GasztroHírek  » 

Tekerj és egyél kukoricás palacsintát!

Tekerj és egyél kukoricás palacsintát!

2019.07.31.  | S.N.

Megszületett Magyarország első bike food étele, mert már ilyen is van. Sőt, a példa ragadós, a receptet bárki letöltheti és étlapra tűzheti szerte az országban.

Zalakaroson született meg a bike food ötlete, nem véletlenül. A város ugyanis nem csupán a fürdőjéről nevezetes, hanem a csodálatos természeti környezetnek köszönhetően

a túrázóknak, kerékpárosoknak is kedvelt célpontja,

a szőlőhegyek, gyümölcsösök, a környező erdők miatt pedig a gasztronómiája is egészen egyedi, elég csak a dödöllével kínált vadpörköltet vagy a göcseji gombalevest említeni.

A helyi termelői piacon mindig van friss hús, sokféle sajt, savanyúság, fenyőrügy-, citromfű-, orgona- vagy levendulaszörp, fügéből, naspolyából, illetve helyi kiviből készült lekvár. A város ráadásul beletaposott a biciklipedálba: a kerékpárosokat kölcsönzők, szervízhálózat várja, és most már egy olyan fogás is, amely elegendő energiával szolgál, és a kirándulások alkalmával akár az étteremben, akár a bicikli nyergében elfogyasztható.

Az ötletgazdák a Go Bike elnevezésű városmarketing program keretében keresték Magyarország első bike food ételét, s ehhez egy receptversenyt írtak ki. A speciális igényeket kiszolgáló étellel szembeni fő elvárás az volt, hogy legyen innovatív és energiadús: minőségi szénhidrátokból készüljön, legyen rostokban, fehérjében, vitaminokban gazdag, és akár a „nyeregben” is el lehessen fogyasztani. És természetesen szerették volna azt is, ha az ételben megjelennek a helyi alapanyagok.

A felhívásra több mint ötven recept érkezett.

Az ország első bike foodjául végül a „Bike Roll – fúziós útravaló” elnevezésű kompozíciót választották, amellyel Virág József és a Park Inn Kitchen csapata nevezett.

Ez egy zöldfűszeres-kukoricás franciapalacsinta karamellizált tépett sertéstarjával, zalai „salsával” és őrségi füstölt gomolyával töltve.

Most pedig már itt a folytatás, mert Bezerics Dani, a Paletta Bisztrók tulajdonosa elkészítette az év kerékpáros ételének palettás verzióját Bike and Roll néven. Ez minden Palettában kapható lesz akár Budapesten, akár a Balaton partján akarjuk megkóstolni, ráadásul minden egyes eladott darabból 100 Ft-tal tudjuk támogatni a fogyatékkal élő felnőttek életét jobbá tévő Lámpás ’92 alapítvány munkáját. Így a kerékpáros gasztrokoncepció mellett a társadalmi felelősségvállalás is szerepet kap a Zalakarosról indult kezdeményezésben.

Bike Roll: zöldfűszeres-kukoricás francia palacsinta, karamellizált tépett sertéstarja, zalai „salsa” és őrségi füstölt gomolya

A hozzávalók 10 adagra

Zöldfűszeres-kukoricás francia palacsinta

  • 8 db Tyúktojás, „L”-es méretű (szétválasztva a fehérje és a sárgája)
  • 150 g Vaj
  • 400 g Finomliszt
  • 600 ml Tehéntej (3,5%-os)
  • 10 g Kakukkfű (levelei lehúzva a száráról)
  • 10 g Petrezselyem (finomra vágva)
  • 10 g Só
  • 1 g Frissen őrölt fehérbors
  • 50 g „Corn Flakes” kukoricapehely
  • 60 ml Napraforgó étolaj


Elkészítés

1. Egy keverőtálba tesszük a tojássárgákat és a vajat, majd habosra keverjük.
2. Kisebb részletekben, felváltva adjuk hozzá a lisztet és a tejet, majd egyben a kakukkfüvet, a petrezselymet, a sót és a borsot. Egyenletesen elkeverjük.
3. A tojásfehérjékből félkemény habot verünk, majd laza mozdulatokkal a tésztába vegyítjük.
4. Felmelegítünk egy 30 cm átmérőjű serpenyőt, majd egy kevés olajjal kikenjük és beleöntjük a szükséges tészta mennyiséget. A serpenyő körbeforgatásával, egyenletesen eloszlatjuk a tésztát.
5. Rögtön meghintjük a kezünkkel enyhén megroppantott kukorica pehellyel.
6. Közepes erősségű lángon sütjük.
7. Amint szemmel láthatóan kezd megszilárdulni a teteje, azonnal egy kiterített folpack-fóliára borítjuk, a kukoricás oldalával lefelé.
        

