A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Termelők

Lukácsy György

2016. október 25.

Első magyar borászként került fel a világ egyik legjobb éttermeként ünnepelt dán Noma borlapjára. A felvidéki Sütő Zsolt nem csak e tekintetben úttörő: nem derít, nem szűr, feledné a ként. A nemzetközi sajtó crazy wine-nak nevezi az ilyen különleges borokat, ő inkább természethűnek hívja.

– Kis szlovákiai borászat vezetőjeként hogyan hívta fel magára a többször is az év legjobb éttermének választott koppenhágai Noma figyelmét?

– A természethű borok egyik nemzetközi vásárán, a londoni RAW-n kóstoltattam. Később felhívott egy dán kereskedő: emlékszem-e, melyik boromat szerették annyira. Hogyan is emlékeznék, rengetegen fordultak meg a standomnál azokban a napokban! Mire ő: – Mindenesetre a Porta#1-ből szeretnénk rendelni. – Az már elfogyott. – És még nincs új Porta#1? – Azt már Porta#2-nek hívom, mert nem ugyanaz. Hogyan is lehetne, hiszen az egy teljesen új, különböző évjáratokból álló házasítás. – Végül így is rendelt belőle a forgalmazóm, és a Nomában is tetszést aratott.

– És ezzel első magyar borászként bejutott a Nomába.

– A magyar sajtóban úgy jelent meg a hír, hogy az első magyar borász, aki bekerült a világ legjobb éttermébe, az itteni média pedig az első szlovák borként ünnepelte a Porta#2-t. Ilyen a kisebbségi lét. Mindenesetre jó érzés, hogy mindenki megtalálta a saját örömét a sikerben. Egyébként Magyarországon már bíráltak azért, hogy a márkánk Kürt település szlovák nevét viseli: Strekov. Én így is büszke vagyok a falunkra. De a teljes márkanév a pontos: Strekov 1075. Ekkori ugyanis az első írásos emlék Kürtről. Erre meg a szlovákok kérdeznek meg: Kürt? Hogyne, mondom, Strekovnak mindössze negyven éve hívjátok. Így vagy úgy, az általam rajzolt címkénken is a falu köszön vissza: a templom, fölötte a Góré dűlő, a jegenye és a háromszáz éves tölgy. A lokálpatriotizmusom miatt kezdtem borászkodni. Igenis meg kell mutatnunk a világnak, micsoda bortermő hely Kürt!

Sütő Zsolttal készített interjúnkat a Magyar Konyha Magazin 2016 novemberi számában olvashatják a Boremberek rovatunkban!