GasztroHírek  » 

Végleg eltűnhet az olasz kotyogó

Végleg eltűnhet az olasz kotyogó

2018.11.06.  | Orbán Szilvia

A klasszikus kotyogósokat gyártó Bialettit csőd fenyegeti.

A harmincas évektől – amikor az olasz dizájn ikonikus darabja megszületett –egészen napjainkig, otthonok millióiban elképzelhetetlen a nap a kávéfőző bugyborékoló hangja, és a segítségével lefőzött kávé erőteljes íze nélkül. A tipikus kotyogós kávéfőző kultikus státusszal bír, és egyetlen olasz háztartásból sem hiányozhat – mostanra azonban ezt a konyhai klasszikust az eltűnés veszélye fenyegeti.

A kávéfőző gyártója, a Bialetti október végén kiadott közleményében nyíltan beszélt üzleti nehézségeiről, amely a cég működését évek óta hátráltatja. A nehéz gazdasági körülmények, a kávéházakkal folytatott ádáz verseny, és a modern, kapszulás gépek népszerűségének növekedése miatti folyamatos küzdelem a vállalatot a csőd szélére sodorta, írta a TheLocal.

A cégcsoport bejelentette, hogy 68 millió eurós adóssággal rendelkezik, és emiatt komoly szerkezetváltásra van szüksége, a folytatás pedig egyelőre kétséges. A Bialetti az idei első félévet 15,3 millió eurós nettó veszteséggel, és 12 százalékot meghaladó árbevétel-csökkenéssel zárta. Úgy tudni, hogy a céget kifizetetlen adók és bérek is terhelik.A nagy múltú vállalat jelenleg egy amerikai fedezeti alappal, az Och-Ziff Capitával folytat tárgyalásokat, amely 35 millió eurót fektethet a Bialetti újrastruktúrálásába. A cég védelmet kért az olasz csődtörvény alól, és reméli, hogy a klasszikus mokka kávéfőző gyártása nem ér ilyen méltatlan, csúfos véget.

A kotyogósok háttérbe szorulásának egyik oka, hogy az emberek imádnak kávézókba járni

– legyen az akár hagyományos, akár egy Starbucks –,

de a legnagyobb gondot talán mégis a gyors kávéfőzésre alkalmas gépek megjelenése, főleg a kapszulás masinák térhódítása (mint amilyen például a Nespresso), folyamatosan növekvő népszerűsége jelenti.

A közlemény szintén megemlíti a beszállítói hálózat – gazdasági nehézségek miatti – működésbeli akadozását.


A mokka kávéfőzők egyedi dizájnját 1933-ban szabadalmaztatták. A működés lényege, hogy a forró víz – nyomás hatására – átpréselődik a fölé helyezett eszpresszó szűrőn és az őrölt kávén, majd az ital egy felső tartályban gyűlik össze.

A kotyogós egy olyan időszakban született, amikor az olasz gazdaság rendkívül nehéz helyzetben volt: magas volt a munkanélküliség, és az olaszok nem engedhették meg maguknak a kávéházba járás luxusát. Az otthoni kávéfőzés lehetősége óriási érdeklődést váltott ki, s a termék nagyon hamar rendkívül népszerű lett.

A Bialetti azóta 105 millió kávéfőzőt gyártott, s bár más márkák is elkezdték másolni, az eredeti, 1933-as Bialetti azóta is a kávéimádók és dizájnrajongók kedvence maradt. Igazi ikonikus olasz formaterv lett, amelyet a londoni Tudományos Múzeum, és a New York-i Modern Művészetek Múzeuma is kiállított.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.