GasztroHírek  » 

Tankkal mennek a Szimplába

Tankkal mennek a Szimplába

2018.12.13.

A legismertebb budapesti romkocsmába, a Szimplába decembertől egyenesen Pilsenből, a sörgyárból érkezik a Pilsner Urquell tanksöre.

A tanksör lényege az, hogy a készítés és a fogyasztás között a lehető legrövidebb legyen az út. A tanksör teljesen más ízélményt nyújt, ami abból adódik, hogy nem pasztörizálják, így frissebb ízt ad. A frissesség ára, hogy a szavatossági ideje három hét, ezért a Szimplában felállított, öt rozsdamentes tankot folyamatosan töltik majd.

“Ahogy az aranyló pilseninkkel forradalmasítottuk a sörgyártást, úgy indított útjára valami egészen új dolgot a Szimpla is a romkocsma-kultusz megteremtésével.

Ez a különleges hely most is hűen tükrözi azt az eredeti koncepciót, ami életre hívta, mi pedig örömmel és izgatottan visszük be ide a sörözés új élményét a világos lagerünk tankos változatával.” – mondta el Kamil Růžek, a Pilsner Urquell sörmestere.

A cseheknél úgy tartják, hogy a sörfőző mester megfőzi a sört, a sörcsapoló pedig elkészíti a sört. A tankos Pilsner Urquell csapolása nagy szakértelmet igényel, ezért a csaposoknak speciális képzésen kell részt venniük.
A csehek alapvetően háromféleképpen isszák a tanksört. A Hladlinka csapolási módnál a 45 fokos szögben megdöntött korsó alján habot képeznek a mesterek, majd ez alá töltik be a sört.

A főleg ünnepi alkalmakkor fogyasztott Mliko technikával a csapot csak kicsit nyitják meg, és így krémes habot képeznek a sörből.

Azoknak, akik a nap folyamán többször, de kevesebb mennyiségben szeretnék élvezni az italt, e kettő közötti típust, a Šnyt-et ajánlják a csapolómesterek.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.