Orbán Szilvia
2020. december 23.karácsony , aprósütemény , kávé , citrom , kardamom , gyömbér , misopaszta , recept
A megszokott ünnepi aprósütemények mellett jól megfér néhány izgalmas újdonság is.
A mézeskalács, a dióval gazdagított linzer, a zserbó, a bejgli, vagy a hókifli nem véletlenül az ünnepi asztal kedvencei, hiszen mind fűszereiket, mind hozzávalóikat tekintve a karácsonyi hangulatot idézik fel bennünk hosszú generációk óta. De hiába ők a sztárok, most tegyük a szívünkre a kezünket, egy-egy újdonsággal azért minden évben szeretünk előrukkolni.
Ha a recept beválik – persze nem hanyagolva a nagy karácsonyi klasszikusokat sem – akár új családi hagyományt is teremthetünk. A New York Times is felsorolta a kedvenceit, mi ezekből mutatunk néhány sikergyanús finomságot.
Chai földrengés (kb. 24 darabhoz)
Látványos kávés-teás-fűszeres aprósütemény, amiben remekül megfér az espresso ereje, az indiai masala chai tea fűszeressége, a pirított vaj meleg puhasága és a feketebors csípőssége.
Hozzávalók:
- 1 ek finomra őrölt kávé
- 115 g hideg vaj
- 255 g liszt
- 2 ek malátával kevert tejpor (vagy tejpor és kevés finomra reszelt karamellás cukorka, vagy tejpor és kevés malátapor és cukrozatlan kakaó keveréke)
- 1 tk sütőpor
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 tk őrölt fahéj
- ½ tk őrölt kardamom
- 1/8 tk őrölt szegfűszeg
- ½ tk só
- ½ tk finomra őrölt feketebors
- 2 db nagyobb tojás
- 165 g barnacukor
- 2 tk vaníliakivonat vagy paszta
- 50 g kristálycukor
- 50 g átszitált porcukor
Elkészítés:
A vajat közepes lángon, 5-6 perc alatt, időnként kevergetve kissé pirítsuk meg, majd adjuk a fémtálba öntött kávéra. Keverjük jól össze, és tegyük félre hűlni.
A lisztet, a tejport, a sütőport, a fűszereket, a sót és a borsot keverjük össze egy másik tálban.
Egy keverőlapátos mixer táljában 3 perc alatt, közepes fokozaton keverjük jól össze a tojást és a barnacukrot, majd adjuk hozzá a vaníliát és a vajas kávét, aztán a lisztes elegyet is, és alacsony fokozaton az egészet dolgozzuk össze.
Az összeállított tésztát jól lefóliázva tegyük hűtőbe minimum két órára.
Sütés előtt a sütőt melegítsük elő 180 fokra. A kristály- és a porcukrot tegyük külön-külön tálakba. A tésztából egyszerre nagyjából egy púpos evőkanálnyi mennyiséget vegyünk ki, formázzunk belőle golyót, és hempergessük meg a kristálycukorban, majd pedig a porcukorban. Ügyeljünk rá, hogy a cukor alaposan, jól beborítsa a sütiket.
Egy sütőpapírral bélelt tepsire tegyük a golyókat, egymástól 5-6 centiméterre. Jót tesz neki, ha sütés előtt 10 percre fagyasztóba tesszük.
12-14 percig süssük, míg a sütik alja aranybarnára sül, de a tetejük még mindig kicsit puha (hűlés közben megkeményedik majd). Az elkészült sütiket pár perc után rácsra pakolhatjuk, hogy gyorsabban hűljenek. Jól lezárva, szobahőmérsékleten 1 hétig eláll.
Citromos olvadós (kb. 40 darabhoz)
Ez a savanykás, porhanyós finomság szinte elolvad a szájban. A tésztája ráadásul nagyszerűen bírja a fagyasztást, így előre is előkészíthető, vagy akár egy nagyobb adagot készítve egy része későbbre is megmenthető.
Hozzávalók:
- 230 g puha vaj
- 245 g kristálycukor
- 1 ek finomra reszelt citromhéj
- 2 ek friss citromlé
- 1 tojássárgája
- 255 g liszt
- 32 g kukoricakeményítő
- ½ tk só
Elkészítés:
A vajat, 150 g cukrot és a citromhéjat robotgéppel keverjük össze alacsony fokozaton, amíg a cukor átnedvesedik, majd közepes sebességen, nagyjából 3 perc alatt, keverjük az elegyet habosra. Adjuk hozzá a citromlevet és a tojássárgáját, ezekkel is keverjük el.
A mixert vegyük megint alacsony sebességre, és lassan adjuk hozzá a lisztet, a keményítőt és a sót.
