GasztroHírek  » 

Tacskóból lett az első hotdog

Tacskóból lett az első hotdog

2019.03.12.  | MKO, a kép forrása: Fortepan, Traeger grills

Ugyan a hamburger sokkal nagyobb divattá vált, de úgy, hogy egyre jobb minőségű virslik és kolbászkák kaphatók, érdemes ismét felfedezni a klasszikus hotdogot.

Ahhoz, hogy az utcán vagy a bútoráruház büféjében bekapjunk egyet, nem létkérdés, hogy ismerjük az eredetét, ennek ellenére érdemes átfutni, hogyan született meg a klasszikus utcai fogás. A hotdog lényege a jó töltet – tudták, hogy az egyik legöregebb feldolgozott húsárú a kolbászka? Már Homérosz is említi az Odüsszeiában!

Szinte mindenki egyetért abban, hogy

a kiflibe igazán a frankfurti való, ami mókás módon igazából coburgi:

Johann Georghehnert már az 1600-as évek végén kínálta hentesboltjában, de komoly népszerűségre csak akkor tett szert, amikor a frankfurti vásárokon is megjelent.

A friss pékárú elengedhetetlen, ahogy a savanyú káposzta vagy mustár is – ezekkel együtt került át az emigránsok jóvoltából a tengeren túlra a dachsund, az alakja miatt tacskónak becézett étel. Sok német választotta lakhelyéül New Yorkot, ahol

hamar népszerű lett, nem csak németek körében.

Egyik első említése szerint 1860-ban már kézikocsiról árulják a dachshundot. A név itt még nem amerikásodott el – arra még több évtizedet kellett várni. Bruce Kraig, a Roosevelt Egyetem professzora szerint az első fix standot Karl Feltman nyitotta a tengerparti Coney Island-en, New York vidámparkos, vurstlis, vigalmi negyedében 1871-ben.

A hotdog összefonódott a sportmeccsekkel - Chris Von de Ahe, német emigráns, kocsmáros a St. Louis Browns tulajdonosa is volt, így a baseballcsapat meccsein dachshundot árultak. Ott kóstolta Tad Dorgan karikaturista, aki egy 1901. áprilisi rajzán a büféseket is felskiccelte – ő írta először az ételre, hogy hotdog, ezzel keresztapává vált. A név telitalálat, azonnal elterjedt, a mai napig így hívják szerte a világon.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.