GasztroHírek  » 

Tananyag lesz Bourdain

2018.10.03.  | Orbán Szilvia

Rendhagyó kurzust indít egy louisianai egyetem: az iskola Anthony Bourdain élete által inspirált előadássorozata azt vizsgálja majd, mely filmek és irodalmi alkotások hatottak a nemrég elhunyt séf, utazó és tévés személyiség szerteágazó tevékenységére.

Bourdain júniusi halála sokak számára azért is volt annyira sokkoló, mert a séf az utolsó pillanatig dübörgött: nagy sikerrel futott a Parts Unknown című tévés sorozata, és számos más projekt is foglalkoztatta filmektől  képregényekig; arról nem is beszélve, hogy aktívan figyelte a körülötte zajló eseményeket, és sosem félt elmondani – sokszor markáns – véleményét. Azok, akik felnéztek rá, úgy érezték, még sokat tanulhatnak Bourdaintől.

Ezt gondolja a Nicholls State University filmes tanszékének professzora, Todd Kennedy is, aki a 2019 tavaszi szemeszterben Bourdain munkásságával foglalkozó kurzust indít, írja a FoodAndWine.

A tárgy az „English 475: Anthony Bourdain, és azok, akik hatottak rá” címet viseli, és a tervek szerint a filmes szakon tanulók, illetve néhány irodalom szakos diák számára kreditért, míg másoknak – már ha marad hely – választható tárgyként lesz elérhető.A professzor szeptemberben a Twitterén posztolta a hírt, azzal a leírással, hogy az előadásokon a tévés munkásságát a rá ható filmeken és irodalmi műveken keresztül vizsgálják majd.


Mindig kedveltem Anthony Bourdain műsorait, de sosem voltam rajongó. Az, hogy elhunyt, viszont sokkal erősebben hatott rám, mint ahogyan valaha is gondoltam volna”

– nyilatkozta Kennedy az USA Todaynek.

Aztán elkezdtem gondolkodni, hogy mennyire eredeti is volt, ahogyan összeolvasztotta az irodalmat, a filmművészetet, az utazást és a gasztronómiát. Az én szakmám éppen az, hogy azt vizsgáljuk, ezekből a szegmensekből hogyan áll össze a kultúra. Így erősödött meg bennem egyre jobban, hogy jó ötlet lenne, ha csinálnék ebből egy kurzust.”

Kennedy ötletét gyakorlatilag azonnal jóváhagyta az egyetem.

A professzor azonban leszögezte: habár még hónapok vannak hátra a kurzus indulásáig, és van idő a felkészülésre, a Bourdain által inspirált tárgy „összerakása” nem is annyira egyszerű.

Hogy ez a kurzus valóban működjön, részemről minden eddigi tárgyamnál több munkát és erőfeszítést igényel”

– írta Twitterén.

Annyi már tudható, hogy Kennedy óráján terítékre kerül Jim Harrison legendás könyve, a Szenvedélyek viharában, illetve a nem kevésbé ikonikus Apokaliszis most című Coppola-film is.

Bár Kennedy azt írta, vannak kétségei, hogy az egyetem valaha is újra megengedné ezt a rendhagyó kurzust, úgy tudni, a jövőben a tárgy – egy kevésbé részletes változata – keresztféléves opcióként mégis elérhető lesz.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.