A hagyományosan remek cinkforrásnak számító ételek – amilyen például a máj, a vörös húsok, vagy a hering – mindennapi étkezésekből való háttérbe szorulásával a közeljövőben egyre több fiatal szembesül majd a cinkhiány tüneteivel, állítja egy új brit kutatás.
A cinkhiány gyakori jele a hasmenés, az étvágytalanság, a hajhullás, a pigmenthiány, a pattanások vagy az ekcéma kialakulása, a lassabb sebgyógyulás, a látásromlás, de akár a pajzsmirigy problémák is. Emellett akkor is gyanakodhatunk cinkhiányra, ha hosszabb ideje letörtek, depressziósak, vagy ingerlékenyek vagyunk, ha nehezen találunk motivációt, vagy nehezünkre esik a koncentráció. |
Az ezredforduló táján született, úgynevezett Y-generációnak ugyanis csupán minden negyedik tagja fogyaszt előszeretettel olyan, cinkben gazdag ételeket, amelyek nagyszüleik étrendjében még mindennapos, stabil elemnek számítottak. Ugyanennek a korosztálynak a 70 százaléka egyúttal arról is nyilatkozott, hogy étrendjére, ételválasztásaira nagyban hatnak a közösségi média felületein látott, ételekkel kapcsolatos bejegyzések.
Ezzel szemben a 35-54 éves korosztályt jóval csekélyebb mértékben befolyásolja a Facebook, az Instagram vagy a Twitter: náluk az arány mindössze 49 százalék. Ők – a fiatalabbakkal ellentétben – egészségük érdekében szívesen és viszonylag rendszeresen fogyasztanak cinkben gazdag ételeket. A kutatásból az is kiderült, hogy a középkorú britek 90 százaléka azért nyúl a cinkben gazdag ételek után, mert gyerekkora megszokott ízeit keresi.
A mai tizen-huszonévesek viszont a vacsora kiválasztásánál a hagyományok helyett inkább az új trendeket részesítik előnyben.
„Az évek folyamán az étrendünk alaposan átalakult.
A máj vagy a hering vacsoraasztalokról való eltűnésével azonban egyben legfontosabb cinkforrásainkat is elvesztettük”
– magyarázza a Cardiff University neurobiológiai professzora, Robert Pickard. „Pedig a cink fontos szerepet tölt be a szervezetünkben:
hozzájárul a sejtek növekedéséhez, az immunrendszer megfelelő működéséhez, illetve a bőr, a haj és a körmök egészségéhez is.
Ahhoz, hogy cinkkészleteinket feltöltsük, persze nem feltétlenül szükséges minden régimódi klasszikust újra felvenni az étrendünkbe, de nagyon fontos, hogy legalább sovány vörös húsokat rendszeresen fogyasszunk.”
A vörös húsok fogyasztása tehát megfelelő alternatíva lehet a cinkhiányban szenvedők problémáira:
a rendszeresen étrendbe iktatott marha-, sertés- vagy bárányhús cinktartalma fokozza a nemi vágyat, harcol a nátha és a fáradtság ellen, és javítja az agy teljesítőképességét is.
Jó tudni: • az átlagos cinkbevitel nagyjából harmada származik húsokból és hússzármazékokból • azok, akik egyáltalán nem esznek vörös húsokat, jóval nagyobb eséllyel lesznek cinkhiányosak • a vörös húsokban található cink könnyebben felszívódik a szervezetben, mint a vegetáriánus cinkalternatívák |
Nincs veszve tehát semmi akkor sem, ha kamaszunknak nem fűlik a foga a resztelt májhoz vagy a hagymás heringhez – egy szaftos steak vagy illatos bárányszelet biztosan elnyeri a tetszését.