GasztroHírek  » 

Tényleg cinkhiányosak a trendi fiatalok?

Tényleg cinkhiányosak a trendi fiatalok?

2019.04.12.  | Orbán Szilvia

Egy új kutatás szerint az ezredforduló táján születettek sokkal nagyobb arányban küzdenek cinkhiánnyal, mint az idősebb generációk, s ennek egyik fő oka, hogy a hagyományos, cinkben gazdagabb ételeket a közösségi médiában sokszor látott, „trendi” fogásokra cserélték.

A hagyományosan remek cinkforrásnak számító ételek – amilyen például a máj, a vörös húsok, vagy a hering – mindennapi étkezésekből való háttérbe szorulásával a közeljövőben egyre több fiatal szembesül majd a cinkhiány tüneteivel, állítja egy új brit kutatás.

A cinkhiány gyakori jele a hasmenés, az étvágytalanság, a hajhullás, a pigmenthiány, a pattanások vagy az ekcéma kialakulása, a lassabb sebgyógyulás, a látásromlás, de akár a pajzsmirigy problémák is. Emellett akkor is gyanakodhatunk cinkhiányra, ha hosszabb ideje letörtek, depressziósak, vagy ingerlékenyek vagyunk, ha nehezen találunk motivációt, vagy nehezünkre esik a koncentráció.

Az ezredforduló táján született, úgynevezett Y-generációnak ugyanis csupán minden negyedik tagja fogyaszt előszeretettel olyan, cinkben gazdag ételeket, amelyek nagyszüleik étrendjében még mindennapos, stabil elemnek számítottak. Ugyanennek a korosztálynak a 70 százaléka egyúttal arról is nyilatkozott, hogy étrendjére, ételválasztásaira nagyban hatnak a közösségi média felületein látott, ételekkel kapcsolatos bejegyzések.

Ezzel szemben a 35-54 éves korosztályt jóval csekélyebb mértékben befolyásolja a Facebook, az Instagram vagy a Twitter: náluk az arány mindössze 49 százalék. Ők – a fiatalabbakkal ellentétben – egészségük érdekében szívesen és viszonylag rendszeresen fogyasztanak cinkben gazdag ételeket. A kutatásból az is kiderült, hogy a középkorú britek 90 százaléka azért nyúl a cinkben gazdag ételek után, mert gyerekkora megszokott ízeit keresi.

A mai tizen-huszonévesek viszont a vacsora kiválasztásánál a hagyományok helyett inkább az új trendeket részesítik előnyben.

„Az évek folyamán az étrendünk alaposan átalakult.

A máj vagy a hering vacsoraasztalokról való eltűnésével azonban egyben legfontosabb cinkforrásainkat is elvesztettük”

– magyarázza a Cardiff University neurobiológiai professzora, Robert Pickard. „Pedig a cink fontos szerepet tölt be a szervezetünkben:

hozzájárul a sejtek növekedéséhez, az immunrendszer megfelelő működéséhez, illetve a bőr, a haj és a körmök egészségéhez is.

Ahhoz, hogy cinkkészleteinket feltöltsük, persze nem feltétlenül szükséges minden régimódi klasszikust újra felvenni az étrendünkbe, de nagyon fontos, hogy legalább sovány vörös húsokat rendszeresen fogyasszunk.”


A vörös húsok fogyasztása tehát megfelelő alternatíva lehet a cinkhiányban szenvedők problémáira:

a rendszeresen étrendbe iktatott marha-, sertés- vagy bárányhús cinktartalma fokozza a nemi vágyat, harcol a nátha és a fáradtság ellen, és javítja az agy teljesítőképességét is.

Jó tudni:
•    az átlagos cinkbevitel nagyjából harmada származik húsokból és hússzármazékokból
•    azok, akik egyáltalán nem esznek vörös húsokat, jóval nagyobb eséllyel lesznek cinkhiányosak
•    a vörös húsokban található cink könnyebben felszívódik a szervezetben, mint a vegetáriánus cinkalternatívák

Nincs veszve tehát semmi akkor sem, ha kamaszunknak nem fűlik a foga a resztelt májhoz vagy a hagymás heringhez – egy szaftos steak vagy illatos bárányszelet biztosan elnyeri a tetszését.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.