GasztroHírek  » 

Velence, az Etyek-Budai borvidék kincse

Velence, az Etyek-Budai borvidék kincse

2018.04.09.

Bár az Etyek-Budai borvidék csak 1990-ben kapott borvidéki rangot, a szőlőtermelésnek több évszázados hagyományát őrzi. Az ökológiai adottságai révén minőségi borok készülnek ezen a területen, melyek közül ötöt az Ital Magyarországnak köszönhetően egy izgalmas Velence-koncepcióba csomagolva ismerhetünk meg.

Az Etyek-Budai borvidék egyik régiója Velence, melynek szerepköre ez idáig nem igazán emelkedett ki. Sokáig ismeretlen terület volt szőlő- és bortermelés szempontjából, pedig a Velencei-tó közelségének köszönhetően kedvező adottságokkal rendelkezik: a Pázmánd, Nadap, Sukoró és Pákozd gránitos talaja, valamint a déli parti agárdi szőlőterületek talaja is kiváló minőségű. A terület különlegessége, hogy mivel a móri borvidék felől hűvösebb fuvallatok áramlanak, a borok elengedhetetlen kellékei, a savak nem égnek el. Ennek köszönhetően minden borunkra jellemző a szép savgerinc”

- említette Dobos Ferenc főborász, a Velencei-tavi Borászati Kft. ügyvezetője, aki egyben a Velencei-tó Körzeti Hegyközség elnöke is.

Az Ital Magyarország Kft. által forgalmazott Velence márka alatt egy öt borból álló kollekciót értünk, amely a következőket tartalmazza:

Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Zöld Veltelini, Velence Fehér Cuvée, Rosé Cuvée

- közülük több kiemelkedő eredményt ért el nemzetközi szinten is. Az Irsai Olivér egy nagy népszerűségnek örvendő könnyed, illatos bor, mely nagyon jó savgerinccel rendelkezik. A kiváló minőségét bizonyítja, hogy a 2017-es VinAgora Nemzetközi Borversenyen aranyérmet szerzett.

A Cserszegi Fűszeres illatjegyeit tekintve hasonló az Irsaihoz, egyfajta reduktív ízvilág jellemzi. Üde savakkal és jó savgerinccel rendelkező bor.

A Zöld Vertelinit egy jelentős terméskorlátozó technikával termelik a 25 éves szőlőterületen, ám a mennyiséget kárpótolja a kiemelkedő minőség. A magas ásványianyag-tartalom mellett egy intenzív, izgalmas ízvilág jellemzi.

A Velence Cuvée egy zamatos, testes és értékes bor, melyben a déli részről származó Chardonnay és a Nadap községi Rajnai Rizling harmonikus ötvözetet képez.

A 2017-es VinAgora Nemzetközi Borversenyen nemcsak az Irsai Olivér, de a Rosé Cuvée is kiválóan szerepelt: ezüstéremmel díjazták. A különleges bor 50%-át a Kékfrankos, 25-25%-át pedig a Syrah és a Zweigelt teszi ki. A kékszőlő az agárdi területen érik, s nagyban hozzájárul a rosé ropogós savához, amelyet a Syrah még zamatgazdagabbá tesz, eközben a harmadik összetevő a szép, lazacos színárnyalatáért felel.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.