A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

VS

2017. február 9.

Élelem, ruházat, szállítmányozó és egyben a táj organikus eleme. Mi az? A turisták kedvencével, a rénszarvassal lépten-nyomon találkozhatunk Finnországba érkezve.

Finnországot bár csak ötmillió ember lakja a hatodik legnagyobb területű ország Európában. Igazán nagyvárosa egyedül a főváros Helsinki, amelyben félmillió ember él. Az utolsó jégkorszak nagyjából simára tarolta az ország felszínét, hegyvidék csak a messzi északon található. Csaknem kétszázezer tó található elszórva, az ország középső és keleti területén. Finnország területének egyharmada a Lappföld, az északi sarkkörön túl. Több mint fél évig itt a tél az úr, míg a tavasz és az ősz nagyon rövid ideig tart. Az ország legdélebbi részén elhelyezkedő Helsinkiben a hőmérséklet tipikusan négy-hat fokkal alacsonyabb, mint Budapesten. Viszont a tenger hőmérséklet-kiegyenlítő hatása miatt, jóval enyhébb az időjárás, mint az azonos szélességi fokon elterülő Észak-Szibériában vagy Grönlandon.

Finnországban a rénszarvasokat, melynek húsa a szarvashoz viszonyítva is igen drága, nagy számban tenyésztik. Azonban a rénszarvas tenyésztése, forgalmazása egy viszonylag szűk réteg kezében van.

A rénszarvasból készült ételek, felvágottak, füstölt áruk, megtalálhatóak szinte minden étterem választékában. A rénszarvas kissé rágósabb, mint a marha, azonban a lappföldi erdőket, mezőket idéző ízvilága könnyen feledteti mindezt. A rénszarvasok az időjárásnak megfelelően változatják legelőiket. A nyár folyamán szénát és füvet legelnek hatalmas területeken, valamint a bokrok leveleit eszik, télen, pedig a fenyőerdőkben található zuzmó és moha a fő táplálékuk.

A finnek igyekeznek kihasználni a természet adottságait. Tengeri, illetve tavi nép lévén rengeteg halféleség kerül az asztalra, rengeteg vadhúst esznek és sertést szinte nem is tartanak. Az erdőségekben különböző bogyókat gyűjtenek, gombát szednek, ridegtartásban rénszarvast tenyésztenek, szinte úgy tűnik, hogy nincs is szervezett mezőgazdaság. Azonban Finnország több felmérésben a nemzetek versenyképességi rangsorában az első helyen áll. 

Piacon jártunk

Helsinki kikötőjében található, a jellegzetes, vörös téglás vásárcsarnok, melyben helyi specialitásokat kínáló árusokat és falatozókat is találunk.


Egy kiló friss rénszarvas hús körülbelül 3000-4000 forint között mozog. Füstölt rénszarvas filé 6500-9000 forintba kerül kilónként. Finn nemzeti étel a "PORO KÄRÄYS" (olvasd: poro kereüsz) ez egy pörköltszerű étel, amihez az elsőrendű hozzávaló.
A rénszarvast itt megtalálhatjuk konzerv, burger és még kebab formájában is. A szarvasburgert amúgy nem csak a finnek, hanem a svédek és a norvégok is imádják.
Számos szárított, pácolt terméket kaphatunk ma is, bár korábban a finnek sokkal több sós ételt fogyasztottak. Napjainkban az egészség-megőrző programjaik kapcsán, többnyire száműzték a sót és az egyéb fűszereket is az ételekből. Van aki szerint, még a macesz is túlfűszerezett étel a rénszarvas steak-hez viszonyítva.Sokféle füstölt halat fogyasztanak hidegen, a kylmäsavustettu lohi, hideg, füstölt lazacot jelent, melynek számos formája létezik. A füstölésnek az északi területeken egyébként nagy hagyományai vannak, rengeteg füstölt húsfélét is kínálnak, a palvikinkku füstölt sonkát jelent. 
A medvehúst is megtaláljuk konzerv, szárított kolbász vagy feldolgozott formában, mivel még apró húsgolyók alapjaként is szolgál. Számunkra meglepő, legkülönbözőbb vadkonzervek találhatók a polcokon a fókától a medvéig, a rénszarvastól a bálnáig.

Likörökhöz számos erdei termést, bogyót dolgoznak fel, a desszertekhez pedig előszeretettel használják fel a mocsári hamvas szedret. A rénszarvas kolbászos vagy kebabos barna cipó és az egy-két csepp mocsári hamvas szeder likőrrel megbolondított lazackaviáros uzsonna után pedig, senki nem állíthatja, hogy unalmas északi gasztro kiránduláson jártunk.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra