Hírek

Gonda Mariann

2020. június 29.

A koronavírus járvány kapcsán sok szó esik a vendéglátóhelyek nehézségeiről, túlélési stratégiákról, az újranyitás óta bevezetett biztonsági intézkedésekről, de ritkábban beszélünk arról, hogyan élik meg maguk a vendégek ezt a korábban soha nem tapasztalt helyzetet.

A bárokba, kávézókba tipikusan azért megyünk, hogy ott kellemesen eltöltsünk hosszabb-rövidebb időt, tehát a hely hangulata legalább olyan fontos, mint amit fogyasztunk. Törzshelyünk olyan, mintha a második otthonunk lenne, bosszúsak vagyunk, ha foglalt a kedvenc asztalunk, és a frissen csapolt sör is jobban esik a pulton könyökölve, mint az üveges az otthoni kanapén.

A vendéglátóhelyek enteriőrje identitásuk fontos része, tulajdonos- vagy koncepció-váltáskor ezért szinte mindig átalakításra kerül. Színeivel, stílusával, az alkalmazott anyagokkal nagyban hozzájárul ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Olyannyira, hogy gyakran lakberendezők is merítenek ihletet belőle.

Sokat halljuk, hogy a vendéglátás már soha, de legalábbis egy jó ideig nem lesz olyan, mint régen. A karantén kezdete óta bevezetett újítások, biztonsági előírások egy része hosszabb távon velünk marad. Nemcsak a vendéglátósokban, a fogyasztókban is mély nyomot hagynak a történtek, főként a járvány által leginkább sújtott országokban.

Nagy kérdés, hogy a vendégnek lesz-e kedve visszatérni ebbe a fertőtlenítő szagú környezetbe, ahol a maszkot viselő felszolgáló kesztyűben teszi elé az italát,

amelyet már nem is fogyaszthat el a bárpultnál állva? Ahol már nem lehet órákig ücsörögni egy kávé mellett, újságot olvasni, dolgozni? Ahol foglaláskor egészségügyi kérdőívet töltetnek ki velünk és érkezéskor hőmérővel fogadnak? Meri-e kitenni magát a vendég a fertőzésveszélynek, amely minden óvintézkedés dacára egyértelműen nagyobb, mintha otthon marad? Mi lesz, ha arra kell berendezkednünk, hogy a jövőben gyakran lesznek hasonló járványok, ahogyan azt a tudósok jósolják? A választ egyelőre senki sem tudja.

A vendéglátáshoz ketten kellenek: a vendéglátó és a vendég. Vagy mégsem?


Vannak olyanok, akik egészen egyedi és kreatív megoldást találtak arra, hogy soha többé ne tudják megfosztani őket kedvenc helyüktől. Az Anglia északkeleti részén élő Crabtree család minden bizonnyal erősen kötődik a britek alapintézményéhez. A kijárási korlátozások ideje alatt egy igazi személyre szabott minipub-ot építettek a kertjükbe egy helyi tervezőiroda segítségével. A kivitelező Octavia Chic Facebook oldalán számolt be a három hétig tartó munka eredményéről.

A család neve után The Drunken Crab - Részeges Rák - névre keresztelt pub az utolsó apró részletig hasonlít egy tipikus helyi kocsmára. Egyedi, fából készült bútorok, pult, barna bőrborítású bárszékek, asztalok és kényelmes ülőhelyek gondoskodnak az autentikus kocsmafeelingről.

A működő sörcsapok, a falon elhelyezett palacktartók, az italhűtő mind-mind profi felszerelés, csakúgy, mint a korsók, alátétek vagy az utolsó rendelést jelző csengő.


A pub kínálatában többféle csapolt sör és hagyományos szeszes ital szerepel, ezek mellé igény szerint rákszirmot lehet ropogtatni. A családnévben rejlő asszociációs lehetőséget kihasználva hajózási és tengeri motívumokat, fotókat, tárgyakat használtak a belső dekorációhoz. Darts tábla és a meccsnézéshez nagyképernyős tévé biztosítja a “vendégek” szórakozását. A kis házikó külsőleg is magán viseli a kötelező stílusjegyeket: decens fehérre festett faburkolat, sötétszürke kazettás nyílászárók, régimódi falikarok és egyedi cégér teszi teljessé az illúziót.

Mondanunk sem kell, hogy a kivitelező házaspárt azóta elárasztották a gratulációk és ajánlatkérések, egy ideig nem kell amiatt aggódniuk, hogy nem lesz munkájuk.

A tengerentúlon, úgy tűnik, hogy inkább a kávézók bezárása okozott nagyobb hiányérzetet. Legalábbis erről tanúskodnak a @Juliannastrid nevű Twitter felhasználó által közzétett képek. A kaliforniai Orange County-ban élő lány édesapja a kertjükben épített mini coffee shop-ot. Az Ed nevű férfinak építési vállalkozóként nem jelentett gondot terve megvalósítása, szabadidejében, esténként és hétvégente három hónapon keresztül dolgozott a projekten.

Bontott anyagok, hulladékok újrahasznosításával készült el a La Vida Cafe nevű csinos kis üzlet. Stílusában rusztikus és modern elemek keverednek, a fehér szín és a fa dominál. A nagy ablakoknak köszönhetően fényárban úszó hely tökéletesen alkalmas a lelassulásra, kávé melletti olvasgatásra, kikapcsolódásra, a kihelyezett könyvek, magazinok és a sakkasztal is ezt a célt szolgálja.

Az amerikai típusú melegitalok mellett hideg frissítők várják a családtagokat, barátokat, és valószínűleg muffin, cookie és társaik, erre utal a pultra elhelyezett kínáló.

A kávézókra leginkább jellemző hangulatot a falra szerelt pult hozza a magas székekkel, de nagyon csalogató a külső asztal is a pálmafás kertben.

A mit sem sejtő édesapa csak akkor jött rá, milyen népszerű lett az ötlete, amikor az egyik hírműsorban látta viszont a lánya által készített videót. A képek eljutottak a Nestlé által gyártott Coffee Mate laktózmentes kávétejszín forgalmazójához is, aki egy évre való mennyiséget ajánlott fel (egyébként meglehetősen egészségtelen) termékéből a családi kávézónak.


Itt a nyár, a barkácsolás szezonja, Őn mit építene a hátsókertben?