Életmód

Orbán Szilvia

2020. december 23.

karácsony , aprósütemény , kávé , citrom , kardamom , gyömbér , misopaszta , recept

A megszokott ünnepi aprósütemények mellett jól megfér néhány izgalmas újdonság is.

A mézeskalács, a dióval gazdagított linzer, a zserbó, a bejgli, vagy a hókifli nem véletlenül az ünnepi asztal kedvencei, hiszen mind fűszereiket, mind hozzávalóikat tekintve a karácsonyi hangulatot idézik fel bennünk hosszú generációk óta. De hiába ők a sztárok, most tegyük a szívünkre a kezünket, egy-egy újdonsággal azért minden évben szeretünk előrukkolni.

Ha a recept beválik – persze nem hanyagolva a nagy karácsonyi klasszikusokat sem – akár új családi hagyományt is teremthetünk. A New York Times is felsorolta a kedvenceit, mi ezekből mutatunk néhány sikergyanús finomságot.

Chai földrengés (kb. 24 darabhoz) 



Látványos kávés-teás-fűszeres aprósütemény, amiben remekül megfér az espresso ereje, az indiai masala chai tea fűszeressége, a pirított vaj meleg puhasága és a feketebors csípőssége.

Hozzávalók:

  • 1 ek finomra őrölt kávé
  • 115 g hideg vaj
  • 255 g liszt
  • 2 ek malátával kevert tejpor (vagy tejpor és kevés finomra reszelt karamellás cukorka, vagy tejpor és kevés malátapor és cukrozatlan kakaó keveréke)
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1 tk őrölt fahéj
  • ½ tk őrölt kardamom
  • 1/8 tk őrölt szegfűszeg
  • ½ tk só
  • ½ tk finomra őrölt feketebors
  • 2 db nagyobb tojás
  • 165 g barnacukor
  • 2 tk vaníliakivonat vagy paszta
  • 50 g kristálycukor
  • 50 g átszitált porcukor

Elkészítés:

A vajat közepes lángon, 5-6 perc alatt, időnként kevergetve kissé pirítsuk meg, majd adjuk a fémtálba öntött kávéra. Keverjük jól össze, és tegyük félre hűlni.

A lisztet, a tejport, a sütőport, a fűszereket, a sót és a borsot keverjük össze egy másik tálban.

Egy keverőlapátos mixer táljában 3 perc alatt, közepes fokozaton keverjük jól össze a tojást és a barnacukrot, majd adjuk hozzá a vaníliát és a vajas kávét, aztán a lisztes elegyet is, és alacsony fokozaton az egészet dolgozzuk össze.

Az összeállított tésztát jól lefóliázva tegyük hűtőbe minimum két órára.

Sütés előtt a sütőt melegítsük elő 180 fokra. A kristály- és a porcukrot tegyük külön-külön tálakba. A tésztából egyszerre nagyjából egy púpos evőkanálnyi mennyiséget vegyünk ki, formázzunk belőle golyót, és hempergessük meg a kristálycukorban, majd pedig a porcukorban. Ügyeljünk rá, hogy a cukor alaposan, jól beborítsa a sütiket.

Egy sütőpapírral bélelt tepsire tegyük a golyókat, egymástól 5-6 centiméterre. Jót tesz neki, ha sütés előtt 10 percre fagyasztóba tesszük.

12-14 percig süssük, míg a sütik alja aranybarnára sül, de a tetejük még mindig kicsit puha (hűlés közben megkeményedik majd). Az elkészült sütiket pár perc után rácsra pakolhatjuk, hogy gyorsabban hűljenek. Jól lezárva, szobahőmérsékleten 1 hétig eláll.

Citromos olvadós (kb. 40 darabhoz)


Ez a savanykás, porhanyós finomság szinte elolvad a szájban. A tésztája ráadásul nagyszerűen bírja a fagyasztást, így előre is előkészíthető, vagy akár egy nagyobb adagot készítve egy része későbbre is megmenthető.

Hozzávalók:

  • 230 g puha vaj
  • 245 g kristálycukor
  • 1 ek finomra reszelt citromhéj
  • 2 ek friss citromlé
  • 1 tojássárgája
  • 255 g liszt
  • 32 g kukoricakeményítő
  • ½ tk só

Elkészítés:

A vajat, 150 g cukrot és a citromhéjat robotgéppel keverjük össze alacsony fokozaton, amíg a cukor átnedvesedik, majd közepes sebességen, nagyjából 3 perc alatt, keverjük az elegyet habosra. Adjuk hozzá a citromlevet és a tojássárgáját, ezekkel is keverjük el.

A mixert vegyük megint alacsony sebességre, és lassan adjuk hozzá a lisztet, a keményítőt és a sót.

