Hírek

Magyar Konyha

2024. április 27.

Salátaként, vaníliával és garnélával, házinyúlfilé mellé köretnek, sőt desszertben is. Öt felejthetetlen spárgarecepttel köszönjük a szezont!

Az elmúlt néhány hétben felbukkant a spárga a piacokon és a bevásárlóközpontokban. A csirágnak, lófark-, veréb és klárisfűnek, sőt nyúlárnyéknak is nevezett növény rajongói ilyenkor nagyjából júniusig örülhetnek.

A Földközi-tenger vidékén a természetben is előforduló csirágból lila, zöld és fehér is létezik, előbbi főként vadon terem, a gasztronómiában pedig leggyakrabban az utóbbi kettővel találkozunk. A fehéret inkább több, a zöldet kevesebb hőkezeléssel szokás elkészíteni. Előbbi így főzelékek és szószok alkotóeleme, utóbbi pedig enyhén párolva, grillezve vagy salátaként fordul elő legtöbbször az asztalon.

A spárga egyszerre megosztó és körülrajongott alapanyag: akik kedvelik, alig várják a szezont, másoknak pedig szinte sosem fordul elő a tányérján, annak ellenére sem, hogy telis-tele van A, B és C vitaminnal, ásványi anyagokkal, ugyanakkor alig van kalóriatartalma.

A 2024 spárgaszezon örömére a Magyar Konyhában megjelent receptekből szemezgettünk.


Roppanós spárgasaláta




Igazán könnyen elkészíthető, könnyed, harsogó, színes saláta, Kalla Kálmántól. 


Vaníliás fehér spárga garnélarákkal, chilis paradicsomszósszal




Segal Viktor pikáns-elegáns receptje elő- és főételként is nagyszerű!


Spárga jó társaságban




Saly Noémi ihletforrásnak szánt receptjében a csirág zöldborsó, újhagyma, szegfűgomba és újburgonya társaságában találja magát, némi vaj és szerecsendió kíséretében.


Házinyúlfilé spárgaroyallal, vermuthabbal




A kecskeméti Bagatell Étterem igazán villantós tálján nem csak a spárgaroyal lesz az, min megakad a szeme a vendégeknek, ám kétségkívül az egyik főszereplője Kecskeméti Krisztián és Kovács Sándor fogásának.


Spárga eperrel




Mert miért ne működne akár desszertként is? Kalla Kálmán receptjében a sauvignon blanc és a citromhéj, no és persze a friss eper segít a spárgának egy egészen új oldalról bemutatkozni.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra