GasztroHírek  » 

Veszteséges volna a sütőipar?

Veszteséges volna a sütőipar?

2018.10.02.  | MTI

Sok örömünk nincs a hazai pékipar termékeiben, de a pékszövetség szerint még az azonnal megszáradó vizes zsemléken sem lehet meggazdagodni. "A pékek országos átlagban veszteséggel adják tovább a három legnagyobb mennyiségben forgalmazott terméküket, a fehér és a félbarna kenyeret, valamint a vizes zsömlét" - állítja Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

Az elnök a közlemény szerint elmondta: az Agrárgazdasági Kutatóintézet a 2017-es állapotokról - a szövetség és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) finanszírozásával - készített jelentése alapján a fehér kenyéren 6 forint, a félbarnán 23 forint volt a pékek vesztesége az átvételi árakat és az önköltséget figyelembe véve, míg a vizes zsemlét a nyereséget nem tartalmazó önköltségi ár közelében tudták értékesíteni tavaly.

A kutatás szerint a fehér kenyér teljes önköltsége 181,11 forint, míg a pékárut előállítók átlagosan 175,08 forintért tudták értékesíteni azt, a félbarna kenyérnél ezek az értékek 184 forint és 160,51 forint, míg a vizes zsömlénél kilogrammonként 251,95 és 251,32 forint. A kutatáshoz az alapadatokat sütőipari vállalkozásoktól gyűjtötte be az intézet.

A helyzet pedig tovább romlott az idén

- jegyezte meg a szakember. 

A kenyeret készítő vállalkozások nincsenek abban a helyzetben, hogy érvényesítsék megnövekedett költségeiket, mivel azt a multinacionális láncok nem fogadják el. Emiatt a pékek más termékeken próbálnak némi hasznot realizálni, ki több, ki kevesebb sikerrel - mutatott rá a szövetség elnöke.

Ez a jelenség annyira leszorítja a szakágazat jövedelmezőségét, hogy nemcsak a versenyképesség alakulásáról, de a túlélésről sem mondhatunk biztosat. A pékek már nem tudják finanszírozni a veszteséget, ami azt eredményezheti, hogy az országban helyenként akár ellátási gondok is keletkezhetnek"

- fogalmazott Septe József.

A kenyér fogyasztói ára Magyarországon (2003-2017)A kenyér fogyasztói ára Magyarországon (2003-2017)

A helyzet régóta ilyen, évente rengeteg pékség húzza le a rolót, de most először tudjuk független és számokkal is alátámasztott kutatással bizonyítani, milyen súlyos a helyzet - tette hozzá a pékszövetség vezetője.

A pékszövetséggel együttműködő NAK elnöke, Győrffy Balázs a közleményben kifejtette:

a sütőipar közel 20 ezer főt foglalkoztat, alapvető élelmiszereket termelő szakágazat, amelynek fennmaradása nemzetbiztonsági kérdés is.

A fennálló helyzet kivizsgálása és az elítélendő piaci magatartás megváltoztatása kiemelt fontosságú.

"A szakágazat jövője szempontjából kulcsfontosságú, hogy a sütőipari vállalkozások az átadási árakban érvényesíteni tudják a reális költségeiket, ennélfogva a NAK a pékszövetséggel együttműködve a jövőben is támogatja és képviselni fogja a sütőipar helyzetének helyreállítását célzó törekvéseket" - tette hozzá Győrffy Balázs.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.