A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Orbán Szilvia

2019. szeptember 10.

A Sotheby’s aukciósház szeptemberi árverésén a világhíres olasz séf, Massimo Bottura kedvenceire, kortárs művészeti alkotásokra lehet majd licitálni.

Bottura még az év elején a világ egyik legelismertebb szeszfőzdéjével, a The Dalmore-ral működött együtt egy különleges single-malt (malátawhisky) megalkotása során, amelyet, miután elkészült, jótékonysági céllal árverezett el a Sotheby’s. A májusban tartott liciten az ital végül elképesztő, 140.350 dolláros, azaz körülbelül 42 millió forintos áron talált gazdára.

A közös projekt tehát akkor rendkívül jól sikerült, ezért Bottura idén még egyszer visszatér az aukciósház életébe: elvállalta, hogy egy őszi esemény kurátora lesz – ugyanis, mint kiderült, az ízlése nem csak ételek és whiskyk tekintetében kifogástalan, de figyelemreméltó akkor is, ha kortárs művészetekről van szó.

A nemzetközi aukciósház minden szezonban megrendezi az úgynevezett Kortárs Kurátori Árverést, amikor egy, a jó ízléséről is híres embert kér fel arra, hogy válogassa ki kedvenceit a Sotheby’s több száz, a világháborút követő időszakból származó, kortárs kínálatából. Az évente két alkalommal – márciusban és szeptemberben – megrendezett eseményt hagyományosan New Yorkban rendezik, idén ősszel majd szeptember 26-án.

Massimo Botturáról általában kevesen tudják, hogy lelkes gyűjtő, aki valószínűleg nem fogja idegenül érezni magát a kurátori szerepben. A séf az általa megvásárolt műveket is előszeretettel állítja ki otthonában, illetve ikonikus éttermében, az Osteria Francescanában, vagy új vendéglőjében, a Casa Maria Luigiában.

Bottura úgy nyilatkozott, hogy a képzőművészetek – főként a kortárs – iránti érdeklődésének kiteljesedését feleségének, Lara Gilmore-nak köszönheti.

„Amikor megismertem Larát, kinyíltam; elkezdtem másképp, sokkal mélyebben értelmezni a kortárs művészetet”,

fogalmazott.

Azóta a világhíres konyhafőnök szívesen merít ihletet a művészeti alkotásokból, amikor egy-egy új fogás létrehozásán dolgozik. Így történt ez akkor is, amikor egyik híres-hírhedt fogását, a színes cékla- és zöldfűszerpacákkal tálalt „pszichedelikus marhát” megálmodta – ahhoz ugyanis Damien Hirst képei adták az inspirációt. De a séf Ai Weiwei munkái és saját tevékenysége között is talált párhuzamokat. Weiwei például összetört egy 2000 éves kínai vázát, amely a múltjával való szakítást, és valami új építését szimbolizálta – ez a filozófia pedig, Bottura saját bevallása szerint, meglehetősen egybevág az ő konyhai tevékenységével.Úgy tudni,  hogy Bottura már kiválasztotta azt a 19 művet, amelyet majd szeptember 26-án aukcióra bocsátanak. Az alkotók között találjuk többek között Cecily Brownt, George Condót, Kerry James Marshallt, Elizabeth Peytont, Tracey Emint, Ed Ruschát, illetve Alex Katzot is. Az alkotásokat a New Yorkban járók ingyenesen megtekinthetik az árverést megelőző kiállításon, szeptember 19. és 25. között.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra