GasztroHírek  » 

Történelmi helyen nyitott meg a Szabadság Bisztró

Történelmi helyen nyitott meg a Szabadság Bisztró

2019.06.21.  | S.N.

Ady Endre kedvenc grand caféja, az 1902-ben nyílt Szabadság Kávéház a mai kor követelményeihez igazítva Szabadság Bisztró néven nyitott újra.

Törzshely, offline találkozási pont, kulturális töltőállomás, gyerek- és kutyabarát oázis, stresszmentes zóna szeretne lenni a frissen megnyitott Szabadság Bisztró a történelmi Pest szívében, néhány perc sétára a Parlamenttől, az Aulich utcában. Az egykori kávéház falai még őrzik a történelmi emlékeket. Helyén a 19. században laktanya állt, itt végezték ki Batthyány Lajost, amire a közelben a Batthyány-örökmécses emlékeztet.

Ezt az épületet aztán lebontották, az újonnan emelt ház földszintjén a Strausz család 1902-ben nyitotta meg a kávéházát, amely

az 1849-es szabadságharc emlékére a Szabadság nevet kapta.

A hatalmas, szecessziós tér hamarosan kedvelt lett a budapesti polgárság körében, Ady Endre itt írta a Harc a Nagyúrral (1906) című versét.

Budapesten az 1900-as évek eleje egyébként is a kávéházak aranykora volt. Közel ötszáz kávéház és kisebb kávézó nyitott, nem kis mértékben a lakhatási viszonyoknak köszönhetően: drága volt a világítás, a tüzelő, így kedveltek lettek a fényes, díszes, jól fűtött terek.

A nagykávéházak írókat, költőket, színészeket, művészeket, kabarécsillagokat vonzottak. Ahova ők jártak, oda jártak a szép nők, és ahol a szép nők megjelentek, ott felbukkantak a gazdag férfiak. Ezen egyszerű képlet alapján vált a kávéház az információcsere, a pezsgő szellemi élet, a sokrétű tájékozódás, az újságolvasás, az alkotás terévé.

Tündöklésüknek a kommunizmus vetett véget, amely nem kedvelte a szabad gondolkodás, a gyülekezés helyszíneit.

A Szabadság Kávéház grandiózus részleteit is elfalazták – a Spartacus Presszóra átkeresztelt hely az eredeti funkciót vitte tovább, így a hely 117 éve arról szól, aminek szánták, vagyis a vendéglátásról.

A most megnyitott Szabadság Bisztró tereiben, hangulatában a korábbi polgári miliőt idézi – a mai kor elvárásai szerint. A nagykávéházi érzést az élőzene, a könyvespolcokra kihelyezett kortárs szépirodalom segíti megidézni. A gasztrokoncepció megújításáért felelő séf, Kovács Levente

szeretné visszaállítani a reggelizés rangját, de „gyors ebédre” is lehetőség lesz.

A quick lunch rendszert a bisztró testvérétterme, a ZONA évek óta sikerrel alkalmazza: 12-tól 15.30-ig lehet élni ezzel a lehetőséggel.

Míg Kovács Levente a ZONA-ban fine dining konyhát visz, addig a Szabadság Bisztróban közérthetőbb, hétköznapibb ételeket készít. A quick lunch rendszert azért szereti, mert heti megújulásra ad lehetőséget, így a magyar gasztronómia klasszikus ételeit és alapanyagait rendszeresen szerepeltetheti a menüben egy olyan helyen,

ahol rengeteg turista és expat fordul meg.

A séf munkáját egy Mihályi László-tanítvány cukrász, Andrási Beáta segíti. Az esti à la carte étkezéseket élőzene kíséri. Aki nagyon siet, az a pultból is vihet előre dobozolt minőségi fogásokat, házi péksüteményeket, kistermelői tejtermékeket, illetve joghurt alapú pohárdesszertekkel.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.