GasztroHírek  » 

Teleportálnák az ízeket a tudósok

Teleportálnák az ízeket a tudósok

2018.01.13.  | Orbán Szilvia

Egy érzékelőnek köszönhetően, amely méri a pH-t és leképezi a színeket, hamarosan lehetővé válhat az ízek továbbítása – állítják a kutatók.

Képzeljük el a világot, ahol az otthon elkészített italunk ízét a világ bármely pontjára továbbíthatjuk – szingapúri és amerikai tudósok egy csapata szerint ez már nem sci-fi: nekik már sikerült a limonádé ízét továbbítani egy távolabbi helyre; ehhez pedig csupán egy szenzorra és egy különleges, vízzel teli edényre volt szükségük – olvasható a Food and Wine oldalán.

Ha a teleportálható limonádé ötlete elbűvölő, még inkább lenyűgöző maga a technológia; ugyanis az íz leképezéséhez a fogadó oldalon mindössze LED-égőkre és némi elektromos stimulációra van szükség. Hogyan működik az „ízmásolás”? Az érzékelőt az eredeti italba helyezve, megmérik a limonádé pH-ját és lemásolják a színét.

A szenzort ezután internet-kompatibilis olvasóhoz csatlakoztatják, amely az adatokat a világ bármely pontjára továbbíthatja, így a citromos frissítő ízét bárki „megkóstolhatja”.

Bárki, aki rendelkezik egy meglehetősen költséges, high-tech pohárral… A különleges alkalmatosság – amelybe tiszta vizet töltenek – fogadja az átvitelt, és RGB LED-fényeivel pontosan leképezi az ital színét, míg a szájba helyezhető egység elektródái az ivó fél ízlelőbimbóit stimulálva leutánozzák az eredeti limonádé savanyúságát. Futurisztikus.

„Az íz nagyjából nem más, mint agyunk érzékelése; egy többszenzoros információcsomag, amely többek között a látványból, az ízlelésből és az illatból áll össze” – magyarázza a kutatásvezető, Nimesha Ranasinghe. „Ezért azt feltételeztük, hogy ha lehetővé tesszük a felhasználó számára, hogy egy mobil app segítségével irányíthassa a fenti jellemzőket, az ízélmény fokozható vagy saját preferenciái szerint alakítható lesz.”

A kutatócsapat a limonádé megosztó eszközt kontrollált tudományos környezetben tesztelte, és kijelentette, hogy nem találtak „statisztikailag jelentős különbséget” az eredeti és a virtuális ital között – már ami a frissítő nedű savanyúságát illeti. Az eredeti ital (így a rostok, vitaminok sem) azonban valójában nem teleportálódott, ezért mondjuk megfázás és skorbut ellen még az eredetit javasolják…

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.