Hírek

Orbán Szilvia

2020. június 19.

metallica , whiskey , whisky , vinyl

A rockbanda hanggal érlelt Blackened Whiskey-je most speciális dobozban kapható: az italhoz adják azt a zenei válogatást is, amellyel a különleges eljárás során az alkoholt érlelték.

A világhírű zenekar 2018-ban jött ki saját whiskey-jével, amely egy daluk után a Blackened nevet kapta. Az ital nemcsak azért volt különleges, mert a Metallica állt a brand mögött, hanem azért is, mert a kezdetektől hangoztatták: a márka palackjait zenével (is) érlelik.

S bár korábban léteztek már ilyen projektek – a Wu-Tang Clan a sörét, Bowie a brandy-jét érlelte hasonló módszerrel – azt egy ital sem mondhatta el magáról, hogy a Metallica zenéje formálta az ízét.

A banda nem állt meg ennyinél: ahogyan arról akkor mi is beszámoltunk, Black Noise néven szabadalmaztattak egy speciális eljárást, amelynek alapja egy óriás templomi orgona által ihletett, egyedi készítésű mélynyomó volt.

A márka most mérföldkőhöz érkezett, hiszen boltokba került a Blackened’s Batch 100, amelyet azzal tettek igazán emlékezetessé, hogy az alkohol mellé csomagolták azokat a zenéket is, amelyekkel az aromáit is alakították.

A Batch 100 valójában a Blackened nem századik, hanem huszadik adagja, ugyanis a márka 81-től, a Metallica zenekar indulási évétől kezdte 2018-ban a számozást.

A különleges kiadást a Metallica társalapítója, és legendás dobosa, Lars Ulrich mellett a maga területén szintén hírneves szeszfőzőmester, Rob Deitrich gondozta.

A Blackened’s Batch 100 limitált dobozai május 22-én debütáltak. Az exkluzív boxok a palack mellett két, 12-inches, fényképes hanglemezt is tartalmaznak. Ezeken a lemezeken azok a dalok hallgathatók meg, amelyeket ténylegesen fel is használtak a Black Noise eljárás során, vagyis amelyekkel a whiskey-t érlelték.

A dobozhoz jár még egy kis lapozgatható kiadvány (Blackened Zine) is, amelyben személyes kommentárokat olvashatunk Lars Ulrichtól és Rob Dietrichtől, elmélyedhetünk kicsit az ital, az a mögött álló zenekar, és a szeszfőző mester mindennapjaiban, s bepillanthatunk kicsit a kulisszák mögé – például a Metallica főhadiszállására és próbatermébe – is a legendás fotós, Danny Clinch jóvoltából.

A Batch 100 vonzerejéhez az is egy egyedi színt ad, hogy a zenék kiválasztását nem a márka mögött álló zenészekre, hanem a főzőmesterre bízták. Dietrich szabad kezet kapott, így ő dönthette el, melyek azok a dallamok, amelyek leginkább segíthetnek az aromák elmélyítésében. A szakember által kiválogatott kedvenc Metallica-dalok aztán már Ulrich gondozásában kerültek a bakelitre.

„Ritka, több albumról összeválogatott élő és stúdiófelvételekről van szó”

írják a közleményben.„Élő felvételeket is akartam, hogy megmutathassuk a rajongók és a zene, a zenekar közötti mély kapcsolatot” – magyarázza Dietrich. „A Nothing Else Matters dobozban szereplő, élő koncertes felvételének elején James Hetfield a Blackened márka alapító szeszfőző mesterének, Dave Pickerellnek állít emléket napokkal azután, hogy a szakember hirtelen elhunyt. A One című dalt egy időben állandóan hallgattam, főleg, amikor Szomáliában jártam. Ez volt az egyik himnuszunk. A vinylen egy olyan élő változata szerepel, ahol szinte tapintható a közönség energiája” – ecseteli.

A hangelemezen még az alábbi dalok kaptak helyet:

Blackened (live)
Creeping Death (live)
The Unforgiven (live)
Disposable Heroes
Fade to Black
Spit Out the Bone
Whiplash
…And Justice for All
Leper Messiah
Battery

A rajongók egyébként ezen a linken megtalálják minden korábbi adaghoz is a zenei válogatást.

„Imádom Rob válogatását; azt, hogy ennyire változatos, és hogy két mélyebb, élő felvételt is tartalmaz a Damaged Justice turnéról” – nyilatkozta Ulrich. „Örülök, hogy a Binge&Purge, illetve a Trough the Never korszakunkból is kerültek fel dalok. Az pedig, hogy a Helping Hands albumot sem hagyta ki, mutatja, hogy vérbeli rajongóval van dolgunk.”

A főszereplő azonban mégiscsak a whiskey, amely a leírás szerint „meleg, mézszín-árnyalatú, illatában pedig a karamell, a tölgy és a méz dominál. Első kortyolásra enyhe fűszerességet érzünk – mézet, fahéjat, szegfűszeget, kevés mentát –, melyek mögül váratlanul előbújik a sárgabarack aromája. Az íz krémes záróakkordja tejkaramellás-juharszirupos.”

A doboz ajánlott ára 149,99 dollár, ami nagyjából 47800 forint.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra