GasztroHírek  » 

WHO: már a svédeké a mediterrán étrend

WHO: már a svédeké a mediterrán étrend

2018.06.18.  | Orbán Szilvia

A dél-európai országokban rengeteg az elhízott gyerek, a „mediterrán” diétát pedig sokkal inkább reprezentálja például a svéd étrend – állítja az Egészségügyi Világszervezet.

Ha meghalljuk azt, hogy mediterrán étrend, rögtön zöldségekkel párosított húsokra, friss, jó minőségű, nem feldolgozott élelmiszerekre asszociálunk. A WHO idei jelentésében úgy írták le a „mediterrán” étrendet, mint ahol az ilyen táplálkozást folytatók növényi alapú élelmiszerekből és olíva olajból gyakran és sokat; halakból, szárnyasokból és borból mérsékelten; tejtermékekből, vörös húsokból és édességekből pedig keveset és ritkán fogyasztanak, számolt be a CNN.

A mediterrán diétát sokan tartják az ideális étrendnek, hiszen sok zöldséget, gyümölcsöt, olajos magvakat, hüvelyeseket, és zsiradékként olíva olajat tartalmaz. Ismertsége és elismertsége egyaránt nagyfokú, 2013-ban például felkerült az UNESCO kulturális örökségeinek listájára is.

Azok, akik a fenti elvek szerint táplálkoznak, méltán számolhatnak az életmód számos kedvező egészségügyi hatásával is.

Május végén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bemutatta legújabb tanulmányát, amelyből azonban kiderül, hogy az ilyen étrendnek már egyre kevesebb köze van a mediterrán térséghez, hiszen Görögország, Olaszország, Spanyolország és Ciprus meglehetősen élenjár a gyermekkori elhízásban.

Így nem igazán beszélhetünk már mediterrán táplálkozásról,

állította a WHO képviseletében Dr. Joao Breda az elhízásról tartott kongresszuson, Bécsben.


A gyerekek esetében ezekben az országokban a mediterrán étrend ma már egy nem létező fogalom. Eltűnt. A legközelebb ehhez valószínűleg a svéd gyerekek táplálkozása áll. A mediterrán étrend eltűnt, újra talpra kell állítani”

– fogalmazott Breda a kongresszuson, aki véleménye alátámasztására a WHO felméréséből (COSI) közölt előzetes adatokat.

A WHO 2010 óta háromévente végez felmérést a gyerekek elhízásának megállapítására 53 országban, amelynek során több mint 300 ezer, 6 és 9 év közötti gyermek magasság és testsúly adatait vizsgálják.

Ezek szerint a ciprusi gyerekek a legducibbak Európában,

43%-uk túlsúlyos, ezen belül pedig a fiúk 21, a lányok 19 százaléka elhízott.

Ciprust szorosan követi Olaszország, Spanyolország és Görögország is,

ahol a túlsúlyos gyerekek aránya 42%.

Az adatokból az is kiderült, hogy az észak-európai országokban jóval kevesebb a túlsúlyos gyerek.

Dániában, Norvégiában és Írországban a kicsik egyötöde-egynegyede számít túlsúlyosnak, elhízottnak pedig ezen belül mindössze 5 százalékuk.

A magyar gyerekek nagyjából a középmezőnyben helyezkednek el:

lányok és fiúk esetében is 28% a túlsúlyosak aránya, a fiúk esetében ebből 14, míg lányok esetében 11 százalék az elhízott kisiskolás.

A számok Tadzsikisztán, Türkménisztán és Kazahsztán esetében a legjobbak,

azonban a WHO figyelmeztet, hogy ezekben az országokban jelenleg egy nagyfokú, táplálkozási szokásokban bekövetkező átalakulás zajlik, amint egyre több nyugati típusú, előre feldolgozott, magas só- és cukortartalommal készülő étellel találkoznak az ottani gyerekek.


Szerencsére az adatokból kiderül, hogy Görögország, Olaszország, Portugália és Szlovénia esetében csökken mind a túlsúlyosak, mind az elhízottak száma, mint ahogyan csökkenő tendenciát mutatnak az írországi és spanyol számok is, írja a FoodNavigator.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.