Cikkek

Magyar Konyha

2020. március 25.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy hiánypótló mű született: a nagy sikerű Leveskönyv után itt a Magyar Konyha legújabb, ajándékba adott kiadványa, a Süteménykönyv, amely több szempontból is egyedülálló módon vesz sorba 77 klasszikus magyar receptet.

A könyvecske amilyen kicsinek látszik – kényelmesen elfér egy női ridikülben –, annyira tartalmas kiadvány. Számba veszi az

összes olyan süteményt, amelyre gyermekkorunkból ugyan emlékszünk, de soha nem sikerült úgy elkészítenünk, ahogy annak idején a nagymamánál kóstoltuk.

Magyar süteményeket válogattunk össze – könyvecskénkben nincs muffin, crème brûlée vagy brownie, bár kétségkívül azok is finomak –, ráadásul pontosan 77-et, ahogyan a magyar népmesékből tanultuk. Nyolc fejezetre osztottuk ezeket a sós és édes süteményeket, hogy mindenki megtalálja az alkalomnak, vagy a tudásának, hangulatának megfelelő finomságot.

Az első fejezetben szerepelnek a híres desszertek, mint a zserbó, a Kossuth-kifli, a rigójancsi vagy a Rákóczi-túrós, ráadásul regénybe illő történetüket is elmeséljük. Néha izgalmasabb, mint egy krimi. Aztán következnek az egyszerű sütemények: ide tartoznak a klasszikus tea- és aprósüteménynek, a cukrászat mostohagyermekei:

sokszor csak silány, vagy bolti, tálcás változatban találkozunk velük,

pedig ha tisztességesen elkészítjük, nem megspórolva az időt és az anyagot, akkor igazi vendégváró finomság lehet a linzer, az isler, a néró vagy a non plus ultra. A Piskóták és kevert tészták című fejezet a méteres kalács és a kókuszkocka becsületét adja vissza, az Omlós sütemények, piték fejezet szereplői pedig akkor lépnek elő, ha érik a szilva, az alma, a meggy.

A kelt tészták és a fánkok trónolnak könyvünk közepén: fonott kalács, habos csiga, ökörszem, egyik jobb uzsonnafalat, mint a másik, a fánkokról olvasva pedig még az illatot is érezzük. A Hajtogatott és sós sütemények fejezethez érkezve pedig tényleg mintha a nagymama konyhájába lépnénk be: szilvalekváros-tepertős hájas, tökmagos-túrós pogácsa, sajtos stangli, köményes rúd. És még mindig van hova fokozni, mert ezt követően jönnek azok a finomságok, amelyeket leves után, önálló fogásként is fogyaszthatunk: aranygaluska, máglyarakás, vargabéles, császármorzsa.

Az ünnepi süteményektől sem kell megriadni, bejglit, pozsonyi kiflit, gyümölcskenyeret sem ördöngösség sütni – segítünk ezt is megtanulni! A könyv végén részletesen

bemutatjuk az egyes technológiákat, mikor nem esik össze a piskóta, mitől lesz jó az égetett tészta, mi az omlós vagy a hajtogatott tészta titka,


és listát adunk arról, milyen konyhai eszközök legyenek otthon, ha nekiállunk sütni.

A könyvecske megjelenésekor a vírushelyzet miatt sokan kényszerülnek arra, hogy otthon maradjanak: a Süteménykönyv segíthet a testi-lelki feltöltődésben, kikapcsolódásban – de érdemes eltenni az unokáknak is.

A magazin és a Süteménykönyv megrendelhető postai úton is, előre utalással. Ehhez kérjük, az alábbiak szerint utaljon:

Magyar Konyha Magazin Kiadó Kft.


Számlavezető bank: OTP Bank
Bankszámlaszám:11794008-20537159
Kiadvány és a lap ára 985 Ft
Postaköltség 1 db esetén 390 Ft
Összesen 1375 Ft/db

Több darab megrendelése esetén, kérjük 1375 Ft x darabszám összeget utaljon. Hetente egyszer postázzuk a megrendeléseket. Kérjük, a postaköltséget és a kiadvány árát egyben utalja el, illetve e-mailben küldje el részünkre, milyen címre postázhatjuk a lapot és a kiadványt.

E-mail: elofizetes@magyarkonyhakiado.hu
Tel.: +36 30 895 6159