GasztroHírek  » 

Újratölthető kávéspohár, ezt kerestük

Újratölthető kávéspohár, ezt kerestük

2019.07.08.  | S.N.

Nem csupán a vizes palackjainkat tölthetjük újra, hanem a kávéspoharunkat is, ráadásul az egész világon. És nem csak a műanyagmentes júliusban.

Lassan vége az eldobható, elviteles poharak világának – elindult Magyarországon is a Huskee-mozgalom, az újrahasznosítható, elviteles kávéspoharak csererendszere. Néhány hét alatt már közel 50 specialty kávézó és cukrászda csatlakozott ahhoz a világszintű rendszerhez, amely

csökkenti az egyszer használatos poharak számát,

de irodaházak és globális nagy márkák is tervezik, hogy a munkavállalóikat „befizetik” a Huskee-programba.

Egy átlagos kávézó naponta több ezer eldobható kávéspoharat ad el, világszinten pedig évente több mint 600 milliárd poharat használnak hozzávetőlegesen 5 percig: ennek globális megoldására jött létre a Huskee-mozgalom, amelynek közép-európai bevezetését és elterjesztését júliustól egy hazai kezdeményezés, a Kitchy Design végzi. 

A Huskee egy olyan elviteles és újratölthető – és nem mellesleg design-díjat is elnyert – kávéscsésze, amely a kávéfeldolgozás során keletkezett hulladékból készül. A kávé fogyasztójának csupán annyi dolga van, hogy mindig magánál tartja az épp aktuális méretű és színű Huskee-bögréjét, hogy amikor újból betér egy vendéglátóhelyre, akkor vagy abba, vagy a kávé rendelésétől függően egy annál kisebb, illetve nagyobb Huskee-ba kaphassa az újabb káváját. És mivel ez egy globális rendszer,

előfordulhat az is, hogy valaki reggel még Budapesten iszik egy kávét, majd ugyanazt a poharat délután már Barcelonában cserélik be neki egy másikra.

Ehhez két dolgot kell csupán tenni: vásárolni egy Huskee-bögrét és a Huskee oldalán megnézni, hogy hol vannak regisztrált elfogadóhelyek itthon és külföldön.

A Kitchy Design célja, hogy a világban megtalálható környezettudatos módszereket elhozza és elterjessze Magyarországon. Ők tették környezettudatosabbá a Gourmet Fesztivált, illetve a Stílusos Vidéki Éttermiség rendezvényeit, és ők vezették be a műanyag és a PLA szívószálak helyett a búzaszívószálak rendszerét is.


Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.