GasztroHírek  » 

Turbózd fel az irodai étkezést!

Turbózd fel az irodai étkezést!

2018.10.12.  | Orbán Szilvia

A munkahelyi ebédek megoldása sokszor nem is olyan egyszerű. Habár nincs szükség a kerék újbóli feltalálására, de hogy a napközbeni étkezés ne merüljön ki a büfé unalomig ismert szendvicseiben és szerény salátáiban, azért szükség van némi fifikára.

Aki arra vetemedik, hogy saját erőből oldja meg az ebédet a hétköznapokon, már néhány munkában töltött hónap után rutint szerez, és tisztába kerül az alapokkal: a salátát és az öntetet nem keveri össze még otthon; nem csomagol halat, mert tudja, hogy az irodában csak mikrózni lehet; és nem készít lédús paradicsomos szendvicset – hacsak az ebédszünetben nem paradicsomos kenyérlevesre vágyik. A FoodAndWine ad pár tippet, mégis hogyan léphetsz ki a totális unalomból, ezekből válogattunk.

Csíkozz!

Meríts ihletet a gyerekek uzsonnás táskájából! Érdemes átvenni az anyukák ötletét: a csíkokra vágott, könnyen megragadható, falatokra darabolt ételek praktikusságuk mellett változatosságot is visznek az étkezésbe.
Darabolhatsz hétvégéről maradt sült húsokat, répát, paprikát, mozzarellát, olajbogyót, nyers kelt, paradicsomot, uborkát, avokádót – igazából bármit, amit otthon találsz. Arra viszont mindenképp ügyelj, hogy csak a legszükségesebb mértékben fűszerezz előre.

Újíts!

Senki nem szeret sokat költeni egy ételtároló dobozra. De egy jó minőségű, többrekeszes edénybe való beruházás hamar megtérül. Válassz esztétikus, könnyen felosztható dobozt, lehetőleg külön öntetes edénykével – ha az ebédszünetben egy szemnek is vonzó étel vár, nagyobb kedvvel fogsz falatozni.

Gondolkozz előre!

Érdemes végiggondolni, mik azok a dolgok, amikért egy otthoni étkezéskor felállsz a vacsora mellől: só? Citrom? Olívaolaj vagy csípős szósz? Ezekről ne feledkezz el akkor sem, ha a munkahelyre csomagolsz. Néha a szerény sült zöldség is nagyszerűen feldobható egy-két csepp citrommal, vagy csipetnyi friss zöldfűszerrel. Nem kerül semmibe, ha ezeket a hozzávalókat is az ebéd mellé teszed a dobozba.

Nézz körül a hivatali konyhában!

Nem árt tisztában lenni munkahelyed konyhájának berendezéseivel. Nézd meg, hogy a mikrohullámú sütőn kívül van-e esetleg kenyérpirító, turmix, vagy grillsütő. Ez utóbbival remek, változatos és gyors ebédeket (melegszendvicsek, pirított zöldségek) dobhatsz össze frissen, míg ha blendert találsz a konyhában, érdemes fagyasztott gyümölcsöket a mélyhűtőben tartanod. Ilyenkor csak egy doboz joghurtot kell reggel a táskádba rakni, és a munkahelyen pár perc alatt krémes, laktató smoothie-val csillapíthatod az éhséged.

Kényeztesd magad!

Néha nem elég a szokásos saláta-hagyma-paradicsom kombó, és szükség van egy kis „fényűzésre”. Ha nem akarsz minden nap a sarki gyorsétteremben kikötni, mert már unod az általad összerakott, ezerszer ismételt ételeket, alkalomadtán ne sajnálj magadtól pár különlegesebb hozzávalót. Friss mozzarella, jó minőségű olaj- vagy kapribogyó, előre megsütött és lebőrözött paprika, ízletes tonhal – halmozd ezek bármelyikét sós-olajos salátaágyra; eredményül egy üdítő ízbombát kapsz, ami mellől biztosan nem fogsz elcsábulni.

Térképezd fel a környéket!

Nézz körül, van-e valamilyen kifőzde vagy étterem a környéken, ahol – az általad csomagolt főétel mellé – 2-300 forintért juthatsz frissen főzött körethez: rizshez, burgonyához. Ez biztosan finomabb lesz, mint az előző nap otthon készített, majd az irodában megmikrózott verzió. Ennyi befektetés, plusz egy kis levegőzés az ebédszünet alatt csak az előnyödre válhat.

Pakolj zöldségeket!

Senki nem ítél el, ha az estéről maradt pizzaszeletet rakod az ételhordódba, csak arra figyelj, hogy ne felejts el mellérakni valamilyen gyors zöldségköretet. Pár szelet uborkát citrommal, sóval ízesíteni, kevés szezámmaggal megszórni maximum 3 percbe kerül, mégis sokat dob az étkezéseden.

Bűnözz!

Mindannyian tudjuk, hogy van az a pillanat, amikor semmi másra nem vágyunk a munkahelyen, csak egy falat édességre. Nyugodtan pakolj pár kocka étcsokit, egy-két kekszet, vagy mézédes gyümölcsöt is a dobozodba. Ne feledd, hogy az otthonról vitt étellel kettős a célod: egyrészt szeretnél pénzt spórolni, másrészt szeretnéd élvezni az ízeket. Mindkettő megvalósítható és fontos.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.