GasztroHírek  » 

Újabb cukorhelyettesítőkre bukkantak

Újabb cukorhelyettesítőkre bukkantak

2018.10.15.  | Orbán Szilvia

Kína déli tartományában két olyan vadon élő növényt találtak, amelyek 25-400-szor édesebbek a cukornál.

Jünnan tartomány Kína déli részén, Vietnám, Laosz és Mianmar határán fekszik. Csaknem négyszázezer négyzetkilométeres területének csupán elenyésző hányada, mintegy 6%-a alkalmas mezőgazdasági művelésre – a tartomány túlnyomó részt vadregényes hegyvidék.

Itt bukkantak rá arra a két növényfajtára, amelyek minimum 25-ször édesebbek a cukornál

– erről számoltak be a Kunming Növénytani Intézet kutatói.

A Myriopteron extensum és a Derris eriocarpa latin nevű növények egyelőre kiváló cukorhelyettesítőnek tűnnek:

a tudósok az előbbi növény gyökerében például – amelyet a jao közösség ételként és gyógyszerként egyaránt alkalmaz évszázadok óta – 12 édes ízt adó összetevőt találtak.

A 12 közül 9 összetevő 25-400-szor édesebb a cukornál, írja a BeverageDaily.

A növényt, pontosabban annak magházát már korábban is vizsgálták a kutatók, akkor azt találták, hogy annak 10, édességet adó összetevője 50-400-szor édesebb a hétköznapi cukornál.A Derris eriocarpa esetében – amelyet a dai és a bourau kisebbség használ hagyományosan gyógyászati célokra – 4 édes ízt adó összetevő jelenlétére bukkantak, ezekből 2-nél az édesség mértéke a cukor 80-150-szerese.

Kérdés, hogy a növények alkalmasak lennének-e a nagyipari feldolgozásra,illetve hogy a folyamat során mennyivel csökkenne az édesítő értékük,

azonban tény, hogy a felfedezés, és a bennük rejlő potenciál óriási, illetve hogy rábukkanásukkal elméletileg adott a lehetőség, hogy – a stevia és a monk fruit után – újabb, nem cukor alapú, természetes édességpótlók legyenek elérhetőek a piacon.

Egy izraeli cég, az Amai Proteins eközben kifejlesztett egy „designer” édes fehérjét. Ez a mesterséges protein a gyümölcsökben természetesen jelenlévő cukrokat utánozza, édessége pedig 100-1000-szer erősebb a hagyományos cukornál.

A kutatók beszámolója szerint a most felfedezett két növényt a helybéliek hosszú ideje fogyasztják. A Myriopteron extensum gyümölcsét általában pácolják, és sós zöldségként kerül az asztalra, míg a gyökere bevált gyulladáscsökkentő és légúttisztító szer, amelyet előszeretettel alkalmaznak még a tuberkolózis kezelésére is. A másik növényt elsősorban a vízvisszatartás és a váladékképzés csökkentésére, illetve a vérkeringés javítására használják.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.