GasztroHírek  » 

Végre megnyitott a Békásmegyeri piac

Végre megnyitott a Békásmegyeri piac

2019.04.28.  | szöveg és kép: Zimre Zsuzsa, külső épületfotó: Molnár Péter

„Hála Istennek, már úgy vártuk a megnyitót, mint a Messiást!” - ezzel minden bizonnyal nem Varga Mihály vagy Tarlós István ünnepi beszédére gondolt a mellettem álló kofa, hanem arra, hogy sok-sok időpont tologatás után, végre megnyitott a Békásmegyeri piac. A késés elszenvedői az árusok, na meg a vásárlók voltak.

Az ünnepi beszédeket egy csapat tüntető festette alá, akik a főpolgármesternek üzentek a budapesti patkányhelyzetről, táblákat szorítva az üvegajtókhoz. Ennek egyetlen látható és azonnali eredménye volt, senki nem ment az ajtók közelébe se.

A 7,9 milliárd forintos költségvetésből megújult piac mintegy

30 ezer óbudait tett boldoggá, vagyis tesz majd, ha a vásárlók visszatérnek a piacra.

Az ideiglenes kihelyezés ugyanis megtörte a vásárlókedvet: a sokáig se hentessel, se pékkel nem rendelkező, távoli és nyitott piac jóval kevesebb embert vonzott, mint a régi, amire bőven ráfért a felújítás, vagy inkább újjáépítés. A negyven éve átmeneti célra szánt épület végül nem is lett annyira átmeneti.

2020 elejére befejezik a régi csarnok bontását is, és környezet kialakítását. Most még csak műfüvet sikerült prezentálni a területre, a virágágyások helyét részben murva borítja, pár szakaszra járda se került –

kár, hogy szinte mindenki a friss fűkezdeményen ballag majd keresztül az autóbuszához ballagni.

A mélygarázs szinte plázahangulatot teremt: a mozgássérült, családos parkolók mellett helyet kaptak nőknek készült parkolók is, és haladva a korral, elektromos autóknak is beépítettek néhány töltőpontot. Az ingyen parkolókra ácsingózóknak rossz hír, hogy a garázs két óra után fizetős lesz.

A piac nem kapott látványos külsőt, a zöldtető viszont feldobja. Az árkádos épület külső részén 17 kereskedő kapott helyett, akik főleg ruhaneművel elégítik ki a helyiek igényeit. Sokunkat viszont sokkal jobban érdekelt, mi van bent,

visszatér-e a falatozó, ahol mindig volt friss fasírt savanyúval, na meg tökfőzelék,

és mindenki tudta, hogy Feri ecettel szereti a lencselevest.

Milyenek most árak?

Sárgarépa – csomó 298 Ft
Újburgonya 698-780 Ft
Karfiol 498 Ft
Retek csomó 120 Ft
Spárga 700-780 Ft /500 gr
Magyar paprika 1200 Ft
Fehérrépa 1500 Ft
Tojás 40-50 Ft

A zöldségesek között nincs nagy mozgás, van, aki már 33 éve viszi a boltot, de a többiek is 10-20 itt töltött évről számoltak be. Egy alapvetően műanyaggal foglalkozó vállalkozó most bevállalta a jóval kockázatosabb zöldségességet is, meglátja, mi lesz. „A műanyag legalább nem romlik meg” - mondja nevetve, és az áruja felé int.

A vásárcsarnok méretéhez képest nincsenek sokan, bár a zöldségek uralják a csarnokot, a maguk 16 fős társaságával őket követik a húsosok, öten, aztán

van még itt két savanyúságos és két pékség is.

Nekem nagy vállalásnak tűnik ide az Á table francia pékség, és már látom magam előtt, amint Marika néni a Juhász Gyula utcából elájul a 990 Ft-os kenyér láttán, a 890 Ft-os croissantról nem is beszélve. Ráadásul a francia feliratok sem segítenek mindenkinek, de simán lehet, hogy fél év múlva egész Békás adieu-vel fog elköszönni egymástól. Én mindenesetre drukkolok nekik, a normandiai lisztből készülő kovászos kenyerek és péksütemények vitathatatlanul isteniek, csak éppen drágák.

Aki nem franciázna, annak a Pék-snack kínál még péksüteményeket, illetve egy harmadik üzlet, ahol rögtön a tejtermékek is begyűjthetők. Ők a hagyományos vonalat viszik, fehér kenyerek, kalácsok, kakaós csiga, túrós táska várja a vásárlókat. Az 50 bérlő közt helyet kapott egy egészségbolt is. Ha vegyes élelmiszert keres, vagyis alkoholt, csokikat és hasonló nyalánkságokat, akkor azt

négy üzletben vásárolhatja meg. Azt elárulom, teljesen mindegy, melyiket választja, ugyanaz üzemelteti őket.

Én nagyon hiányolom a kinti őstermelőket, akiknek egyelőre még nem jut hely, bár a beton asztalokat már kialakították, mert velük igazi a piac. A bentiek meg addig azon izgulnak, hogy a felemelt bérleti díjat ki tudják-e kalkulálni, és vajon a vevők, akik elszoktak, visszatérnek-e? 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.