A kész tésztát vegyük ketté, és mindekettőt tegyük egy hosszabb fóliára, majd egyenként tekerjük szorosan fel, úgy, hogy egy-egy, nagyjából 4 cm átmérőjű hengert kapjunk belőlük. A rudakat tegyük minimum két órára a hűtőbe.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a tepsikbe tegyünk sütőpapírt.

A tésztát szeleteljük fel 5-6 milliméter vastag korongokra, és azokat tegyük a sütőlapra úgy, hogy legalább 3 centi távolság maradjon közöttük. 12-17 percig süssük a sütiket, félúton ellenőrizzük, hogy egyenletesen sülnek-e – a szélükön aranyszínűnek, de semmiképp nem barnának kell lenniük.

Ha megsültek, a tepsit tegyük rácsra, és pár percig hagyjuk hűlni, közben a még meleg korongokat szórjuk meg a maradék kristálycukorral.

Ha a sütik teljesen kihűltek, jól záródó edényben, szobahőmérsékleten tároljuk.

Pirított mandulalisztes hógolyók 



Ezek a porhanyós sütik a spanyol-mexikói polvorones kistestvérei. Ebben a receptben a mandulalisztet először kicsit meg is kell pirítani, hogy az még jobban kiadja az ízét, majd így összeállítani a tésztát. A mandula egyébként bátran helyettesíthető dióval, pekándióval vagy sózatlan pisztáciával is.

Hozzávalók (36 darabhoz):

  • 75 g mandulaliszt
  • 170 g puha vaj
  • 305 g porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek brandy, pastis vagy ouzo
  • ½ tk mandula kivonat/aroma
  • 190 g liszt
  • ¼ tk só

Elkészítés:

Egy edényben, közepes hőfokon, állandó kavargatás mellett, pirítsuk a mandulalisztet 6-8 percig – amíg a színe kissé sötétebbre vált, és illatozni kezd. A megpirított lisztet azonnal öntsük át egy hideg edénybe.

Egy keverőlapátos mixerrel, alacsony fokozaton dolgozzuk habosra a porcukor nagyjából felét és a vajat. Adjuk hozzá a tojássárgáját, az alkoholt és a mandula kivonatot, és az elegyet jól keverjük át.

A krémes vajhoz fokozatosan, lassan adagoljuk a liszteket és a sót. A tésztát ezután zárjuk légmentes zacskóba, vagy fóliázzuk be, és hűtsük minimum két órán át, de az sem baj, ha egész éjszakára a hűtőben marad.

Sütéskor a sütőt melegítsük elő 180 fokra, és béleljük sütőpapírral a tepsi(ke)t. A tésztából kézzel formázzunk kis, nagyjából 3 centi átmérőjű gömböket, és nagyjából 2-3 centis távolságra rakjuk le őket az előkészített sütőlapra. Süssük a süteményt 12-18 percig, félidőnél, ha szükséges, fordítsunk rajtuk.

Amint kivettük a golyókat a sütőből, a porcukor maradékának felét szitáljuk a sütikre, majd amikor kihűltek, a fennmaradó porcukorban hempergessük is meg jól őket.

Ragadós, áfonyás mézes 



Ez a fűszeres-savanykás, ragacsos sütemény nem csak finom, de napokkal a sütés után sem veszít a vonzerejéből.

Hozzávalók (8-10 szelethez):

  • 265 g áfonya (friss vagy fagyasztott)
  • 200 g kristálycukor
  • 113 g vaj
  • 135 g barnacukor
  • 120 ml teljes tej
  • 120 ml juharszirup
  • 60 ml melasz
  • 185 g liszt
  • 5 g őrölt gyömbér
  • 1 g őrölt fahéj
  • 3 g sütőpor
  • 3 g só
  • 1 g szódabikarbóna
  • ¼ tk feketebors
  • 2 db nagyobb, felvert tojás
  • 15 g reszelt gyömbér

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és egy 23 cm-es négyzet alakú sütőtálat béleljünk ki sütőpapírral.

Egy tálban keverjük össze az áfonyát, a kristálycukrot és 1 evőkanálnyi vizet. A tálat tegyük a tűzhelyre, és közepes hőfokon, nagyjból 10 perc alatt készítsünk egy darabos, vastag, szirupos szószt.

Egy másik edényben a vajat, a barnacukrot, a tejet, a juharszirupot és a melaszt közepes lángon melegítsük gyöngyözésig (semmiképp ne forrásig).

Egy harmadik tálba szitáljuk bele a lisztet, az őrölt fűszereket, a sütőport, sót, borsot, szódabikarbónát. Öntsük bele a vajas keveréket, aztán üssük bele a tojást is, majd keverjük hozzá a gyömbért.

