GasztroHírek  » 

Tényleg a műhús lenne a jövő?

Tényleg a műhús lenne a jövő?

2017.03.20.

Egyre több kutatócsoport dolgozik azon, hogy laboratóriumi körülmények között állítsanak elő húst. A hír nem sci-fi, hanem nagyon is valóság – a Memphis Meat nevű amerikai cég azt ígéri, három-négy éven belül boltokba kerül a valódira megtévesztésig hasonlító mű-csirkehúsuk.

Mióta 2013-ban a maastrichti egyetem professzora, Mark Post szarvasmarha őssejtből előállította az első laborburgert, sokan kedvet kaptak a hasonló munkához – szerintük az állati életet megkímélő, termőterületet nem igénylő élelmiszer a jövőben kulcsfontosságú lehet.

Tányéron a műkacsaTányéron a műkacsa

A Memphis Meat is marhával kezdte. A tavalyi év során Uma Valeti vezetésével állati sejteket oxigénnel, cukorral és ásványi anyagokkal táplálták huszonegy napig – a metódus működött, így most a csirkén és a kacsán volt a sor.

A tesztre szakértőket és laikusokat is elhívtak: a Wall Street Journal újságírója szerint nem csak szemre, hanem állagra és ízre is jól sikerült. A ropogós bundájú rántott csirke, a délies, pikáns csirkehús és a narancsos kacsa meggyőző volt – a kóstolók máskor is fogyasztanának ilyet.

A cég szerint a hagyományos termelési metódusok nem szolgálják a jövőt:

az ő húsuk akár 90 százalékkal kisebb ökológiai lábnyommal jár, plusz vágóhidakra sincs szükség.

Munkájukat többek között a radikális állatvédő PETA is támogatta, de a háttérből több komoly befektető is segíti őket – a születő félben levő iparág mögé már olyan mágnások sorakoztak fel, mint a microsoftos Bill Gates, vagy Peter Thiel, a PayPal alapítója. Ők azt állítják, a mesterséges hús a jövő nagy üzletévé válhat. Ha akarjuk, ha nem…

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.