A kész tésztát vegyük ketté, és mindekettőt tegyük egy hosszabb fóliára, majd egyenként tekerjük szorosan fel, úgy, hogy egy-egy, nagyjából 4 cm átmérőjű hengert kapjunk belőlük. A rudakat tegyük minimum két órára a hűtőbe.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a tepsikbe tegyünk sütőpapírt.
A tésztát szeleteljük fel 5-6 milliméter vastag korongokra, és azokat tegyük a sütőlapra úgy, hogy legalább 3 centi távolság maradjon közöttük. 12-17 percig süssük a sütiket, félúton ellenőrizzük, hogy egyenletesen sülnek-e – a szélükön aranyszínűnek, de semmiképp nem barnának kell lenniük.
Ha megsültek, a tepsit tegyük rácsra, és pár percig hagyjuk hűlni, közben a még meleg korongokat szórjuk meg a maradék kristálycukorral.
Ha a sütik teljesen kihűltek, jól záródó edényben, szobahőmérsékleten tároljuk.
Pirított mandulalisztes hógolyók
Ezek a porhanyós sütik a spanyol-mexikói polvorones kistestvérei. Ebben a receptben a mandulalisztet először kicsit meg is kell pirítani, hogy az még jobban kiadja az ízét, majd így összeállítani a tésztát. A mandula egyébként bátran helyettesíthető dióval, pekándióval vagy sózatlan pisztáciával is.
Hozzávalók (36 darabhoz):
- 75 g mandulaliszt
- 170 g puha vaj
- 305 g porcukor
- 1 tojás sárgája
- 1 ek brandy, pastis vagy ouzo
- ½ tk mandula kivonat/aroma
- 190 g liszt
- ¼ tk só
Elkészítés:
Egy edényben, közepes hőfokon, állandó kavargatás mellett, pirítsuk a mandulalisztet 6-8 percig – amíg a színe kissé sötétebbre vált, és illatozni kezd. A megpirított lisztet azonnal öntsük át egy hideg edénybe.
Egy keverőlapátos mixerrel, alacsony fokozaton dolgozzuk habosra a porcukor nagyjából felét és a vajat. Adjuk hozzá a tojássárgáját, az alkoholt és a mandula kivonatot, és az elegyet jól keverjük át.
A krémes vajhoz fokozatosan, lassan adagoljuk a liszteket és a sót. A tésztát ezután zárjuk légmentes zacskóba, vagy fóliázzuk be, és hűtsük minimum két órán át, de az sem baj, ha egész éjszakára a hűtőben marad.
Sütéskor a sütőt melegítsük elő 180 fokra, és béleljük sütőpapírral a tepsi(ke)t. A tésztából kézzel formázzunk kis, nagyjából 3 centi átmérőjű gömböket, és nagyjából 2-3 centis távolságra rakjuk le őket az előkészített sütőlapra. Süssük a süteményt 12-18 percig, félidőnél, ha szükséges, fordítsunk rajtuk.
Amint kivettük a golyókat a sütőből, a porcukor maradékának felét szitáljuk a sütikre, majd amikor kihűltek, a fennmaradó porcukorban hempergessük is meg jól őket.
Ragadós, áfonyás mézes
Ez a fűszeres-savanykás, ragacsos sütemény nem csak finom, de napokkal a sütés után sem veszít a vonzerejéből.
Hozzávalók (8-10 szelethez):
- 265 g áfonya (friss vagy fagyasztott)
- 200 g kristálycukor
- 113 g vaj
- 135 g barnacukor
- 120 ml teljes tej
- 120 ml juharszirup
- 60 ml melasz
- 185 g liszt
- 5 g őrölt gyömbér
- 1 g őrölt fahéj
- 3 g sütőpor
- 3 g só
- 1 g szódabikarbóna
- ¼ tk feketebors
- 2 db nagyobb, felvert tojás
- 15 g reszelt gyömbér
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és egy 23 cm-es négyzet alakú sütőtálat béleljünk ki sütőpapírral.
Egy tálban keverjük össze az áfonyát, a kristálycukrot és 1 evőkanálnyi vizet. A tálat tegyük a tűzhelyre, és közepes hőfokon, nagyjból 10 perc alatt készítsünk egy darabos, vastag, szirupos szószt.
Egy másik edényben a vajat, a barnacukrot, a tejet, a juharszirupot és a melaszt közepes lángon melegítsük gyöngyözésig (semmiképp ne forrásig).
Egy harmadik tálba szitáljuk bele a lisztet, az őrölt fűszereket, a sütőport, sót, borsot, szódabikarbónát. Öntsük bele a vajas keveréket, aztán üssük bele a tojást is, majd keverjük hozzá a gyömbért.
A tésztát tegyük a sütőtálba, és csöpögtessünk rá jó nagy adagokat az áfonyás szószból, majd egy késsel „márványozzuk” kissé a tésztába. A süteményt süssük nagyjából 50 percig, míg a teteje megszilárdul, és a tűpróbát is kiállja. Ha elkészült, rácson hűtsük le teljesen, és csak azután szeleteljük.
Pekándiós kosárkák
Ezeket a miniatűr pitéket élvezet elfogyasztani. Nem csak cukik, de a tészta-töltelék arány is épp ideális. A tészta lágy krémsajttal készül, a töltelék pedig nem túl édes, így a sütemény sokak kedvence lehet.
Hozzávalók (24 darabhoz):
A tésztához:
- 85 g szobahőmérsékletű vaj
- 115 g szobahőmérsékletű, natúr krémsajt
- 2 tk cukor
- ½ tk só
- 130 g liszt
A töltelékhez:
- 1 db nagyobb tojás
- ¼ csésze juharszirup
- 2 ek barnacukor
- 2 ek olvasztott vaj
- ½ tk vaníliakivonat
- 65 g pekándió, finomra aprítva
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy nagyobb tálban keverjük össze a vajat, a krémsajtot, a sót és a cukrot. Lágy, krémes állagot kell kapnunk. Ehhez a keverékhez adagoljuk a lisztet, míg a tészta elkezd összeállni.
A tésztát adagoljuk 24 részre, nagyjából egy csapott evőkanálnyi lesz egy adag. Formázzunk golyókat, majd nyomkodjuk őket egyenletesen szilikon mini muffin formákba, hogy a tészta jól kitöltse a redőket.
Egy tálban ezután keverjük össze a töltelék összes hozzávalóját, majd egy-egy púpos teáskanálnyit tegyünk minden kosárkába, ügyelve, hogy mindben elegendő pekán legyen.
A mini kosárkákat 20-25 percig süssük, míg a töltelék megszilárdul, és a tészta aranybarnára sül. Rácson hűtsük 10 percig, majd a süteményeket óvatosan fordítsuk ki a formákból, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Misós-mogyoróvajas keksz
Fehér miso paszta és mogyoróvaj egy finomságban? Aki komplex, egyszerre sós és édes nassolnivalót keres, ropogós külső, ragacsos belső állaggal, meg is találta a neki való receptet.
Hozzávalók (kb. 18 darabhoz):
- 225 g liszt
- ¾ tk szódabikarbóna
- ½ tk sütőpor
- 115 g szobahőmérsékletű vaj
- 220 g barnacukor
- 100 g kristálycukor
- 80 ml fehér miso paszta
- 60 ml darabos mogyoróvaj
- 1 db nagyobb tojás
- 1,5 tk vaníliakivonat
- 105 g Demerara nádcukor
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, és tegyük félre.
Egy mixer segítségével keverjük ki a vajat a barnacukorral és a kristálycukorral, nagyjából 5 percig, míg az elegy könnyű és habos lesz. Adjuk a keverékhez a miso pasztát és a mogyoróvajat, és folytassuk a keverést közepes fokozaton további 1 percig.
Kézzel még egyszer keverjük jó át az egészet, majd adjuk hozzá a lisztes keverék harmadát. Alacsony fokozaton keverjük jól át. A maradék lisztet további két adagban adjuk a tésztához, mindig alaposan dolgozzuk össze az egészet.
A nádcukrot öntsük egy kisebb tálba. A tésztából vegyünk ki egy nagyjából 2 púpos evőkanálnyinak megfelelő adagot (kb. 50 gramm kekszenként), és formázzunk belőle golyót. Ha a tésztát lágynak találjuk, tegyük néhány percre fagyasztóba.
A megformázott golyókat forgassuk meg a nádcukorban, majd tegyük őket sütőpapírral kibélelt tepsire, egymástól 7-8 cm távolságra.
A kiadagolt tésztát tegyük hűtőbe 2 órára, de bent hagyhatjuk egész éjszakára is. (Minél több ideig hűtjük, annál lágyabbak lesznek az ízek.)
Sütés előtt melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A kekszeket 15 percig süssük, míg a szélükön ropogósak lesznek, a közepük pedig kissé felpúposodik. (A keksz közepének nem szabad teljesen megszilárdulnia. Vegyük ki a tepsit a sütőből, és üssük a pulthoz, majd további 3-4 percre tegyük vissza a sütőbe.) Ha a sütési idő teljesen letelt, vegyük ki a tepsit, és újra üssük a pulthoz. A kekszeknek teljesen laposnak és ráncosnak kell lenniük.
Néhány percig hagyjuk a tepsiben hűlni őket, majd a sütiket pakoljuk rácsra, hogy teljesen kihűljenek. Légmentesen lezárva még napokig megőrzik nyúlós-ropogós állagukat.