GasztroHírek  » 

Van, amikor el kell felejteni a mosogatógépet

Van, amikor el kell felejteni a mosogatógépet

2019.10.28.  | Orbán Szilvia

Imádhatjuk praktikussága, környezetkímélő volta miatt, vagy azért, mert ki nem állhatjuk a mosogatást, de tény, hogy a mosogatógépbe sem pakolhatunk akármit.

Városi legendák keringenek arról, ki mit tett már a mosogatógépébe: hallottunk már olyat, hogy

egyesek gond nélkül mostak vele klaviatúrát, autós kábeleket, vagy épp kényes kasmírpulóvert is,

de inkább ne kísérletezzünk, ha nem akarunk kedvenc konyhai eszközünkben komoly kárt tenni. Igenis van, ami nem való a mosogatógépbe.


Kezdjük egy egyszerűvel, amivel a legtöbben tisztában vannak: öntöttvas edényeket soha ne tegyünk mosogatógépbe – sőt, ha nem muszáj, kézi mosogatás esetén se nagyon szappanozzuk, és súroljuk őket erős szivacsokkal, ugyanis azzal kárt tehetünk az edény speciális felületében. Jobban tesszük, ha a szennyeződéseket sóval dörzsöljük be, meleg vízzel kiöblítjük, majd az edényt teljesen megszárítjuk.

Az első használat előtt, vagy a megviselt öntöttvas edényt ajánlott be-, illetve újraavatni: a serpenyő minden oldalát (kívül is) kenjük be zsiradékkal, és sütőben hevítsük fel addig, amíg az olaj füstölni kezd. Fontos tudnivaló, hogy egy ilyen anyagú edény idővel csak egyre jobb lesz, és kifejezetten jót tesz neki, ha gyakran használjuk.

A legtöbb termosz külső és belső fala között egy speciális vákuumréteg található, amely tönkremegy, ha az edényt mosogatógépbe teszik. Az így megrongálódott termosz sokkal kevésbé hatékonyan látja el eredeti, hőtartó funkcióját, sőt, azon se lepődjünk meg, hogy ha az utazóbögrénk a gépi mosogatást követő használat után, a kinyitást követően mindent összefröcsköl.

Tapadásmentes bevonattal ellátott edényeket szintén nem ajánlatos mosogatógépbe rakni,

nagyjából azért, amiért fém tárgyakkal sem javasolt bennük ügyködni: a speciális, letapadást akadályozó réteg elég sérülékeny, és a károsodott, megkarcolódott felület sokat veszít hatékonyságából és élettartamából.

A fa konyhai eszközök szintén nem a valók a mosogatógépbe:

a programok magas hőmérsékletétől a fa nagyon könnyen deformálódhat, míg a szárítás során elrepedhet. Egy szóval: a hagyományos vágódeszkákat és fakanalakat is inkább kézzel mossuk.

A terítékhez használt kések simán mehetnek a mosogatógépbe, de más a helyzet konyhánk féltett, igazán jó minőségű előkészítő késeivel. A gép programjai ugyanis az éles penge igazi ellenségei, így a kedvenc késünk sokkal gyakrabban szorul majd fenésre, sőt, ha a penge (vagy a vasalat) nem rozsdamentes acélból, hanem mondjuk szénacélból készült, be is rozsdásodhat.

Az amúgy is fakulásra hajlamos réz gyönyörűen ragyogó felületét nagyon hamar tönkreteszik a mosogatógépben uralkodó zord körülmények. Mivel ezeknek a rézedényeknek általában meglehetősen borsos az áruk, velük sem érdemes kockáztatni.

Címkével ellátott edényeket, üvegeket mosogatógépbe tenni szintén nem a legjobb ötlet.

Ha vigyázni akartunk a míves ragasztásra, akkor azért, ha inkább a gépet féltjük, akkor pedig azért. A gépi mosogatás során a ragasztott címke nagy valószínűséggel leoldódik és szétszakad, ráadásul a keringő cafatok „csodásan” eltömíthetik a mosogatógép szűrőjét is.

Bár már több mosogatógépen található kifejezetten kristályokra kifejlesztett program, jobb az elővigyázatosság. A kényes üvegkristályok különleges elbánást érdemelnek, s a mosogatógép magas hőmérséklete, illetve az erős vízsugár kicsorbíthatja, megrepesztheti a szépséges poharakat. Ha túl is élik a programot, idővel gyönyörű, áttetsző felületük opálossá válhat, ezért esetükben is maradjunk inkább a kézi mosogatásnál.

Annak, hogy a reszelőket miért nem ajánlott gépi mosogatással tisztítani, két fő oka van: az egyik, hogy a késekhez hasonlóan károsodhatnak az eszköz apró pengéi, a másik pedig, hogy a mosogatógép nagy valószínűséggel képtelen lesz maradéktalanul kitisztítani a reszelő réseibe ragadt ételmaradványokat.

Hiába tüntetik fel egy műanyag edényen, hogy mosogatógépbe tehető, nem árt az óvatosság. Ha ugyanis a tisztítandó műanyag tároló fala vékonyabb, a nem megfelelő gépi program használata során megolvadhat vagy deformálódhat, amely teljesen tönkre is teheti kedvenc uzsonnás dobozunkat.

A tejüvegből készült eszközöket sokan nagy becsben tartják, opálos finomságuk pedig odafigyelést igényel.

A túl sokszor mosogatógépbe pakolt tejüveg kiöntők, tálak nem kívánt, sárgás árnyalatot kaphatnak, ezért a tisztításukra szintén a jóval gyengédebb kézi mosogatást ajánlják.

Sokan állítják, hogy a légmentesen záródó tárolók simán bírják a gépi mosogatást, pedig az ilyen edények tömítése a mosogatógépben könnyen deformálódik, tönkremegy. Aki nem híve a szerencsejátéknak, inkább ezeket is mossa el kézzel.

Végül egy általános alapszabály:

mindent, aminek nem ismerjük kellőképpen a tisztíthatósági tulajdonságait, tartsunk távol a mosogatógéptől.

Különösen igaz ez a családi örökségre: a finom porcelánok, az aranyfestéssel díszített tálalóedények, de akár a nagymama kedvenc keverőtálja is túl becses ahhoz, hogy egy mosogatógép áldozataként végezze; ne kockáztassunk!

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.