Cikkek

Gonda Mariann, kép: Matthew Robson, Mark Littler

2020. október 8.

Az angliai Matthew Robson születésétől fogva minden évben egy üveg whiskyt kapott az édesapjától. A szülinapi gyűjtemény több, mint 17 millió forintért kelt el, a 28 éves férfit ma ez segíti hozzá első otthonához - adta hírül a BBC.

Az édesapa, Pete Robson, nem gondolkodott hosszú távú befektetésben. Az első 18 éves Macallan Single Maltot legidősebb gyermeke születése alkalmából vásárolta, egyszerűen azért, hogy koccintsanak a bébi érkezésére. Ekkor pattant ki a fejéből az ötlet, hogy ha minden évben ugyanígy tesz, gyermekei a

18. születésnapjukon 18 palack 18 éves scotch boldog tulajdonosai lesznek.

Érdekesnek találta az ötletet: innentől kezdve hagyománnyá vált a családban, hogy a gyerekek - beleértve Matthew bátyját és húgát is - szülinapi ajándék gyanánt egyebek mellett egy üveg italt is kaptak.


Kezdetben a gyerekek nem nagyon tudták mire vélni a dolgot, amelyhez ráadásul szigorú intelem is társult: soha, semmilyen körülmények között nem nyithatják ki a palackokat. Matthew szerint ennek betartása akkor vált igazán nehézzé, amikor nagykorú lett. De édesapja mindig azt mondogatta, hogy a gyűjtemény egy aranytartalék, ami egyszer még jól jöhet, ő pedig ellenállt a kísértésnek.

“Előfordult, hogy majdnem kinyitottam egy üveggel, de fülembe csengtek apám szavai. Örülök, hogy nem tettem meg.”

Ma már Matthew mérhetetlenül hálás édesapjának a kiválónak bizonyult befektetésért. Pete becslése szerint az évek során körülbelül 5 ezer fontnyi összeget költött az italok megvásárlására, amelyet gyermekei nagykorúvá válása után is folytatott. A Macallan márkára érzelmi okokból esett a választása - korábban éveken keresztül dolgozott a whisky- és söriparban, többek között a speyside-i főzde beszállítójaként.

Kollektorok (ne) kíméljenek

Nem sejthette, hogy a kezdetben nehézségekkel küzdő gyártó - amely 1981-ben csak egy ismert márkával társulva volt képes piacra dobni első whiskyjét - később rakétaként lő ki más prémium kategóriás skót márkákkal együtt.

A Macallan a gyűjtők kedvence és az aukciók sztárja lett,

egy éven belül háromszor is megdöntötte a legdrágábban értékesített palack whisky rekordját. Legutóbb a Sotheby’s aukcióján kelt el egy 1926-os 60 éves érlelésű Macallan Fine & Rare potom másfél millió fontért.


A 28 palackból álló készlet eladásával Matthew Robson Mark Littlert bízta meg. A whiskybróker szerint a tökéletes gyűjtemény fő erőssége a nagyságában rejlik. Valóságos utazás ez a mára világszerte elismert márka fejlődéstörténetében a kilencvenes évek elejétől napjainkig: végigkövethető a címke, a palack és a díszdoboz dizájnjának változása és megfigyelhető, ahogy a márka 2016-tól áttér a palackozás szerinti évjáratra, a korábbi lepárlási dátum helyett.

Mark Littler

Rögtön akadtak érdeklődők, elsősorban az Egyesült Államokból és Ázsiából, a gyűjtemény végül 44 ezer angol fontért talált gazdára egy névtelenséget kérő külföldi vevő személyében.

A józanság jutalma

A pénz jó helyre kerül. “A mostani bizonytalan időkben ez egy hatalmas segítség.

Életemnek abba a szakaszába értem, amikor saját otthont szeretnénk a barátnőmmel. Ez az összeg biztosítja az önrészt, amely a bankhitelhez kell.”

- fedte fel terveit a fiatalember.


A kérdésre, hogy édesapja idén is meglepi-e egy palack Macallannel - amiért egyébként közel 300 fontot kellene kipengetnie -, így válaszolt: “Azt hiszem, inkább fordítva lesz: én fogom meglepni egy üveg különleges itallal, hogy köszönetet mondjak neki.”

Bár a gyűjtemény érinthetetlen volt, apa és fia egyszer mégis kóstolt egy 18 éves Macallant. “Egyszer Skóciában voltunk üzleti úton, és a hotelben, ahol megszálltunk, volt egy 1991-es palack. Leültünk és rendeltünk. Elmondhatatlanul finom volt. Ráébresztett, hogy milyen jól tettem, hogy megőriztem a gyűjteményt.” Arról nincs információnk, hogy a testvérek is ilyen állhatatosak voltak-e, ha nem, akkor most igencsak sajnálhatják.

A fentiek fényében felesleges pénzkidobásnak tűnik a rengeteg plüss, videójáték és egyéb haszontalan tárgy, amellyel gyerekeinket elhalmozzuk az évek során.

Talán ideje átgondolni ajándékozási szokásainkat?