Hírek

Orbán Szilvia

2022. május 16.

Csaknem 18 milliárd forintot ér az a kokainfogás, amit egy neves márka svájci kávéüzemében találtak. A vállalat hangsúlyozza: minden termékük biztonságosan fogyasztható.

A kompakt kávégépek és kávékapszulák azért népszerűek, mert a segítségükkel gyorsan és kényelmesen juthatunk a napi koffeinadagunkhoz. Vannak viszont, akik valami sokkal ütősebbet keresnek a kávénál, mégis egy kávégyárban keresték a számításukat. A svájci város, Romont Nespresso-telephelyén egy, a kávénál sokkalta stimulálóbb, és hatványozottan drágább árura csaptak le a hatóságok: a gyár területén mintegy 50 millió dollárt érő kokainra bukkantak, írja a FoodAndWine.



A rendőröket azután hívták ki, hogy a gyár dolgozói „ismeretlen eredetű fehér anyagot találtak a legújabb kávébabszállítmány kibontása közben”, olvasható a fribourgi rendőrség közleményében. A bejelentést követően a helyszínre érkező hatóságok összesen 500 kilogramm kokaint találtak, a csempészésre használt öt konténerben. Mint kiderült, mind az öt tároló ugyanazon a napon érkezett a gyárba, vasúton. A kutatásban 20 vámos munkatársat is bevontak, áll a jelentésben.

A későbbi vizsgálatokból kiderült, hogy

a kábítószer több mint 80 százalékos tisztaságú, és nagy valószínűséggel Brazíliából érkezhetett azzal a céllal, hogy a drogot majd az európai piacon terítsék.



„Fribourgnak ez egy óriási fogás; elképzelhetetlenül nagy. Ez az első alkalom, hogy ilyen történik itt” – nyilatkozta a város biztonsági főnöke, Marc Andrey. „Azt hiszem ez Svájc egyik legnagyobb kábítószerfogása is egyben – nem a legnagyobb, de mindenképp az élmezőnyben van.”

Az ügy kapcsán a Nespresso is megszólalt, és a vállalat a BBC-nek leszögezte:

a drogok semmilyen formában nem szennyezték a kávékapszulákat, és mindenkit biztosítottak arról, hogy a cég „összes terméke biztonságosan fogyasztható”.



A kokain élelmiszerek közötti csempészésének egyébként meglehetősen hosszú a történelme. Csupán az elmúlt néhány évben hallhattunk már fagyasztott hagymakarikák, kukoricapehely, bor, gyorsfagyasztott hal, tök, illetve kávé között eldugott drogról is. Sőt,

nagy márkákkal sem most először történik meg ez a malőr:

2016-ban például egy szintén több millió dolláros kábítószer-szállítmányt kapcsoltak le a Coca-Cola egyik franciaországi telepén is.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra