A padthai wokbarokat mindenki ismeri, akinek a gyermeke a kamaszkor vége felé jár, hiszen a fiatalok szívesen térnek be ide egy tésztára – ahogy egyébként mindenki, akinek megtetszett az ázsiai ízeket kínáló gyorsétterem. Hét éve nyitott az első egységük, azóta már hét helyszínen várják a rajongókat. Kínálatukban a kezdetek óta
fontos szerepet játszanak a mentes és vegán alapanyagok, mostantól viszont a fogások mellé már a Kristinus Borbirtok vegán borát is fogyaszthatják a vendégek.
De mit is jelent a vegán bor? Hiszen a bor szőlőből készül, tehát fogyaszthatják a vegán étrend követői is. A legtöbb bort azonban derítik, vagyis a természetes módon megjelenő üledékes részecskéket eltávolítják, a fehérjéket pedig megkötik, ennek köszönhetően lesz a ködös, opálos bor tiszta és stabil. Ez az eljárás viszont a legtöbb esetben nem vegán segédanyagokkal történik:
ilyen például a tojásfehérje, a marhacsontból származó étkezési zselatin, vagy a halhólyagból kinyert kollagén.
A Kristinus Borbirtok a Muscat Lunel Vegan tétel elkészítéséhez növényi alapú fehérjéket használ, amelyek burgonyából és zöldborsóból származnak.
Az új vegán bor alapanyaga a vári dűlőben szüretelt sárgamuskotály. Reduktív eljárással készült egy rövid héjon áztatás után, irányított erjesztéssel, ennek köszönhetően megjelennek benne a fajtára jellemző virágos és enyhe citrusos jegyek. A padthai wokbarokban – a Kristinus Borbirtok sommelier munkatársának segítségével – a vegán borhoz vegán fogást ajánlanak, de kapható lesz a borászat rozéja, fehér- és vörösbora is, így a vendégek minden összeállításhoz megtalálhatják a megfelelő tételt.
Az étteremlánc a fogyasztói visszajelzéseket meghallgatva kezdett együttműködésbe a Kristinus Borbirtokkal, amelynek keretében májustól – három másik Kristinus borral együtt – a Muscat Lunel Selection Vegan 2018 vegán bor is kapható lesz a padthai éttermekben. A kéthelyi Kristinus jelenleg hét országba exportálja termékeit, köztük Japánba és Kínába is, mivel boraik ízvilága különösen jól passzol az ázsiai konyha ízeihez. A padthai éttermekben ezt mostantól ki is lehet próbálni.