Cikkek

Gonda Mariann, kép: Pixabay

2020. november 20.

Sovány vigasz, mondhatnánk, hiszen az éttermek zárva és a turisták is nagyon távol maradnak a fővárostól. Ez pillanatnyilag valóban így van, mégis azáltal, hogy a koronavírus elleni vakcina látótávolságba került, jó okunk van reménykedni, hogy a nemzetközi turizmus is újra megindul.

A Forbes előrejelzése szerint egyenesen utazási boomba torkollhat a karanténfáradtság. Biztosak lehetünk benne, hogy a világon foodie-k ezrei tervezik otthon a képernyő előtt, hogy milyen helyeket keressenek fel, amikor már lehetőség lesz rá. Álmodozni szerencsére most sem tilos. 

A Chef’s Pencil online magazin 250 séf és tapasztalt gasztroutazó véleménye alapján november 12-én listázta azokat a helyeket, amelyek nincsenek az evidenciának számító kulináris célpontok - mint például Párizs, Barcelona, Róma vagy Tokió - között, és nem kapják meg azt a kitüntető figyelmet, amit gasztronómiai teljesítményük, kultúrájuk alapján megérdemelnének. 

Kép: Chef's Pencil

Természetesen nem ismeretlen helyekről van szó, inkább olyan másodvonalbeli városokról, amelyek a közeljövő kedvencei lehetnek,

ha megkapják a nekik járó nemzetközi elismerést. A szakmai portál Budapestet is a Top 10-be sorolja, azok közé, akik a másodosztályból hamarosan az élvonalba kerülhetnek. Az előkelő második hely mindenképpen optimizmusra ad okot. 

Így írnak rólunk, igaz, a jelen helyzetben hirtelen minden elavulttá vált:

“Budapest Európa egyik legizgalmasabb gasztronómiai desztinációja. A Michelin már felfigyelt rá, 2020-ban hat hely kapott csillagot, köztük van egy kétcsillagos is. A többiek azonban csak lassan veszik észre, hogy a városban gasztronómiai forradalom zajlik. 

A magyar konyha, amelynek gyökerei a 15. századig, Mátyás királyig nyúlnak vissza, főleg a paprikáról és a gulyásról ismert. A magyarok leginkább házias stílusú konyhájukra büszkék. Rengeteg a családias vendéglátóhely, ahol gulyás, halászlé, lángos, gombapaprikás és főzelék van az étlapon - olyan ételek, amelyek a nagyi főztjét idézik. 

De Budapest sokkal többet nyújt, mint a gulyás és a paprika. 

A fine dining még viszonylag új jelenség, de az utóbbi tíz évben folyamatosan fejlődik. A Costes modern megközelítéssel nyúl a hagyományos magyar konyhához, míg a Stand (amelynek séfje az a Széll Tamás, aki 2016-ban aranyérmes lett az európai Bocuse d’Oron) és a Babel a magyar és erdélyi hagyományok által inspirált fogásokat kínál. 

Kép: Salt Facebook

És ott van még a Salt, ahol a séf elkötelezett híve a gyógy- és vadnövények konyhai használatának, amelyeket gyakran maga gyűjtöget, és segítségükkel máshol nem tapasztalt fantasztikus ízkombinációkat alkot. 

Ugyancsak sok a vegetáriánus/vegán hely és kihagyhatatlanok a híresen gyönyörű budapesti kávéházak - próbálják ki a somlói galuskát, Magyarország kedvenc desszertjét, amely egy csokoládékrémmel és darált dióval rétegezett rumos piskóta, tetején tejszínhabbal. 

Budapest alulértékelt? Már nem sokáig.” 

Hogy a turisták visszaérkezését hány étterem és fine dining konyha éli majd meg, egyelőre szomorú rejtély. A pozitív vélemény azonban mindenképpen jót tesz, hogy Budapest konyhája feltámadhasson.

A szívmelengető sorok után nézzük, milyen társaságban említik fővárosunkat.

