Cikkek

Gellért Gábor

2022. november 24.

Azt megszokhattuk, hogy nagyjából mindent mi, magyarok találtunk ki. De speciel sztaniolba és selyempapírba csomagolni, a papír végét kézzel kirojtozni és a csemegét karácsonyfára akasztani – ez feltehetően valóban magyar találmány. Jókai Mór volt egyébként az első, aki a cukorkákat „szalonczukkedli”-nek nevezte, elvégre a fenyőfát mindenhol a szalonban állították fel. Már ahol volt szalon.

A szaloncukor divatja megállíthatatlannak bizonyult. Olyan kapós lett, hogy a három nagy csokoládégyár – a Stühmer, a Gerbeaud és a Kugler – titkos receptekkel várta az ünnepeket. 1891-ben „A legújabb házi czukrászat” című kézikönyvében Hegyesi József magyar–francia szakács és vállalkozó már tizenhét receptet sorol fel. A kínálatban többek közt szerepel szalon-ananász czukorka, szaloncréme-bonbon, szalon-pisztácz-czukorka is. De készült almás, fahéjas, mandulás, mézes szaloncukor is.
Az idei év még szerencsésen alakult a gyártók számára. A szaloncukrot ugyanis nem télen gyártják, hanem a nyári időszakban. Az alapanyagokat áprilisban vásárolták meg , a cukor áremelkedése pedig csak októberben következett be, ekkor duplázódott az alapanyag ára. A középkategóriás szaloncukrokat ezért 4-5 ezer forint/kg-ért lehet megvásárolni. A prémium kategória ennek a dupláját is elérheti. Egy háztartás általában 1 kg szaloncukrot vásárol. Ebben úgy tűnik, hogy idén nem lesz változás.


A szaloncukrok világában minden évben egyre nagyobb az innováció. Új és új ízek jelennek meg. Ehhez képest még mindig a zselés a legnépszerűbb szaloncukor, bár ezek az ízek évek óta nem kerülnek a versenydobogók közelébe, bár az egész szakma esengve vár egy finom zseléset. A nyomában liheg a marcipános és a kókuszos.


Az idei év íze a sós karamell. Tavaly még csak 3, idén 11-féle sós karamellás szaloncukrot készítettek a mesterek. Új kedvenc a robbanós cukor, de a süteményalapú szaloncukrok is megjelentek. Idén három országtortás szaloncukor jelent meg a piacon, valamint a Pilvax is, amely a Petőfi 200 évforduló tiszteletére készült.


A másik fontos idei változás, hogy elmúlt a „bevonóval” készített szaloncukrok ideje. Idén már minden gyártó igazi csokoládét használt, így a töltelékeken múlik, hogy mely szaloncukrok lesznek a kedvencek. Megjelentek az organikus, bio és vegán szaloncukrok is. Ezeknek a termékeknek folyamatosan bővül a piaca.


Idén 28 induló volt az Év Szaloncukra versenyen, 186-féle szaloncukor közül választották ki a győzteseket. Idén a vegán kategória is megjelenhetett, ugyanis ezek a cukormentes termékek is megütik a verseny színvonalát. Finomak.
A díjazottak:


Az Év Szaloncukra győztesei:


1. Kézműves Cukrászda Gyula - Forralt boros szaloncukor


2. Promenád Kávéház - "Frizzy" mogyorós-robbanócukorkás szaloncukor


3. Stühmer - körtesztelés-muskotályos szaloncukor


Az Év Kézműves szaloncukrai:


1. Keszthelyi Sütibolt - Mézeskalács ízesítésű szaloncukor ropogós kekszdarabokkal


2. Sulyán Cukrászda - Sacher torta szaloncukor


3. Szent Korona Cukrászda - pisztáciakrémes szaloncukor fehér csokoládébanAz Év Vegán szaloncukrai:1. Damniczki Cukrászda birsalma szaloncukor


2. Lissé - meggyes zselés vegán szaloncukor


3. LIDL - citromos-narancsos vegán szaloncukor


Az Év kedvező árú szaloncukra (699 Ft/100g alatti árkategóriában):


1.Tesco - karamell krémmel töltött szaloncukor


2. Chocofive - robbanó cukros szaloncukor


3. Penny Market - Choco'la Belga étcsokoládéval mártott meggyes laktózmentes vegán szaloncukor, hozzáadott cukor nélkül, édesítőszerrel


További díjazottak:


A legjobb kókuszos szaloncukor:


Forfino - Kókuszos krémmel töltött tejcsokoládés szaloncukor


A legjobb mogyorós szaloncukor:

Gyulai Kézműves Cukrászda Gianduja szaloncukor


A legjobb karamellás szaloncukor:

Promenád Kávéház - Karamell Gold szaloncukor


A legjobb tej/vajkaramellás szaloncukor:

Szent Korona Cukrászda: tejkaramellás szaloncukor


A legjobb marcipános szaloncukor:

Sulyán Cukrászda - mézes narancsos marcipán szaloncukor


A legjobb narancsos szaloncukor:

Demeter Chocolate - narancs-kardamomos szaloncukor


A legjobb pisztáciás szaloncukor:

Keszthelyi Sütibolt - pisztáciás szaloncukor fehércsokoládéban meggydarabokkal


Az Év Új Íze:

Piros Mogyorós - Tejkrémes tejcsokoládé szaloncukor robbanócukorral és aprított mogyoróvalLegújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra