Cikkek

Orbán Szilvia

2020. január 28.

Soha nem fordult még elő, hogy a haditengerészetet olyan akcióban használják, aminek lényege, hogy sört kapjon a lakosság.

Ausztrália Haditengerészete különleges küldetésen járt nemrégiben: segélyszállítmányként mintegy 3000 liter – egészen pontosan 20 hordó és 4 raklap – sört és cidert kézbesítettek egy mallacootai bárba, írja a FoodAndWine.

Január 13-án az ausztrál kormány 50 millió dollárt – átszámítva 10,5 milliárd forintot – különített el az országban hatalmas környezeti károkat okozó bozóttüzek utáni helyreállítási programra, amelynek elsődleges célja a vadon élő állatok elpusztult élőhelyének rekonstrukciója. A Reuters úgy tudja, hogy

a tűzkatasztrófa mintegy 27,7 millió holdnyi földterületet tarolt le országszerte, amely a becslések szerint 1 milliárdnyi állat pusztulását eredményezte.

Azonban azok az állatok sincsenek biztonságban, amelyeknek a csodával határos módon sikerült túlélniük a halálos veszélyt, hiszen még hetekig tart, míg a letarolt vidékeken újra képesek lesznek élelmet szerezni. Új-Dél-Wales kormánya ezért külön missziót hirdetett a leginkább veszélyeztetett wallabyk megmentésére:

a „hadművelet” során a természetvédők több ezer kiló édesburgonyát és répát terítenek szét helikopterekről a tüzek által elpusztított területekre.Mindezzel egyidőben ugyanakkor

egy haditengerészeti kötelékbe tartozó hajó is különleges és szokatlan feladatot kapott:

egy Vicoria-beli – ezúttal emberi – közösséghez kellett segélyt eljuttatniuk. Ebben az esetben azonban nem csak alapélelmiszerekről és gyógyszerekről volt szó, hanem valami egészen másról is: az Ausztrál Haditengerészet Choules nevű hajója 800 gallon, azaz

3000 liter sört is vitt Mallacoota egyik bárjába.

A kisvárost ugyanis a tüzek teljesen elvágták a külvilágtól, s járható utak híján, a nagyjából 4000 fős lakosság gyakorlatilag képtelen volt kimozdulni a településről.

„A kocsma a helyi közösségek szíve. De az a kocsma, amelyikben nincs sör, nos, az finoman szólva is tragikus” – magyarázza Peter Filipovic, a Carlton& United Breweries(CUB) vezérigazgatója, amely egyébként a bozóttüzek utáni helyreállítási munkálatokra is adományozott 1 millió ausztrál dollárt. „Azok után, amin a város az utóbbi hetekben keresztülment, az a legkevesebb, hogy ellátjuk a lakosokat egy kevés sörrel, amivel könnyebben megy a lazítás.”

„Kezdtünk kifogyni, és egy kocsma mégsem üzemelhet sör nélkül, nem igaz?” – meséli a kocsmának helyt adó Mallacoota Hotel tulajdonosa, LouBattel. „Minden ausztrálnak kell egy kis sör, ráadásul a tűzoltók és a segítő szervezetek munkatársai is éjt nappallá téve dolgoztak.”

Ezért a vendéglátóhely vezetése úgy határozott, hogy felveszi a kapcsolatot a hatóságokkal és a CUB döntéshozóival, hátha van valamilyen lehetőség a megcsappant készletek pótlására.

Így történhetett, hogy – a létfontosságú segélyszállítmány fedélzetre pakolása után – a Haditengerészet beleegyezett a sörös rakomány kézbesítésébe is.

„A sör nem foglalt sok helyet, és semmilyen alapvető segély ellátmányt sem kellett kiraknunk, hogy az alkohol beférjen” – jelentette ki a Védelmi Minisztérium szóvivője.

A hajó a várva várt rakománnyal végül mintegy 20 óra alatt ért célba. Nick Grimmer, a Brit Haditengerészet korvett kapitánya, aki az ausztrálok segélyhajórajának egyik kormányosa, a The Telegraph-nak úgy nyilatkozott, hogy a helyiek „szerfelett örültek” a rendhagyó szállítmánynak.

„Kiderült, hogy az ausztrálok szeretik a sört” – fogalmazott ironikusan.