A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Sajttorta, túrótorta, joghurttorta

M.O.

2017. február 6.

New York-i sajttorta, török joghurttorta, zöld teás túrótorta. Ízesítésben nincs hiány. Az egyik legdivatosabb desszert évek óta a tejtermékekből készült sült, vízgőzben készített vagy egyszerűen hidegen összeállított torta.

Félrevezető a név, ugyanis a sajttorta nem sajtból készül, hanem sajtkrémből, mascarponéból, ordából, vajkrémből vagy egyszerűen tejfölből. A legjobbak a többféle krémet tartalmazó torták. Egy magyar házi tejföl csodát tud tenni a sajttortával. A mascarpone és tejföl keveréke még a legjobb angol cheesecake-t is veri. Nem beszélve, ha gyümölcs is kerül hozzá. Túrótortát készíthetünk  túróból, ricottából. Jamie Oliver ricottás, mascarponés tortát készít kandírozott gyümölcsökkel.  Gordon Ramsay görög joghurtból alkot ínyencséget, amelyet a könnyű sajttorta textúrájához hasonlít és citrussziruppal díszít. Persze a törökök is joghurttal készítik a krémes tortákat és bár zsírtartalma alacsonyabb, cukorigénye sokkal magasabb a joghurtból készült finomságoknak.

Lőrincz Szilvia sajttortája bazsalikomzselével

A torta alapjáról is érdemes szólni. Legtöbben morzsatésztát készítenek, de igazából megfelel egy jó minőségű, adalékanyagoktól mentes omlós keksz is, olvasztott vajjal összekeverve. Jamie Oliver alaptésztája is tökéletes, 200 g vaj, 500 g liszt, 4 tojássárgája, cukor, só, vanília, citromhéj és kevés tej jó eldolgozásával.
Az elkészítés sem mindegy. A vízgőzben több mint egy óráig készült sajttorták sokkal könnyedebbek, habosak. Ilyenkor a tortaformát alufóliába tesszük, magas peremű tepsibe helyezzük és forró vizet öntünk alá. A  hagyományosan sült torták hosszabb ideig megőrzik állagukat. A lényeg, hogy fogyasztás előtt hűtsük le.
Itt pedig álljon Kalla Kálmán sült sajttortája, amelyet persze vízgőzben is elkészíthetünk.

Sült sajttorta

12 szelet


Hozzávalók:

Tészta

50 g vaj
80 g porcukor
1 tojás
250 g liszt
50 g dió, 50 g szeletelt mandula

50 g vaj
50 g barnacukor

Sajtkrém

550 g krémsajt
50 g keményítő
300 g tejföl
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom és 1 narancs reszelt héja
3 tojás
200 g kristálycukor
Elkészítése:

A vajat a porcukorral elmorzsoljuk.Hozzáadjuk a tojást és a lisztet, majd morzsalékos, darabos tésztává dolgozzuk. Egyenletesen tepsibe szórjuk a tésztát és előmelegített 180°C-os sütőben zsemleszínűre pirítjuk. Sütés közben, időnként, megkavarjuk, összetörjük egy főzőkanállal. Száraz tésztarögöket kapunk. Amikor kihűlt, deszkán nyújtófával durvára törjük, félre tesszük. A diót durvára törjük és a szeletelt mandulával a sütőben megpirítjuk, majd kihűtjük. Egy tálban 50 g puha vajat simára keverünk a barnacukorral, majd a durvára tört tésztát a pirított diót, mandulát bele dolgozzuk.
1 tortakarikát alufóliával kibélelünk, sütőtepsire állítjuk és az aljában egyenletes vastagon elterítjük, majd belenyomkodjuk a tésztát, hogy jó tömör legyen. A sajtkrém hozávalóit egy  3 literes tálba tesszük és habverő géppel habosra keverjük. A tortakarikában tömörített tésztára öntjük a bekevert sajtkrémet. 140°C-os sütőben 2 órát sütjük. A sütőajtót időnként kinyitjuk, hogy a gőz eltávozzék. Ha előző nap készítjük el a tortát, könnyebb felszeletelni. A gyümölcsöket a szezonnak megfelelően változtathatjuk.