Cikkek

Vásárhelyi István

2022. június 29.

Két év covid, háború a szomszédban, hatósági árak, infláció, energiaválság, megszorítások. Csupa „jó hír” a KKV-szektornak. A csirkefarhát és a 2,8% tej októberig még biztos nem lesz drágább, de a strandon a lángos és a sör ára máris nagyot emelkedett. És ez még csak a kezdet. Egy mikro-, egy kisebb és egy közepes méretű kisüzemi sörfőzde tulajdonosait kerestük meg, ők hogyan látják a helyzetet.

A mozdonyok Rétságról jönnek


Hava István a Fűtőház Sörfőzde tulajdonosa Rétságon már több, mint öt éve főzi „mozdonyos” söreit, amik mind a címkék, mind a beltartalom miatt nagyon népszerűek.

Magyar Konyha (MK): Milyen áremelések voltak idén, amelyek komolyan érintették a főzdét?

Hava István (HI): Az alapanyagok ára idén 20-50%-kal megnőtt, de ami legalább ilyen fontos, a tisztitó- és fertőtlenítőszerek árai is két lépcsőben 50%-kal emelkedtek idén. A palackok áremelkedése 30% fölött jár, de igaz ez az egyszer használatos hordókra is. Emellett

óriásit nőtt az áramköltség, három és félszeresére drágult. Ez, ha így marad egy ilyen kis főzdét, mint a mienk, egyszerűen megöl, ezt nem lehet kigazdálkodni.

Egy napelemes rendszer telepítéséhez meg sokmilliós tőke kellene, ami jelenleg nem áll rendelkezésünkre.

MK: Mire számítanak az idei évben?

HI: Az infláció gyakorlatilag minden területen érezteti hatását, ezt leginkább a vásárló réteg drasztikus csökkenésénél tapasztaljuk, észrevehetően kevesebben és kevesebbet vásárolnak az egyébként magas árfekvésű termékeinkből. Vannak az életben fontosabb dolgok, amikre szükséges költeni, a prémium sörök egyre hátrébb kerülnek a listákon.

Mi saját értékesítésben 10-15% közötti emelésre kényszerültünk, nem tudom, ezt az árszintet meddig tudjuk tartani. Vannak olyan partnerszállodák, ahonnan az idén még nem is rendeltek tőlünk, ők is a fennmaradásért küzdenek.
Gyakorlatilag minden kiszámíthatatlan, mindenki megpróbálja túlélni ezt az időszakot, spórol, ahol tud, ha egyáltalán lehet, meg az utolsó tartalékjait mozgósítja, már akinek van. A nagyobb rendezvények részvételi költségei megfizethetetlenné váltak. Mi is csak a környékbeli kisebb rendezvényeken fogunk részt venni, illetve megpróbáljuk a fizetőképes érdeklődők figyelmébe ajánlani a főzdénket. Az Óvóhelyen, a főzde kis gasztro-termében különböző tematikus esteket szervezünk, vagy épp élő zenés koncerteket. Egy biztos, nem adjuk fel!

A Mecsek tövében


Késmárki Kata férjével több, mint tíz éve vette át a szülőktől a 90-es években alapított Kapucinus Sörfőzdét a Mecsek lábánál található kis faluban, Magyarhertelenden.

MK: Milyen nehézségekkel kell idén szembenézni a vállalkozásban?

Késmárki Kata (KK): A legfontosabb megoldandó problémát a közeljövőben az energiaárak jelentik az ilyen méretű főzdéknek, mint mi vagyunk. Én általában két évre szoktam leszerződni a szolgáltatókkal, és jelenleg elég jó feltételekkel kapom az áramot, de hallottam már olyat, hogy egyszerűen szerződést bontottak valakivel, mivel a kötbér és a büntetés mellett is megéri a szolgáltatónak, ha jóval magasabb áron adja az áramot. Nem ritka a négy-ötszörös emelés az áram- és a vízdíjakban. Megvizsgáltunk alternatív lehetőségeket, de egy ekkora méretű főzdénél a napelemes megoldás 25-30 milliós tétel, amit tizenöt évre garantálnak. Ez a befektetés ennyi idő alatt nem biztos, hogy megtérülne, ezért továbbra is keressük a megoldásokat.

Mi is kénytelenek voltunk árat emelni, hiszen a maláta ára idén két lépcsőben is 20-25%-kal nőtt.

A szállítási költségek is elszálltak, és ez főként az import termékek árában is jelentkezik. Problémát jelent, hogy a szomszédban zajló háború miatt az ukrajnai üveggyárak nem termelnek.

Mi egyutas palackokat használunk a sörökhöz, és jelenleg európai forrásokból igyekszünk megoldani a kiesést, de nagyon kevés az alapanyag.
Egy örvendetes tény, hogy tapasztalunk egy olyan fajta környezettudatosságot a vevőink körében – főleg a fiatalabb generáció részéről, – hogy tudva az üveghiányról, betétdíj nélkül is visszahozzák a palackokat, amit mi saját költségen egy külső vállalkozásnál mosatunk ki, majd mi fertőtlenítjük a főzdében. Ezzel hatékonyan tudjuk növelni a körforgást, és az így megtisztított üvegekben tovább eltartható a sörünk is.

Viszonyok Békésszentandráson


Az 1993-ban alapított békésszentandrási főzde 2014-ben került új tulajdonoshoz. A Szent András Sörfőzde azóta az egyik legismertebb és legnagyobb a hazai kisüzemek között. Bukovinszky László társtulajdonos válaszolt kérdéseinkre.

MK: Milyen mértékben emelkedett 2022-ben az alapanyagok, komló, maláta, élesztő ára?

Bukovinszky László (BL): Elsősorban a malátáknál éreztünk nagy áremelkedést, kb. 40-50% euróban, szorozva a 10% környéki forintárfolyam romlással. Aki nem tudott időben szerződést kötni, ehhez képest is nagyobb áremelkedéssel szembesült.

2021-ben nagyon alacsony volt Európában a malátázható minőségű árpa termésmennyisége és erre jött rá az orosz-ukrán háború okozta gabonaár emelkedés. Tudni kell azt is, hogy

a maláta előállítási költségének több mint fele energia, amit az aszaláshoz, csíráztatáshoz, pörköléshez használnak.

Komlónál és élesztőnél is elmondható, hogy mivel euróban számított / számlázott termékek, ezért, ha nem változik az áruk, akkor az már önmagában 10-12 %-os áremelkedés. Az energiaárak két-háromszorosra mentek fel, de nálunk a főzdében csak azoknál a mérőpontoknál, ahol épp lejárt a szerződés.

MK: Miben más a nyersanyagok ára egy kisüzemi és egy nagyüzemi sörnél?

BL: Azok a nyersanyagok, amik összehasonlíthatóak (adott gyár adott terméke, ahol ismerjük a nagyüzemi árat) kb 30-50%-kal drágábbak a kisüzemek számára. A nyersanyagok nagyobb része összehasonlíthatatlan és csak kisebb részben az információhiány miatt. A prémium kisüzemek gyakran olyan minőségű alapanyagokat használnak fel, amit a nagyok nem, és többfélét is vásárolnak.

MK: Jelentkezett az inflációs hatás más költségeknél - munkabér, marketing, egyebek?

BL: Idén nem a munkabér a legdurvább tétel, de az elmúlt pár évben ez volt és a következő pár évben ez lesz a drágulás egyik legfontosabb oka. A csomagolóanyagok (papír, palack, doboz, hordók) ára 2021 ősz óta 50% feletti mértékben emelkedett. A papír és acéláru (sörösdoboz, hordó) esetén inkább a világkereskedelmi csatornák problémái (kínai leállások covid miatt, bedugult kikötők, ideiglenesen leállt gyárak újraindítása körüli gondok) és ezzel összefüggésben általános nyersanyag-ár emelkedés lehetnek a vezető okok.

Fontos, hogy több termék esetén (maláta, papír, üveg, doboz, alumínium hordó) említették a szállítók, hogy nem csak áremelés lesz, hanem termékellátási problémák is várhatók, tehát konkrétan nem mindig lesz az adott alapanyagból/csomagolóanyagból. Ezért egyrészt időnként egyes termékeket lehetetlen legyártani, másrészt emiatt

a piaci szereplők elkezdenek betárazni bizonyos alapanyagokból, ami további áruhiányt és /vagy áremelést indukál.Július 1-től változik a jövedéki adó, 810 Ft helyett 900 Ft hektónként és alkoholfokonként. Meg kell jegyezni, hogy egyrészt a jövedéki adó emelését (általánosságban) a pénzügyminiszter már belengette ősszel, másrészt ez az adófajta forintban és nem %-ban kerül meghatározásra, ezért, ha időnként emelik a mértékét, azon nem kell csodálkozni. Elég szerencsétlen időzítés, hogy erre pont idén került sor, amikor ennyi más input drágul.

MK: Milyen fogyasztói áremelkedést tapasztal és mit vár az idei évtől?

BL: Mi idén áprilisban és most júliustól is kénytelenek voltunk árat emelni. A boltokban és a HORECA-ban az áremelkedés kb. 20-25% jelenleg. A kamatlábak és az infláció vágtatása tovább szűkíti a keresletet, az euróárfolyam romlása is ilyen irányba hat. A következő években a bérszínvonal emelkedése semlegesítheti ezt a hatást, de az idei évben ez csökkentheti a kézműves termékek iránti keresletet.