Hírek

Orbán Szilvia

2021. november 24.

Újabb csapás sújtja a borágazatot: az üvegpalackok komoly hiánya miatt a borok élvezhetetlenül erős tölgyes aromát kaphatnak.

Először volt a kártevőkkel való örök harc, majd a szárazság, az erdő- és bozóttüzek. A borászatok csak akkor lélegezhettek fel, ha a bor végre az érlelő hordókba került. Míg azonban az ital a tölgyfahordóban pihen, sok minden történhet – alapesetben például változnak, kibontakoznak a bor aromái.

De kitörhet akár egy világjárvány is. Fenekestül felfordulhat az ellátási lánc. Az egekbe szökhet az üveg ára, kialakulhat egy komoly palackhiány is.

A borgyártás mögött amúgy is ördögi évek állnak. Az újabb, nem várt csapás árát pedig, úgy tűnik, ismét a nagy gonddal és hatványozott erőfeszítéssel készített italok sínylik meg – ugyanis ha a bor nem kerül ki a megfelelő időben az érlelésre használt hordókból, annak súlyos következményei lehetnek.

A problémáról több borász is nyilatkozott az utóbbi időben. Phil Long, a kaliforniai Longevity Wines tulajdonosa a Business Insidernek elmondta: mivel nincs palack, amibe a kész borokat tölthetné, borai a kelleténél tovább időznek a tölgyfahordókban, ezzel pedig jelentősen csökken a minőségük.„A túl sok hordóban töltött idő a bort kilöki az egyensúlyi állapotból. A tölgyes aromák túlharsogják a bor gyümölcsös ízjegyeit, az italt nyomasztóan fássá teszik” – magyarázza Long. „Az üveg a palackozás alapkelléke. Képzeljük el, hogy kekszeket gyártunk, de egyszerre nincs több lisztünk… A palackozási szakaszban a várakozási időt eddig órákban mértük, most viszont már hetekről van szó!”

A szintén kaliforniai Jackson Family Winery alelnöke, Mike Eaton a NewsNation Now-nak nyilatkozva hasonló problémáról számolt be, ahogyan az argentin Onofri Wines tulajdonosa, Mariana Onofri is a Bloombergnek

„Soha életemben nem tapasztaltam még ekkora hiányt” – szögezte le.

Felmerülhet a kérdés: ha valóban ekkora a gond, és nincs üveg,

miért nem állnak át a borászatok más csomagolási módokra?

A KCBS Radio műsorába meghívott Stephanie Honig, a Napa-völgyi Honig Vineyard és Winery képviseletében elmondta: a borászatok számára az új csomagolásra való váltás nem lehet rövidtávú megoldás, hiszen előbb vagy utóbb, de a gyártáshoz mégis csak szükség lesz üvegekre.„Persze, vannak alternatív csomagolási megoldások, ilyenek például a pléh- vagy papírdobozok” – magyarázta.

„Azonban egy folyamat kellős közepén, amikor minden a palackozásra van tervezve, ennek megoldása gyakorlatilag lehetetlen.”

Így tehát a legtöbb, üvegutánpótlással küzdő borászat számára nem marad más megoldás, mint az, hogy a borokat az optimálisnál hosszabb ideig hagyják a hordókban – és imádkoznak, hogy mire csomagolásra kerül az ital, a végeredmény ne legyen ihatatlan.

Ráadásul a szomorú igazság az, hogy a múlt hónapban még egy csomó borászat a komoly fa- és fahordó-hiányról panaszkodott. Erre mondják, hogy a baj nem jár egyedül.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra