Gonda Mariann, kép: Femme Actuelle
2021. április 6.Húsvétkor nemcsak csokitojásból, hanem igaziból is hajlamosak vagyunk túlvásárolni magunkat. Hiszen az ünnep kötelező kelléke a sonka főzőlevében főtt tojás és persze festeni kell a locsolóknak is, akik idén nem jönnek ugyan, de a tradíció kedvéért akkor is pingálunk. Egy szó, mint száz, jó eséllyel köszöntenek ránk úgy a húsvét utáni napok, hogy a hűtőben főtt tojások hada várja szomorúan a sorsát.
Nagy kedvvel esünk neki a fenséges ünnepi reggelinek, és jóízűen falatozunk a sonka-tojás-kalács kombóból, de lelkesedésünk hamar megcsappan, ha derekas igyekezetünk ellenére másnap, harmadnap is ugyanazt kell enni.
Itt kap szerepet a háziasszonyok (és urak) legendás találékonysága, hogy a kegyvesztett étkek visszakapják méltóságukat egy-egy ételben újjászületve.
Ha ezt úgy sikerül elérni, hogy ne csak a feljavított maradékot lássa benne a család, hanem saját jogán váltson ki elismerő hümmögéseket - joggal lehetünk büszkék kreativitásunkra.
![]()
Félreértés ne essék, nincs azzal semmi baj, ha a húsvét utáni napokban menetrendszerűen sonkás tészta, rakott krumpli vagy máglyarakás kerül az asztalra, ezek az ünnepi menü szokásos utózöngéi, amelyeket többségünk nagyon is szívesen fogyaszt.
A hagyomány és az újítás barátságban megfér egymás mellett,
az ünnepek tájékán, amikor nagyobb figyelmet fordítunk a főzésre, sokunkban támad fel az igény, hogy az évről-évre ismétlődő fogások mellett újakat is kipróbáljunk. Elmaradhatatlan a sonka és a tojás, de szívesen kísérletezünk süteményekkel, báránnyal, egyéb különlegességekkel, amelyek a menü fakultatív elemei.
Ez a változatosság jellemezheti a maradék felhasználását is, az alábbiakban a főtt tojásra mutatunk néhány tippet.
Egyáltalán nem sértődős: a mimóza tojás
Tény, ebben a formában nagyon árulkodóak a tojás héja alá márványosan beszivárgó festékfoltok, de ezért kárpótol a töltelék milliónyi variációs lehetősége. Az alaprecept szerint a félbevágott tojás sárgáját összetörjük, majonézzel kikeverjük, apróra vágott petrezselymet adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk és habzsákból vagy egyszerűen kanállal visszatöltjük a fehérjébe.
![]()
Játszhatunk a különböző zöldekkel, szószokkal, fűszerekkel, adhatunk hozzá zöldségpürét vagy halat -
a végeredmény mindig más és más, de garantáltan finom, hiszen a tojás igazi átváltozóművész.
Nyerő kombináció a koriander - tejföl - avokádó, amelynek egy citrom reszelt héja és leve ad némi frissességet, a tetejét pedig pirított szezámmaggal szórhatjuk meg. Ha családunk tagjai ellenérzéssel viseltetnek a koriander irányába, cseréljük petrezselyemre vagy metélőhagymára.
A cékla jól működik a lágy kecskesajttal, nemcsak finom lesz, hanem káprázatosan szép is élénk színével.
![]()
Kevés füstölt lazaccal, kaporral és tormával, blinin vagy toast kenyéren tálalva elegáns, de pénztárcabarát fogás válik belőle.
Azonos összetevőkből, a tojásfehérjét felaprítva és a töltelékbe keverve változatos szendvicskrémeket, pástétomokat, mártogatósokat készíthetünk.
![]()
Francia kifinomultság: a gribiche mártás
Ez a majonéz félék családjába tartozó hideg szósz jó barátja a főtt, párolt húsoknak, a különösebb karakterrel nem rendelkező halaknak, zöldségeknek.
![]()
2 főtt tojás sárgáját villával összetörünk és hozzáadunk 1 kk. mustárt, majd habverőre váltunk. Sózzuk, borsozzuk. Folyamatosan keverve 250 ml vékony sugárban csorgatott olajjal és 1 ek. borecettel, mint egy majonézt, felverjük.
A tojásfehérjét nagyon apróra vágjuk (át is passzírozhatjuk), felkockázunk 3-4 csemegeuborkát és 20 g kapribogyót, felaprítunk 1 evőkanálnyi friss zöldfűszert: petrezselymet, tárkonyt, turbolyát vegyesen. Mindezt hozzáadjuk a majonézhez és alaposan elkeverjük.
Csak a neve sznob: a klubszendvics
Az eredetileg egy előkelő new yorki klubnak tulajdonított receptben nem szerepel főtt tojás, ez azonban nem jelentett gondot az utókornak, hogy kénye-kedve szerint módosítson a hozzávalókon.
Így aztán a Belgiumban rendkívül népszerű klubszendvics (amelyet dagobert vagy a flamand területeken smos néven is emlegetnek) köszönőviszonyban sincs az eredetivel:
toast kenyér helyett bagettel készül, a majonézbe összetört főtt tojást kevernek, csirke és bacon helyett sonka van benne, és kerül bele egy szelet gouda sajt is. Lényegében csak a salátalevél és a szeletelt paradicsom a közös metszet.
![]()
Úgyhogy mi is vehetjük magunknak a bátorságot, hogy lazán értelmezzük a klubszendvics definícióját és csak azt tartjuk meg belőle, ami számunkra szimpatikus. Vegyünk 2-3 szelet franciakenyeret vagy akár kalácsot, pakoljuk meg a húsvéti maradékokkal: sonkacafatokkal, szeletelt vagy krémnek kikevert főtt tojással, friss primőr zöldségekkel, rögzítsük a rétegeket fogpiszkálóval, vágjuk átlósan háromszög alakúra - házi klubszendvicsünknek előkelő körökben sem lenne oka szégyenkezni.
Az oroszok Wellingtonja: a kulebiak
A tésztában sült halételt a 20. század elején Oroszországból hazatérve a francia Auguste Escoffier tette világszerte ismertté.
Mind megjelenésében, mind tartalmában megmutatkozik ünnepi étel volta:
a leveles vagy kelt tésztából készülő kérget gyakran díszítik bemetszések, rátétek. A töltelék főszereplője eredetileg egy szép darab lazac vagy tokhal, rizs vagy hajdina, hagyma, gomba és főtt tojás társaságában, kaporral ízesítve.
![]()
Az idők során számos változat terjedt el, készítik darált hússal vagy zöldségekkel (például káposztával vagy burgonyával) és igen népszerű nemcsak az ex-Szovjetúnió államaiban, hanem Lengyelországban és Izraelben is.
Egyszemélyes Stefánia: a skót tojás
Olyan, mint egy Kinder Surprise: a roppanós panírba burkolt ízes fasírtban még egy főtt tojás is rejtőzik.
![]()
Fűszerezzük a darált húst a megszokott módon (vagy másképp, ha kedvünk úgy tartja), burkoljunk be vele egy főtt tojást és forgassuk lisztbe, felvert tojásba, végül zsemlemorzsába. Forró olajban süssük pirosra.
Forrás: Femme Actuelle