A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Ahol nincsenek boltok, az emberek elfelejtenek főzni

Orbán Szilvia

2018. július 30.

Új fogalommal ismerkedhetünk meg: ez az élelmiszersivatag, azaz a food desert. Az angol kifejezést akkor használják, amikor egy adott területen élő embereknek egyáltalán nincs lehetőségük egészséges, friss, megfizethető árú élelmiszereket vásárolni. Sokan úgy gondolják, hogy ahogyan ezek a „sivatagok” növekednek, úgy felejt el egyre több ember főzni.

Egy hivatalos atlasz meg is mutatja, melyek ezek az élelmiszersivatagok az Egyesült Államokban, egy Porch-infografika kapcsán pedig összefüggés látszik az otthonfőzés és az élelmiszerüzletek hiánya között.

Aki otthon főz, lényegében saját preferenciái szerint szabályozhatja, mit fogyaszt: rajta múlik az adag mennyisége, az ár, a tápérték. Annak azonban nincs választási lehetősége, aki a környezetében csak gyorséttermeket talál.Porch fenti ábrája azt szemlélteti, hogy melyek azok az államok, ahol az emberek a közösségi médiában a legtöbbet beszélnek az otthonfőzésről. Az összegyűjtött hashtagek alapján New York, Hawaii és Kalifornia az a három állam, ahol a legtöbben vacsoráznak otthon. A Porch rámutat: ez éppen az a három állam, ahol a legdrágább az élet.

De vajon miért ott főznek kevesebbet az emberek, ahol alacsonyabbak a megélhetési költségek?

Hiszen sokszor hallani, hogy aki otthon főz, ahelyett, hogy megvásárolja a kész, meleg ételt, sok pénzt megtakaríthat. Azonban ez nem ennyire egyszerű. A növekvő élelmiszerárak és a becses (jelen esetben az ételek otthoni előkészítésére szánt) idő hiánya ugyanis egyre több embert vonz az éttermekbe. A jelenséggel korábban is több cikk, többek között a Business Insider is foglalkozott.

Az élelmiszerárak növekedésével való összefüggés végső soron érthető, azonban az időhiányra való hivatkozás a fenti ábrát nézve eléggé megkérdőjelezhető, hiszen a listát épp olyan államok vezetik, ahol az emberek állandó rohanásban élnek.Felmerül tehát, hogy annak, mennyien főznek otthon, nem is annyira a bevételhez és az időhöz, sokkal inkább talán a hozzáférhetőséghez van köze, írja a FoodBeast.

Hogy ezt megvizsgálhassuk, érdemes elidőzni kicsit az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) úgynevezett Food Desert atlaszán. Mutatunk is néhányat – az alábbi három képen az USA egésze, Alaszka és Hawaii látható (az első ábrán szereplő LI felirat jelentése: alacsony bevétel, míg a LA feliraté: alacsony hozzáférés):

Megdöbbentő a felismerés, hogy a „sivatagok” mérete esetenként

akár Kalifornia állam méretét is meghaladhatja.

A másik szembetűnő dolog, amit az első képről leolvashatunk, hogy habár nagyobbak, de kevesebb food desert található északon: az USA déli államai viszont tele vannak kisebb, ilyen, a hozzáférési lehetőségeket tekintve korlátozó területekkel.

Látható: Kalifornia, New York és Hawaii területén jelentősen kevesebb a food desert, mint azokon az országrészeken, ahol az emberek jóval kevesebbet említik az otthonfőzést a közösségi médiás megnyilvánulásaikban.

A fenti ábrából kitűnik, hogy vannak olyan államok, ahol szinte véget sem érnek ezek a „sivatagok”. Alabamának és Mississippinek például gyakorlatilag az egész területét lefedik.

Az USDA-atlasz és a Porch infografikájának összevetése szinte adja a kézenfekvő következtetést: a jó élelmiszerekhez, friss alapanyagokhoz való hozzáférhetőség általában kisebb az alacsonyabb megélhetési költségekkel rendelkező területeken, így érthető, hogy New York és Kalifornia esetében kevesebb food deserttel találkozhatunk.

A képet a közösségi média adatokkal tovább árnyalva pedig úgy látszik, hogy az otthonfőzés azokra a területekre szorult vissza, ahol a kevesebb az élelmiszersivatag.

Ez érthető, tekintve, hogy egy food desert kellős közepén a vacsorát valószínűleg egy gyorsétteremlánc, vagy egy tápanyagokban szegény készétel jelenti.

Azonban látni kell azt is, hogy az okfejtésben akad néhány bökkenő. A Porch egy főre vetített adatai valószínűleg nem mérlegelik, hogy az emberek New York, Kalifornia és Hawaii államhatárain túl talán csak egyszerűen nem használják olyan gyakran és aktívan a közösségi média felületeit. Ezt látszik erősíteni az, hogy Észak és Dél-Dakotában – amelyet a Porch infografikája úgy mutat, mint ahol az otthonfőzésre utaló hashtageket a legkevesebbszer posztolták – viszonylag kevés az élelmiszersivatag.

Az is lehet, hogy az otthonfőzésnek nincs köze a food desertekhez, hiszen ahol az élelmiszereket az emberek a hátsó kertben vagy saját farmon megtermelik maguknak, a kisboltok, zöldségesek jelenléte gyakorlatilag felesleges – bár azt is tudjuk, hogy egyre kevesebben folytatnak ilyen termelő tevékenységet, és az emberek egyre inkább eltávolodnak ettől az életmódtól… Kétségek tehát mindkét irányból felmerülhetnek.

Mindenesetre,

ha az élelmiszersivatagként aposztrofált területeken valóban kevesebbet főznek otthon az emberek, azt a világ legnagyobb élelmiszer exportőr országának sürgősen észre kell vennie

– írja cikkében a FoodBeast, amelynek szerzője szerint egy ilyen állam nem engedheti meg magának, hogy saját polgárai számára ne legyen képes biztosítani a friss árukhoz való hozzáférést.

A jelenség mindenesetre a mostaninál jóval több figyelmet igényel – és nem csak az Egyesült Államokban, hiszen a trend a világ mind több részén érezhető.