1. Fokváros 


Dél-Afrika első számú városa, ha gasztronómiáról van szó. A haute cuisine-től a street foodon keresztül az eklektikus pop-up programokig mindenki talál ízlésének és stílusának megfelelőt.

A Holland Kelet-indiai Társaság fűszerútjának fontos kikötőjeként a város konyháját a fűszerek és az idegen kultúrák hatása alakította. Néhány gourmet éttermét minden évben rendre a világ legjobbjai között emlegetik.

2. Budapest


3. Chicago 


24 Michelin-csillagos éttermével és 52 Bib Gourmandjával hogy lenne alulértékelt a szelek városa? Két évvel ezelőtt többen jósolták a múltban ragadt chicagói konyha halálát, amely azonban ellenállónak bizonyult még a vírussal szemben is. Nem utolsósorban pedig itt található az Alinea, egyike az USA 14, a Michelin által három csillagra érdemesnek talált éttermének.

4. Melbourne 


Ausztrália kulináris fővárosa, még ha Sidneynek lenne is ehhez néhány szava. Multikulturális olvasztótégely, ahol a kínai gombóctól az orosz borscsig és az erős olasz kávéig minden megfér egymás mellett. Kihagyhatatlan az ún. "laneway dining" a sikátorszerű mellékutcák izgalmas kocsmáiban.

5. Mexikóváros 


Az utóbbi időben közelsége miatt egyre népszerűbb az amerikai turisták körében. Csúcsgasztronómiája (a Pujol 2019-ben Észak-Amerika legjobb étterme lett) és UNESCO kulturális örökség street foodja egyaránt megérdemli a figyelmet.

6. San Sebastián 


A 2,7 millió lakosú Chicagónak van egy 3 Michelin-csillagos étterme. San Sebastiánban 187 ezer ottlakóra jut belőle három. Hogy mit keres mégis ezen a listán? A túl erős helyi konkurencia az oka: Spanyolországban Madrid, Barcelona és Valencia a gasztroturisták által leglátogatottabb városok. Pedig San Sebastián mind az avantgárd és innovatív fine dining, mind az olcsó baszk-típusú tapasbárok kategóriájában felveszi velük a versenyt.

7. Bergen 


Norvégia gyors tempóban feltörő desztináció, kulináris központja Bergen, amely az UNESCO Kreatív Város címét is birtokolja gasztronómiai teljesítményéért. A fenntartható mezőgazdasági termelés és halgazdálkodás iránt elkötelezett séfek új generációja fáradozik a hagyományos, neo-nordic gasztronómia megteremtésén.

8. Hongkong 


A hongkongi street food világhírű, de talán kevésbé ismert, hogy a városállamban hét étterem érdemelte ki a Michelin 3 csillagját. Szóval a Michelinnél biztosan nem alulértékelt, de mégsem a foodie-k kedvenc célpontja. Kötelezően kipróbálandó a dim sum, a több, kis adagban kínált változatos fogásból álló étkezés.

9. Montreal 


A kanadai városban eddig is jól lehetett enni, de az utóbbi időben izgalmas, új dolgok történnek. Az ismert bagel és poutine mellett egyre több hely vallja az “egyél kevesebbet, legyél elégedettebb” filozófiát. A város a foodie-k paradicsoma, tele kreatív és újhullámos, sikkes és laza hellyel.

10. Nápoly 


Persze a nápolyi pizza önmagában is megér egy odautazást - a nem ritkán egy teljes napon át kelesztett tészta, a világbajnok San Marzano paradicsom és a páratlanul krémes mozzarella miatt kétségtelenül hiba lenne kihagyni.

De aki azt gondolja, hogy Nápoly az a hely, ahol (csak) pizzát kell enni - az szintén nagyot téved. Az ínyenceknek ott van a négy Michelin-csillagos étterem, városnézéshez pedig az olajban sült gyorskaják kavalkádja: a panzerotti (szalámival és sajttal töltött burgonyakrokett), az alici fritte (sült szardella) vagy a polpette (húsgolyók paradicsomszósszal és sajttal), hogy csak néhányat említsünk.

Az eredeti lista itt található.