GasztroHírek  » 

Taroltak a férfiak a Par Excellence-en

Taroltak a férfiak a Par Excellence-en

2017.12.12.  | Dénes Judit

A Magyar Sommelier Szövetség (MASOSZ) hivatalos keretek közt kihirdette a 2017-es Par Excellence díj nyerteseit. A díj szellemisége magában hordozza a szövetség célját, ami a magyarországi gasztronómia és italkultúra erősítése és fejlesztése. Az idei év a férfiaké volt.

Öt borhoz kötődő kategóriában díjjazzák az év kiválóságait: termelő, kereskedő, vendéglátó, szakíró és oktató. Azon cégek, intézmények és egyének kerülhetnek a jelöltek közé, akik az adott évben a gasztronómia területén kimagasló teljesítményt nyújtanak az öt kategória valamelyik területén. A jelöltekre a szövetség tagjai tehetnek javaslatot, közülük választ a MASOSZ elnöksége, az íratlan szabály szerint egyhangú döntéssel.

A 2017-es év győztesei:

Termelő kategória: Kreinbacher Birtok (Nagy Somlói Borvidék)
Kereskedő kategória: Heinemann Testvérek Kft.
Vendéglátó kategória: Anyukám mondta (Encs)
Szakíró kategória: Bányai Gábor Botond  (Borigó magazin)
Oktató kategória: Földesi Gyula (Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola)

A Budavári Fortuna étteremben tartott sajtótájékoztatón a jelenlevő győzteseknek is lehetősége nyílt néhány gondolatot fűzni a kitüntetéshez.

Az alkohol különlegességeket előnyben részesítő Heinemann Kft. az idei év nagy előrelépésének a reptéri választék megújítását ítélték. A jövőben még inkább a magyar borok külföldi népszerűsítésére szeretne koncentrálni.
Az encsi fiúk, vagyis a Dudás testvérek ugyan Olaszországban tartózkodtak a díjátadó idején, de az étterem sommeliere stílusosan kárpótolta az alapítók hiányát. A mindenki kedvence étteremben a konyha mellett egyre komolyabb hangsúly kerül a borkínálatra és a bor - étel társításra. Úgy tűnik, a borválaszték színvonala is megérkezett az étlap mellé.

Zömében a helyi, Tokaji borokat részesítk előnyben, így fehérből szinte csak azt tartanak.

Vörös fronton is fontos, hogy a kínálatban megtalálhatók legyenek a hazai kiválóságok, de az étterem olasz kötődése okán elsősorban csodás olasz vörösökkel egészítik ki az itallap választékát. Az Anyukám Mondta egyfajta elárusító pontjaként is funkcionál, mert a étteremben kóstolt helyi pincészetek tételeit a vendég palackozott formában is megveheti.

Bányai Gábor Botond, a Borigo főszerkesztője hálás volt a tizenötödik évfolyamért,

és az e hónapban megjelenő 80. lapszámért. Mint elmondta, a magazinnal egy konzekvens borminősítő műhelyt sikerült létrehozniuk, amit az elmúlt időben ugyan kicsit háttérbe szorítottak, de az idei évtől újra vissza tértek az alapokhoz, és ezt az irányt is szeretnék tovább vinni.
A budafoki “Soós” igazgatója, Földesi Gyula 35 éve dolgozik a szakmában. Véleménye szerint nem lehet csak a szűk szakmával foglalkozni, és a sommelier - képzés, mint új és előremutató irány kiváló lehetőség a kitekintésre, a bor és a gasztronómiai terület összekapcsolására.
Az erkölcsi dicsőség mellé egy kis emlékplakett is jár a nyerteseknek, amit a jövő évi Sommelier Bajnokságon vehetnek át.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.