GasztroHírek  » 

Az ország tortája után itt van Magyarország étele

Az ország tortája után itt van Magyarország étele

2018.01.11.  | Zirig Árpád

Van Ország tortája, nyaljuk az Év Fagylaltját, mostantól sorakozhatunk Magyarország ételéért is. A ma meghirdetett gasztronómiai verseny mottója a „Hazai ízek, reális jövő”.

A szervező az Étrend Magyar Konyhafőnök Egyesület – céljuk, hogy magyar alapanyagokból, innovatív módon, könnyen elkészíthető étel születhessen. A nyertes receptet közzéteszik a melegkonyhák számára, akik a meghatározott feltételek teljesítése esetén 2018. június 10-tól árusíthatják.

Két kötelező elemet határoztak meg: bio hajdina és makói vöröshagyma.

Maximum kétfős csapatok jelentkezését várják március 16-ig – a pontos feltételek a verseny weboldalán olvashatók. A recepteket szakmai zsűri bírálja el.

Zsűri elnöke:

Varga Károly -  többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok, Venesz- és kétszeres Aranysapka díjas. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.

Zsűri tagjai:

Ács Lajos - mesterszakács, a dunabogdányi Forgó étterem konyhafőnöke
Hidvégi Hedvig - a BGE delegáltja, szakoktató, főiskolai tanársegéd, oktatás támogatási koordinátor, élelmiszermérnök
Kelemen Helmut - mesterszakács, szakoktató, az ÉTREND Egyesület alelnöke
Kerekes Sándor - Csókafészek étterem kreatív séf, Őshonos delikát tulajdonos, Szakácskönyv a magyar szürkéhez szerzője
Nemeskövi Dénes - háromszoros olimpiai-, és világbajnok, Venesz-, és Fehér sapka díjas mesterszakács
Várhelyi Miklós - szakács szakoktató, olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács

A Magyarország étele 2018 verseny kétfordulós. Az első fordulóban a szakértő zsűri a beérkező pályaművek dokumentációját, leírását értékeli, vagyis a versenyre nevezett ételsort 10 felnőtt adagról, a kalkulációval együtt, csatolva a pontos technológiai leírást, a tálalási javaslatot, kiegészítve a kitálalt ételről készült fotóval. A versenyen nettó 1 500 Ft/adag nyersanyagnormából kell majd főételt készíteni.

Az első fordulóban legjobbra értékelt 12 csapat pályaműve továbbjut a második fordulóba, ahol lehetőség nyílik a pályaművek elkészítésére a 2018. május 26-i döntőben, amelyre összesen 4 óra áll rendelkezésére minden csapatnak, akiknek 15 adag ételt kell elkészíteni és kitálalni.

A Budapesti Gazdasági Egyetem dísztermében kihirdetett verseny mindenképpen pozitív, bár

látva az Ország tortája és az Év fagylalt kapcsán fellépő anomáliákat, a receptet átvevő vállalkozások nagyon gyorsan eltérnek az leírástól, így a sokszor remek ízek elég hamar lesilányulnak a tipikus spórolásban

– bízzunk benne, hogy itt a hajdina valóban bio marad, a hagyma Makóról jön és nem Kínából, és olyan fogást ismerhetünk meg Magyarország ételében, amely tápértke mellett ízével is kiemelkedik.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.