A tésztát tegyük a sütőtálba, és csöpögtessünk rá jó nagy adagokat az áfonyás szószból, majd egy késsel „márványozzuk” kissé a tésztába. A süteményt süssük nagyjából 50 percig, míg a teteje megszilárdul, és a tűpróbát is kiállja. Ha elkészült, rácson hűtsük le teljesen, és csak azután szeleteljük.

Pekándiós kosárkák 



Ezeket a miniatűr pitéket élvezet elfogyasztani. Nem csak cukik, de a tészta-töltelék arány is épp ideális. A tészta lágy krémsajttal készül, a töltelék pedig nem túl édes, így a sütemény sokak kedvence lehet.

Hozzávalók (24 darabhoz):

A tésztához:

  • 85 g szobahőmérsékletű vaj
  • 115 g szobahőmérsékletű, natúr krémsajt
  • 2 tk cukor
  • ½ tk só
  • 130 g liszt

A töltelékhez:

  • 1 db nagyobb tojás
  • ¼ csésze juharszirup
  • 2 ek barnacukor
  • 2 ek olvasztott vaj
  • ½ tk vaníliakivonat
  • 65 g pekándió, finomra aprítva

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy nagyobb tálban keverjük össze a vajat, a krémsajtot, a sót és a cukrot. Lágy, krémes állagot kell kapnunk. Ehhez a keverékhez adagoljuk a lisztet, míg a tészta elkezd összeállni.

A tésztát adagoljuk 24 részre, nagyjából egy csapott evőkanálnyi lesz egy adag. Formázzunk golyókat, majd nyomkodjuk őket egyenletesen szilikon mini muffin formákba, hogy a tészta jól kitöltse a redőket.

Egy tálban ezután keverjük össze a töltelék összes hozzávalóját, majd egy-egy púpos teáskanálnyit tegyünk minden kosárkába, ügyelve, hogy mindben elegendő pekán legyen.

A mini kosárkákat 20-25 percig süssük, míg a töltelék megszilárdul, és a tészta aranybarnára sül. Rácson hűtsük 10 percig, majd a süteményeket óvatosan fordítsuk ki a formákból, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Misós-mogyoróvajas keksz 



Fehér miso paszta és mogyoróvaj egy finomságban? Aki komplex, egyszerre sós és édes nassolnivalót keres, ropogós külső, ragacsos belső állaggal, meg is találta a neki való receptet.

Hozzávalók (kb. 18 darabhoz):

  • 225 g liszt
  • ¾ tk szódabikarbóna
  • ½ tk sütőpor
  • 115 g szobahőmérsékletű vaj
  • 220 g barnacukor
  • 100 g kristálycukor
  • 80 ml fehér miso paszta
  • 60 ml darabos mogyoróvaj
  • 1 db nagyobb tojás
  • 1,5 tk vaníliakivonat
  • 105 g Demerara nádcukor

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, és tegyük félre.

Egy mixer segítségével keverjük ki a vajat a barnacukorral és a kristálycukorral, nagyjából 5 percig, míg az elegy könnyű és habos lesz. Adjuk a keverékhez a miso pasztát és a mogyoróvajat, és folytassuk a keverést közepes fokozaton további 1 percig.

Kézzel még egyszer keverjük jó át az egészet, majd adjuk hozzá a lisztes keverék harmadát. Alacsony fokozaton keverjük jól át. A maradék lisztet további két adagban adjuk a tésztához, mindig alaposan dolgozzuk össze az egészet.

A nádcukrot öntsük egy kisebb tálba. A tésztából vegyünk ki egy nagyjából 2 púpos evőkanálnyinak megfelelő adagot (kb. 50 gramm kekszenként), és formázzunk belőle golyót. Ha a tésztát lágynak találjuk, tegyük néhány percre fagyasztóba.

A megformázott golyókat forgassuk meg a nádcukorban, majd tegyük őket sütőpapírral kibélelt tepsire, egymástól 7-8 cm távolságra.

A kiadagolt tésztát tegyük hűtőbe 2 órára, de bent hagyhatjuk egész éjszakára is. (Minél több ideig hűtjük, annál lágyabbak lesznek az ízek.)

Sütés előtt melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A kekszeket 15 percig süssük, míg a szélükön ropogósak lesznek, a közepük pedig kissé felpúposodik. (A keksz közepének nem szabad teljesen megszilárdulnia. Vegyük ki a tepsit a sütőből, és üssük a pulthoz, majd további 3-4 percre tegyük vissza a sütőbe.) Ha a sütési idő teljesen letelt, vegyük ki a tepsit, és újra üssük a pulthoz. A kekszeknek teljesen laposnak és ráncosnak kell lenniük.

Néhány percig hagyjuk a tepsiben hűlni őket, majd a sütiket pakoljuk rácsra, hogy teljesen kihűljenek. Légmentesen lezárva még napokig megőrzik nyúlós-ropogós állagukat.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra