GasztroHírek  » 

Szupermarket árulta a trappisták sörét – kiakadtak a szerzetesek

Szupermarket árulta a trappisták sörét – kiakadtak a szerzetesek

2018.04.23.  | Orbán Szilvia

A világ egyik legkiválóbb és egyben legnehezebben hozzáférhető sörét árulta engedély nélkül, borsos áron egy áruházlánc. A szerzetesek felháborodtak, nem értik a történteket.

A Westvleteren XII a világ egyik legjobb és legritkább söreként él a köztudatban. Az italt – amely komplex, fűszeres, gazdag aromáiról, gyümölcsös-barnacukros ízjegyeiről, és  gesztenyebarna színéről híres – Belgium Westvleteren városában, a Szent Szixtusz Apátság szerzetesei főzik.

Hozzájutni legendásan nehéz, így egy holland áruház vásárlói nemrégiben igencsak meglepődtek, amikor a különlegességet megpillantották a polcokon. A sört készítő szerzetesek azonban még náluk jobban is elképedtek, meglepettségük pedig hamarosan felháborodássá változott.


A kolostorban főzött sört ugyanis nem árulják üzletek számára. Az érdeklődők kizárólag kétféleképpen juthatnak hozzá az exkluzív italhoz:

az egyik verzió, ha az apátsággal szemközti bárban fizetnek egy-egy pohárért, a másik pedig, ha előre megrendelik a palackos verziót.

Ez utóbbi lehetőség erősen korlátozott, hiszen a szerzetesek éppen csak annyit főznek a különleges italból, amennyi a kiadásaikat fedezi. Azok a szerencsések, akiknek sikerül egyeztetni a kolostorral, egyszerre maximum két láda (egyenként 24 palackkal) sört vehetnek át – kizárólag személyesen, egy előre egyeztetett időpontban.

A Westvleterenhez tehát valóban nem egyszerű hozzájutni, azonban az ára – ritkaságához képest – mégsem egetverő:

a trappisták egy ládát 43-54 dollár (nagyjából 11-13.500 forint) közötti összegért, azaz egy üveget nagyjából 560 forintért árulnak.

A sör a szokás és a szabályok ellenére valahogyan mégis megjelent a Jan Linders áruházlánc polcain, ahol üvegenként 12,55 dollárért (körülbelül 3180 forint) kínálták a vásárlóknak. A szerzetesek felháborodása a hírek szerint óriási volt; egyrészt nem értik, hogyan került a különleges ital a boltokba, másrészt rendkívül magasnak tartják a kereskedők által kiszabott árat.

Ez az árképzés teljességgel ellentétes a szerzetesek erkölcsi normáival és értékrendjével”

– fogalmazott az apátság szóvivője.

A szupermarket közlése szerint az általuk megszerzett 300 palackot az ár ellenére elkapkodták. Kiemelték, hogy nem nyerészkedtek a kivételes sörön, hiszen ki kellett fizetniük névtelenségbe burkolózó beszállítóikat is. Leszögezték: értik és tiszteletben tartják az apátság exkluzivitásra irányuló törekvéseit, és

kizárólag a jó szándék vezérelte őket”.

A Westvleteren a The Daily Meal – a világ legjobb söreit felvonultató – 2018-as listáján a második helyen végzett.


Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.