GasztroHírek  » 

Vége az étkezőkocsis időknek

Vége az étkezőkocsis időknek

2019.10.02.  | Orbán Szilvia

Amerikában is sírnak a hagyományos vasút rajongói: az Amtrak nevű, vasúti személyszállítási vállalat végleg felszámolja az étkezőkocsikat szerelvényein – szerintük már nincs szükség a konyhával, szakácsokkal működő szolgáltatásra.

Már a vonatozás sem a régi; hol vannak a hosszú, akár több napos zötykölődések, a fülkefoglalás izgalmai – a családok ma már ritkán választják az utazásnak ezt a formáját. Aki teheti inkább autóba, buszra ül, vagy leginkább repülőre száll egy-egy elhúzódó út során. A nagyobb távolságokat felölelő vonatos utazás – ahogyan a hajózás is – egyfajta nosztalgikus élménnyé, a „slow living” életérzés megtapasztalásának részévé vált.

Az Egyesült Államokban sincs ez másképp, ezért az ottani vasúttársaság, az Amtrak is változtatásokra kényszerül:

a cég az egyik legjellegzetesebb szolgáltatását, a hagyományos étkezőkocsis étkeztetést tervezi megszüntetni,

ezzel együtt pedig felszámolja az azt kiszolgáló konyhákat is. Az intézkedéssel az Amtrak egy „jóval modernebb” étkezési élményt szeretne az utasainak a jövőben nyújtani, írja a FoodAndWine.

Az új, „rugalmasabb” – és kevésbé közösségi – szolgáltatást fokozatosan vezetik be, az első ilyen vonatokkal már idén ősszel találkozhatnak a Mississippi környékén utazgatók. A változás oka részben anyagi: úgy tudni, évente nagyjából 2 millió dollárt spórol így az utaztató vállalat, amely másrészről a megváltozott igényekkel magyarázza az intézkedést. Az Amtrak úgy látja ugyanis, hogy a fiatalabb generáció már nem igényli ezt a hagyományos, formálisabb étkezési módot, ahol ráadásul esélyes, hogy idegenekkel is szóba kell elegyednie.

„Ez az evolúció része” – fogalmaz az Amtrak alelnöke, Peter Wilander. „Az elvünk az, hogy olyan szolgáltatást nyújtsunk, amilyet az utasaink szeretnének,

ahelyett, hogy mindenkit arra kényszerítsünk, hogy a mi tradicionális szolgáltatásunkhoz igazodjon.

Az utasaink egy része persze nagyon is kedveli az étkezőkocsikat, amelyekre úgy tekint, mint a nosztalgikus utazási élmény részére – mások azonban, főleg a 30 évnél fiatalabb korosztály, egyáltalán nem szereti. Az ő számukra fontosabb az intim szféra megléte, és kifejezetten kényelmetlenül érzik magukat, ha olyan emberek mellé kell leülniük, akiket nem ismernek.”

Valószínűleg sokakat meglep, hogy egyáltalán mostanáig működött ez a szolgáltatás, ahol az utasok teljes, éttermi szintű ellátást kaphattak – az ételeket frissen, rendelésre készítették el, amelyeket felszolgáló vitt ki –, s fehér terítős asztalok mellett étkezhettek. Ezentúl azonban a vállalat előre elkészített, és csomagolt ételeket kínál majd az éhes vándoroknak, a reggeliket pedig büférendszerben tálalják.

Úgy tudni, hogy ezek a változtatások az Amtrak nagytatarozásának részei, amelyekkel a személyszállító cég új célközönséget szeretne megnyerni magának.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.