bejelentkező vendéget szeretnénk meglepni valami aprósággal, vagy ötlethiányban, amikor már minden készen áll, csak valami kis vicces plusz hiányzik az ünnepi asztalról. Lássuk, külföldön miket találnak ki a kreatív anyukák!

Most ilyen gyors, egyszerű és mutatós nyalánkságokat mutatunk:

Répaföld - eperből

Hozzávalók (8 adaghoz):
•    55 dkg eper (zöld szárral)
•    30 dkg fehércsoki
•    1-2 csepp narancssárga ételfesték (el is hagyható)
•    15-20 db csokis keksz

Elkészítés:
A fehércsokit gőz felett felolvasztjuk, s ha kicsit hűlt, hozzácseppentjük a színezéket. Az epret óvatosan a csokoládéba mártjuk, úgy, hogy az mindenhol szépen beborítsa a gyümölcsöt, de a zöldje maradjon ki. (Ha nem használunk ételfestéket, az epreket mártsuk félig tejcsokiba.) Tegyük félre az epreket, míg a csoki újra megszilárdul. Addig törjük össze a csokis kekszeket, halmozzuk egy tálka aljába, majd szépen rendezzük el rajta a kész „répákat”.

Mályvacukros négercsók báránykák

Hozzávalók (6 darabhoz):
•    10 dkg tejcsokoládé
•    6 db mini csokitojás
•    6 db négercsók
•    10 dkg mini, fehér mályvacukor
•    12 db apró fehér cukorka

Elkészítés:
Gőzfürdő felett olvasszuk meg a tejcsokit, kicsit hagyjuk hűlni – ez lesz a „ragasztónk”. A négercsók (a bárány teste) egyik oldalára illesszük a csokitojást (a bárány feje), majd a testet borítsuk a fehér mályvacukorkákkal. A tojásra ragasszuk fel a bárányka cukorszemeit, és a maradék csokimasszából húzzunk egy-egy lógó fület is a báránynak.

Tojáscsirkék

Hozzávalók (12 darabhoz):
•    20 dkg tejcsokoládé
•    12 db csokis keksz
•    36 db apró, narancssárga cukorka (pl. Smarties)
•    12 db töltött csokitojás (pl. Cadbury Creme Eggs)
•    36 db csokichips
•    apró, fehér cukorkák

Elkészítés:
Gőz fölött olvasszunk fel 20 dkg csokoládét és tegyük félre. A kekszeket fektessük egy tálcára, ezeken állnak majd a kiscsibék. A tojásokat a felolvasztott csokival ragasszuk rájuk, az oldalukra (szárnyak) és hátra (faroktoll) ragasszunk egy-egy csokoládé chips-et, a tetejükre, szem gyanánt pedig egy-egy fehér cukorkát. A narancssárga cukrokat vágjuk ketté; egyből készüljön a madárka csőre, a másik felükből pedig a taréj.

Mini kekszkosárkák

Hozzávalók (16 darabhoz):
•    8 db töltött keksz (pl. Pilóta vagy Oreo)
•    8 db édes keksz
•    10 dkg fehércsoki
•    1 csomag piros gumicukor (kígyó forma vagy tekercs)
•    + a „kosárkákba”: színes szórócukor vagy aprított más színes cukorkák (pl. M&M’s, Smarties)

Elkészítés:
A csokoládét olvasszuk fel. Az édes kekszeket vágjuk félbe – ezek lesznek a talpak, amelyeken a kosárkák állni fognak. A töltött kekszeket is vágjuk félbe. Legyünk óvatosak, hogy ne repedjenek szét, majd ragasszuk őket a talpra a csoki segítségével úgy, hogy az íves felük érintkezzen a talppal, az egyenes felük nézzen felfelé – ez lesz a kosár „szája”. Némi olvasztott csokoládé segítségével a keksz két végéhez ragasszunk egy ívesre hajtott gumicukor darabkát (a kosár fogantyúja), és szórjuk meg a színes cukorkákkal.

Ropogós húsvéti tojások

Hozzávalók:
•    30 dkg étcsokoládé
•    18 dkg édesítetlen puffasztott rizs reggelizőpehely
•    színes, apró cukorkák (a díszítéshez)
•    olaj (a kiszúróforma kiolajozásához)
•    + tojás alakú sütikiszúró forma
A darabszám a formánk méretétől függ.

Elkészítés:
A kiszúró formákat vékonyan olajozzuk ki, tegyük sütőpapírra. A csokit olvasszuk fel, majd ha kissé meghűlt, keverjük bele a ropogós rizst. A masszát töltsük a formákba, finoman tömörítsük, és ízlés szerint díszítsük a színes cukorkákkal. Hűtsük, majd tálalás előtt vegyük ki a formákból.

Kókuszfészek

Hozzávalók (10 kis fészekhez):
•    1,5 dl sűrített tej (édes)
•    1 tojás fehérje (nagyobb)
•    1,5 tk vaníliakivonat
•    pici só
•    1 csésze/cup Nutella
•    35 dkg kókuszreszelék
•    + a díszítéshez: színes, apró tojás alakú cukorkák

Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 160 fokra, a tepsit béleljük ki sütőpapírral. Egy nagy tálban keverjük össze a sűrített tejet, a tojásfehérjét, a vaníliát és a sót, végül adjuk ezekhez a kókuszreszeléket. A keverékből egy-egy púpozott evőkanálnyit halmozzunk a sütőpapírra, formáljunk fészket, a tészta közepét a hüvelykujjunkkal mélyítsük. Süssük a tésztát 15-20 percig, míg a széle enyhén aranybarna lesz. Vegyük ki sütőből, a fészkek közepét újra nyomjuk le, és hagyjuk a tésztát 5 percig pihenni. Ha már kissé megszilárdult, tegyük őket hűtőrácsra és hűtsük ki teljesen. A kihűlt fészkek közepére kanalazzunk Nutellát, és ültessünk mindegyikbe néhány színes tojást.

A fogások forrása:

forkly.com

www.geniuskitchen.com

www.goodhousekeeping.co.uk

www.parentmap.com

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.