GasztroHírek  » 

Végre: egy pesti bolt, ahol csak szakácskönyv kapható

Végre: egy pesti bolt, ahol csak szakácskönyv kapható

2017.07.04.  | Zirig Árpád, kép: Cookbooks

A könyvesboltok szakácskönyves választéka szemre ugyan gazdag, de aki egy kicsit komolyabban gondolja, kevés vásárlásra érdemes művet talál a sok felületes, gyakran csak a sztárok konyhájába betekintést engedő kiadvány között.

Az internetes rendelés ugyan mára mindennapossá vált, de sokan vannak úgy vele, hogy vásárlás előtt kézbe fognánk, megforgatnánk a portékát – nekik lehet remek lehetőség az eddig webshopként működő, de hétvégén már a fizikális valóságban is megnyílt Cookbooks bemutatóterem, amelyet az ország egyik legnevesebb ételfotósa, Fekete Antonio üzemeltet.
„Minden a könyvgyűjtéssel kezdődött – 2005-ben került hozzám egy japán alapítványtól Nobu első könyve, ami elvarázsolt és megváltoztatta hozzáállásomat. Hét év szakácsmunka után mérföldkő volt, alapjában kérdőjelezett meg mindent, amit addig csináltam. Onnantól

mindenhonnan könyvekkel tértem haza, volt, hogy két bőrönddel utaztam ki, de hárommal érkeztem.

Kollégáim, barátaim figyelték, hogyan szaporodik a gyűjtemény, előbb nekik is segítettem a beszerzésben, majd látva az érdeklődést úgy döntöttem, én leszek Magyarországon az első, aki csak ezzel foglalkozik. Az önkormányzatnál ki is röhögtek, hogy ebbe vágok bele.”
A budapesti Páva utca 17. alatt található bolt igazán aprócska, 13 négyzetméteres,

befogadóképességét öt főnél húzhatjuk meg – cserébe a polcok a plafonig tömve vannak a világ legjobb szakirodalmával.

A szakács, cukrász és barista könyvek és magazinok zöme szemrevételezhető, átlapozható, kézbe vehető.
Emellett Szabó Ádám kiváló Wood Fired kerámiáinak is akadt hely: ezeket éttermi felhasználásra tervezte a keramikus. „A tányér egy színpad, azon lép fel az étel, így nem mindegy, hogy néz ki. Már rég túlléptünk a fehér porcelánon.” Antonio a Magyar Konyhának elárulta, hogy gastroporn galéria is akad, hiszen 60X40-es méretben savmentes papírra nyomva vásárolhatók meg a legjobb képek a Designfood portfóliójából.
A nyitvatartás mindössze heti két nap: pénteken és szombaton várja a vevőket. A tulajdonos elmondása szerint, ha valami változik, arról facebook oldalán ad majd hírt. Akinek ezek az időpontok nem felelnek meg, telefonon egyeztethetnek külön nyitvatartási terminust.
„65 kiadót képviselek, mintegy 800 kiadvány forgalmazok, de mivel a külföldi szakirodalom bemutatása a célom, magyar könyveket nem tartok. Zömük angol, német, francia, spanyol vagy olasz. Még Szingapúrból is rendelek: Jenice Wong Ázsiai legjobb cukrásza, remek szakember, az ő legújabb dolgait is készleten tartom. A legtávolabbi könyv a boltban talán az új-zélandi The French Cafe séfjének, Simon Wrightnak a receptgyűjteménye.

Külföldön nem csupán az éttermekben, hanem a könyvpiacon is fontos és divatos a regionalitás, a természetközeliség.

Ma már ez nem csak a skandináv régióra igaz, de a világ számos területére, komoly fúzió bontakozik ki a termelő és az étterem között. Sajnos ez idehaza még nincs meg, de jót tenne a konyháknak és sok pluszt adna az olvasóknak is.” – tette hozzá Fekete Antonio.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.