GasztroHírek  » 

Tokaji lett a világ legdrágább bora

Tokaji lett a világ legdrágább bora

2019.03.11.  | MKO

Részletesen mutatja be a Fortune magazin Tokajt, hogy megindokolják, miért kerül 40 ezer dollárba, vagyis 11 millió forintnál is többe a Royal Tokaji 2008-as Esszenciája – a gazdasági szaklap szerint jelenleg ez a világ legdrágább, kereskedelmi forgalomban levő bora, írta meg az Index.hu.

Royal Tokaji akkor került a gyűjtők célkeresztjébe, amikor 2014-ben felkerültek a világ ötven legjobb bormárkáját ismertető listára, a The World's Most Admired Wine Brandsre, amelyet a Drinks International tette közzé.

A Hugh Johnsonhoz, a legendás borszakértőhöz köthető mádi pincészet akkor a 25. helyet szerezte meg.

Csak első osztályú területekről szüretelnek: a mádi Nyulászó, Szent Tamás és a Betsek dűlőkről, illetve a tarcali Mézes Mály területről származik a termés.

Fortune szerint mindössze 18 palackkal készült tétel előállítása nagyon munka- és alapanyagigényes,

átlagosan 180 kiló első osztályú botritiszes aszúszem kell egy üveghez

– egy normál aszúhoz átlagosan 5 kiló szükséges. Az aszúesszenciák minőségmegőrzési ideje rendkívül hosszú, akár egy évszázadig is a legszebb arcukat mutatják. A Fortune kiemelte, hogy 2008 remek évjárat volt – a gyűjtőknek szánt tétel befeketésnek is tökéletes – egy kínai vevő volt a magyar pincészet első vásárlója.

Mi az a botritisz?

A Botrytis cinerea egy gomba: a nyirkos időben az éretlen gyümölcsre telepedve káros szürkerothadásnak indít be. Az érett fürtön azonban a speciális őszi klíma miatt speciális, nemes rothadást iniciál – ezek az alapjai az aszú és szamorodnit boroknak. A szemeket átszövő gomba elősegíti a víz elpárologtatását, azaz koncentrálja cukor- és savtartalmat, sőt, az aromákat is kiemeli.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.