Ízvadászat » Alapanyagok

Vitaminbombák

Vitaminbombák

2015.04.28.  | Száraz Zsuzsanna

Többet kellene inni, több zöldséget és gyümölcsöt kellene enni. Ez a két kijelentés mindannyiunkra igaz lehet, és sarokköve az egészséges táplálkozásnak. Manapság egyre több szó esik lébárokban és természetgyógyász-barlangokban kapható éltető, gyógyító, karcsúsító és megváltó csodalevekről – ám ezeket otthon is el lehet készíteni.

A divatos pubokban és reggelizőhelyeken egyre fantáziadúsabb, színesebb és ízesebb, designpohárból kortyolható ínycsiklandó, kényeztető smoothie-k, shake-ek és trópusi pálmaerdőre hasonlító gyümölcskoktélok jelentek meg az utóbbi években. Ezeket azonban otthon is elkészíthetjük, csak kedv kell hozzá, fantázia és néhány kedvünkre való hozzávaló. Érdemes kísérletezni, a szivárványszínű italok elkészítése, összeöntögetése és elfogyasztása felráz a szürke hétköznapokból, tavaszi hangulatot csinál és kedélyünket (s remélhetőleg a körülöttünk élők kedvét) is javítja.

Miért igyunk leveket? Hidratálás, vitaminbevitel és táplálékkiegészítés, immunerősítés – ez mind nyilvánvaló, általános cél és előny, mivel rég tudjuk, hogy egészségünk védelmében fontos szerepet játszanak a folyadékok, a zöldségek és gyümölcsök, valamint a bennük természetesen előforduló vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, savak stb. A turmixok, smoothie-k és juice-ok néhány, manapság egyre nehezebben megvalósuló cél elérésében segíthetnek, mint a napi öt étkezés vagy a megfelelő zöldségbevitel. Egy rohanós reggelen arra a legkönnyebb rávenni magunkat – vagy akár notórius nem reggeliző családtagunkat –, hogy felhajtson egy korty tápláló napindítót, ami folyadékjellegéből adódóan az anyagcserét is beindítja és könnyen emészthető táplálék.

A sokak számára lehetetlenségnek tűnő ideális zöldség- és gyümölcsmennyiség elfogyasztása is könnyebben megoldhatónak tűnik, ha egy részét pohárban képzeljük el. Nem utolsósorban: az édességigény, kötelező nassolás kielégítésére is nyújthat alternatívát egy nagy pohár izgalmas-élvezetes turmix vagy gyümölcsös-fűszeres lé, sőt a legmerészebbek akár a reggeli kávét is helyettesíthetik más energetizáló italokkal. 

A teljes cikk - receptek és kreatív ötletek - a Magyar Konyha májusi számában olvasható!

 


Ossza meg ismerőseivel:
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább