GasztroHírek  » 

Történelmi terminálon nyitja meg kapuit a fine dining étterem

Történelmi terminálon nyitja meg kapuit a fine dining étterem

2019.03.04.  | Orbán Szilvia

A Kennedy Repülőtér felújított TWA-terminálja ad otthont New York legújabb menő éttermének, amelyet Jean-George Vongerichten vezetésével, tavasszal nyitnak meg. Ilyen, amikor a légiközlekedés hajnalának stílusa visszaköszön az apró részletekben.

A hatvanas években még nyoma sem volt a mai rutinszerű, melegítőnadrágos légiközlekedésnek: repülővel utazni egyet jelentett az izgatott várakozással; az emberek a legjobb ruháikba öltözve, tágra nyílt pupillákkal várták, hogy a gép elemelkedjen velük a földről a felhők közé, s hogy finomságokat szolgáljanak fel nekik az utaskísérők.

Ebben az érában nyitotta meg egykor futurisztikus, új terminálját a Trans World Airlines (TWA), amelyet Eero Saarinen finn építész tervezett az akkor még Idlewild néven ismert Kennedy Nemzetközi Repülőtéren. A 19 ezer négyzetméteres épület girbegurba hajlataival, fehér csempéjével hamar a város, az állam, sőt az Egyesült Államok egyik ismertetőjegyévé vált – azonban ez az ikonikus létesítmény már 18 éve nincs használatban.

A szomorú napoknak azonban vége, a létesítmény újra a régi fényében tündökölhet, hiszen a tavasszal nyíló TWA Hotel előcsarnokaként ismét emberek töltik majd meg a szebb napokat látott teret, sőt, egy igazán kiváló étteremnek is otthont ad majd, amelyet a neves séf, Jean-Georges Vongerichten irányít.

„Nagyon izgalmas projekt, hiszen a reptéri ételek rendkívül sokat javultak az elmúlt időszakban” – ecsetelte a New York Times-nak Vongerichten, aki az étteremben a Tastes on the Fly nevű, repülőtéri ételekre specializálódott vállalattal dolgozik majd együtt.

A 200 férőhelyes étterem elődje nevét örökli – tehát Paris Café néven rebootol – mellette pedig a szintén régi-új Lisbon Lounge kínálja majd koktéljait.

„Úgy éreztük, Jean-Georges a megfelelő választás a Paris Café irányítására, többek között francia gyökerei miatt is” – magyarázta Tyler Morse, a terminál felújítását, és a hotel megépítését végző cég vezetője. Morse elmondta: kifejezett szándékuk, hogy az étterem felelevenítsen néhány ötvenes-hatvanas évekből származó TWA-fogást is. „Biztosan lesznek klasszikusok, de persze újdonságok is” – fogalmazott sejtelmesen a séf.

Egy biztos: nem csak az ételekben lesz felfedezhető a nosztalgia. A pincérek és a személyzet neves tervezők által kreált ruházata például szintén a légiközlekedés hajnalát fogja idézni, amikor a társaságok még nem tudtak az ár, „csak” a szolgáltatás alapján versengeni egymással, így a kifinomult részletek, mint amilyen a kényelem, az ételek minősége, illetve a tálalás, rendkívüli jelentőséggel bírtak.

Úgy tudni, hogy a bútorzat – székek és asztalok – az eredeti tervező, Saarinen tervei alapján készülnek, a teríték pedig erősen utal majd a múlt század közepének egyik híres, indusztriális vonalat képviselő dizájnere, Raymond Loewy munkáira, aki az eredeti terminálbelsőt, és a TWA logót is megálmodta.

Az új szálloda és étterem az összes Kennedy terminálról megközelíthető egy könnyed sétával, és bárki előtt nyitva áll majd, nem lesz hozzá szükség beszállókártyára.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.