Karamellizált, tépett sertéstarja

  • 1500 g Sertéstarja (4 db vastagabb szeletre vágva)
  • 1500 g Sertészsír
  • 350 ml Húsleves
  • 300 g Sárgarépa
  • 100 gr Fehérrépa
  • 100 gr Póréhagyma
  • 50 g Gyömbér
  • 1 db Paradicsom
  • 1 db TV paprika
  • 3-3 ág Kakukkfű és Rozmaring
  • 1 kis csokor Petrezselyemzöld
  • 100 g Fokhagyma
  • 5 g Feketebors-őrölt
  • 2 g Köménymag-őrölt
  • 30 g Só


Pác

  • 200 g Akácméz
  • 150 ml Sötét szójaszósz (sótlan)
  • 25 g Gyömbér-őrölt

Elkészítés
1. Felolvasztunk 150 g sertészsírt egy magas peremű serpenyőben, majd körbesütjük benne a sóval, borssal és köménymaggal ízesített húsdarabokat.
2. Hozzáadjuk a megtisztított és nagyobb darabokra vágott zöldségeket és a zöldfűszereket.
3. Felöntjük a húslevessel és közepes erősségű forralás mellett, 20 percig főzzük.
4. Hozzáadjuk a többi sertészsírt is, majd további, kb. 40 perc alatt puhára főzzük a húst.
5. Kiemeljük a főzőléből a húst, majd leszárítjuk, és egy sütőrácsra helyezzük.
6. Összekeverjük a pác hozzávalóit, majd bekenjük vele a húst.
7. 140 °C-ra előmelegített sütőben, a páclével folyamatosan locsolgatva, 30 perc alatt kisütjük a húsból a zsiradékot.
8. Az elkészült vaj-puha sertéshúst egy villa segítségével rostjaira szaggatjuk és összedolgozzuk a karamellizálódott páclével úgy, hogy egy szaftos, de nem tocsogós húsmasszát kapjunk.

    
Zalai „salsa”

  • 200 g Kígyóuborka (kimagozva, apró kockákra vágva)
  • 200 g Paradicsom (leforrázva, kimagozva, apró kockákra vágva)
  • 100 g Aszalt sárgabarack (apró kockákra vágva)
  • 1 kicsi csokor Metélőhagyma (apróra vágva)
  • 200 g Savanyú répa (apró kockákra vágva)
  • 150 ml Tökmagolaj
  • Kb: 200 ml Savanyúrépa-lé

Elkészítés
A hozzávalókat egy keverőtálba tesszük és összevegyítjük.

    
Egyéb hozzávalók
2 db Tyúktojás-egész (felverve)
200 gr Füstölt Gomolya-sajt

Összeállítás
1. Egy kenőtoll segítségével, bekenjük a palacsinta egész felületét a felvert egész tojással.
2. Rétegezzük a húst, a salsa-t és nagylukú reszelőn ráreszeljük a füstölt gomolya sajtot.
3. A rolád feltekerését úgy végezzük, mint a Hortobágyi palacsintáét: két ellentétes oldalát 5-5 centiméternyire behajtjuk, majd az egyik íves oldala felől, szorosan feltekerjük.
4. Belehajtjuk a fóliába úgy, mintha szalvéta gombócot készítenénk.
(Így kapja meg az egyenletesen szép formáját,
és ki is tudjuk szorítani belőle a felesleges levegőt.)
5. Egy serpenyőben felhevítünk egy keveset a tarja sütőzsiradékából, majd körbepirítjuk benne a fóliából kibontott tekercset úgy, hogy a felületén lévő kukoricapehely ropogósra és egyenletesen arany barnára piruljon.


Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.