A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Életmód

Bakcsy Árpád

2016. március 10.

Aki ma Nagyváradon gasztronómiai élményekre éhezik, messze elkerüli a régi, híres helyeket. Ha francia stílusú, európai szintű fogásokra vágyik, felkeresi a Graf éttermet, aki inkább mediterrán hangulatban költené el ebédjét vagy vacsoráját, az a Sebes-Körös gátjára épült Rivót válassza.

„Olyan gyönyörűszép Nagyvárad, mint egy kis Pece-parti Párizs” – sóhajtott föl Ady Endre a huszadik század első éveiben, és valószínű ez ma is így lenne, ha messziről rácsodálkozna a díszesen felújított Szt. László térre (Piata Unirii), az egykori Royalra (ma Butoiul de Aur) vagy szeretett kávéházára, az Emkére (ma Crown Pub).

Aztán közelebb hajolna a térkőhöz, és látná a frissen rakott lapokon rianásként végigfutó repedéseket. Belépne az egyébként általa korábban nem is annyira kedvelt Royalba, végigfuttatná a tekintetét az eredeti színekben ragyogó falakon, aztán ujjbegyével megtapogatva látná, hogy mindez csupán olcsó olajfesték, amin a vendégtérbe szerelt nevetséges plazmatévék kékes fénye csúszkál. A régi előkelőségnek semmi nyoma a ma vendégein, akik leginkább csak egy gyors, egyszerű ebéd elköltésekor töltik meg a hajdan patinás éttermet, azt is csak félig.

Öles léptekkel sietne át törzshelyére, az 1902-ben nyílt Emkébe, ahol Lédát is megismerte, de áramütésként érné a látvány már az első pillanatban: a korábbi, igényes Jugendstil-belsőt valami 1980-as évek stílusában tartott, rideg, modernkedő design váltotta föl. A földszint népére jellemző korábbi nyüzsgő, irodalommal teli élet helyett lapostévéket, LED-ek villogását és mobiltelefonozó nejlonöltönyös „üzletembereket” találna. Újságírók, lapkiadók, színészek és színésznők helyett vastagon aranyozott, pénzüket mutogató vállalkozókat, sürgő-forgó pincérsereg helyett korlátra támaszkodó felszolgálókat. De ami a legszörnyűbb: középszerű és olcsó, a párizsi gasztronómiához nem fogható ételeket.

Aki ma Nagyváradon gasztronómiai élményekre éhezik, messze elkerüli ezeket a régi, híres helyeket. Ha francia stílusú, európai szintű fogásokra vágyik, felkeresi a Graf éttermet, ahol a közeli piacokról, de még a párizsi Marché de Rungisról is érkező alapanyagokból készítenek izgalmas és emlékezetes fogásokat, az erdélyi és külföldi borvidékek legkiválóbb palackjaival társítva. Itt egyértelmű a cél: a Michelin-csillaghoz közelítő nívó. Aki inkább mediterrán hangulatban költené el ebédjét vagy vacsoráját, az a Sebes-Körös gátjára épült Rivót válassza, ahol a hatalmas ablakokon kitekintve a lassan hömpölygő folyóban vagy a városban is gyönyörködhet, egy eredeti, csak a helyre jellemző koktélt kortyolva.

Azoknak pedig, akiknek az esti, éjszakai bulizás a fontos, de nem a lerészegedés a fő cél, a Sas palota passzázsa (Pasajul Vulturul Negru) adhat otthont.

Itt található a közkedvelt Lord’s Pub és a nemrégiben nyílt Steam Bar is, amely hamisítatlan steampunk stílusban (ez a látványvilág az úgynevezett neoviktoriánus stílusból meríti formáit egyfajta újraromantizálását vagy jelenkori dekadenciáját adva) berendezett szórakozóhely, klasszikus koktél- és kávéválasztékkal. Ha pedig csak egy egyszerű falattal akarja valaki a rohanásban elnyomni korgó gyomra hangjait, az az utcai lángosost vagy a kifőzdéket válassza, ahol az olcsó, de friss falatoktól könnybe lábadt szemét a polcon sorakozó ipari majonéznek támasztott ortodox szentképre emelheti.

 

A RIVO ÉTTEREM KOKTÉLJAI

A Rivo Restaurant & Lounge Nagyvárad egyik legújabb étterme, hiszen még alig múlt egyéves. A Hotel Continental és a Hilton közelében sok természetes anyaggal, fával és zöld növényekkel épített modern épület hatalmas ablakaiból pazar kilátás nyílik a Sebes-Körösre.

RIVO'S MULE

Az eredetileg vodka-gyömbér kombinációra épülő koktél az 1940-es években kezdte a karrierjét az Egyesült Államokban. A Sebes-Körös partján is klasszikus rézbögrébe kerül, de lágy, mézes whisky helyettesíti benne a vad vodkát, gyömbérlikőr és gyömbérsör frissíti az ízeket, amit egy kis Angosturával, lime-lével és -héjjal, valamint kakukkfűvel egészül ki.

UPSIDE DOWN RASPBERRY CHEESECAKE

Azaz málnás sajttorta megfordítva. Klasszikus amerikai édességből kreált izgalmas koktéldesszert azoknak, akik valami igazán extravagánsat szeretnének kipróbálni. Legalul málnapürét és feketeszeder-likőrt érezhetünk benne, amit vaníliás vodkával kevertek. Krémes tejföllel és barna cukorral kevert mascarpone kerül rá, amin a ropogósságot friss kekszmorzsa adja.

BOHEMIAN AND APRICOT SOUR

A Rivo vendégeinek egyik nagy kedvence, amit kifinomultságának és eleganciájának köszönhet. Alapja egy kiváló gyógynövénylikőr, amit sárgabaracklikőr és friss citromlé ízesít, mézes szirup lágyít és egy kis tojásfehérje krémesít, végül pár ehető ibolyaszirom díszít.

MAI TAI

Egy igazi, híres klasszikus, ami nem hiányozhat egyetlen karibi bár kínálatából sem. Alapja az érett rum, ami itt egy 3 és egy 8 éves keverékét jelenti. Narancslikőr, mandulaszirup és friss limelé dobja fel benne az ízeket, narancshéj és friss mentalevél a látványt. 

JASPER BROWMANS

Készül a Jasper Browmans füstölgő koktél.

TIRAMISU COCKTAIL

Egy újabb pohárdesszert, ami a határtalan fantázia szülötte. Alapja tequila, amiben kávébabszemek áztak. Fehér- és étcsokoládé-likőr, friss kávé ízesíti, kevés tojássárgája és mascarpone krémesíti, a díszítés pedig a kakaópor és a vaníliás babapiskóta feladata.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra