GasztroHírek  » 

Vegán bor? Vicc vagy komoly?

Vegán bor? Vicc vagy komoly?

2019.05.09.  | S.N.

A mai kor kihívásainak megfelelően a padthai wokbarokban sokféle mentes és vegán fogás összeállítható: a kínálat most vegán borral bővül. De mi az a vegán bor?

A padthai wokbarokat mindenki ismeri, akinek a gyermeke a kamaszkor vége felé jár, hiszen a fiatalok szívesen térnek be ide egy tésztára – ahogy egyébként mindenki, akinek megtetszett az ázsiai ízeket kínáló gyorsétterem. Hét éve nyitott az első egységük, azóta már hét helyszínen várják a rajongókat. Kínálatukban a kezdetek óta

fontos szerepet játszanak a mentes és vegán alapanyagok, mostantól viszont a fogások mellé már a Kristinus Borbirtok vegán borát is fogyaszthatják a vendégek.

De mit is jelent a vegán bor? Hiszen a bor szőlőből készül, tehát fogyaszthatják a vegán étrend követői is. A legtöbb bort azonban derítik, vagyis a természetes módon megjelenő üledékes részecskéket eltávolítják, a fehérjéket pedig megkötik, ennek köszönhetően lesz a ködös, opálos bor tiszta és stabil. Ez az eljárás viszont a legtöbb esetben nem vegán segédanyagokkal történik:

ilyen például a tojásfehérje, a marhacsontból származó étkezési zselatin, vagy a halhólyagból kinyert kollagén.

A Kristinus Borbirtok a Muscat Lunel Vegan tétel elkészítéséhez növényi alapú fehérjéket használ, amelyek burgonyából és zöldborsóból származnak.

Az új vegán bor alapanyaga a vári dűlőben szüretelt sárgamuskotály. Reduktív eljárással készült egy rövid héjon áztatás után, irányított erjesztéssel, ennek köszönhetően megjelennek benne a fajtára jellemző virágos és enyhe citrusos jegyek.  A padthai wokbarokban – a Kristinus Borbirtok sommelier munkatársának segítségével – a vegán borhoz vegán fogást ajánlanak, de kapható lesz a borászat rozéja, fehér- és vörösbora is, így a vendégek minden összeállításhoz megtalálhatják a megfelelő tételt.

Az étteremlánc a fogyasztói visszajelzéseket meghallgatva kezdett együttműködésbe a Kristinus Borbirtokkal, amelynek keretében májustól – három másik Kristinus borral együtt – a Muscat Lunel Selection Vegan 2018 vegán bor is kapható lesz a padthai éttermekben. A kéthelyi Kristinus jelenleg hét országba exportálja termékeit, köztük Japánba és Kínába is, mivel boraik ízvilága különösen jól passzol az ázsiai konyha ízeihez. A padthai éttermekben ezt mostantól ki is lehet próbálni.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.