Hírek

Orbán Szilvia

2020. június 19.

A kétszeres Emmy-díjas rajzfilmsorozat rajongói biztosan emlékeznek, hogyan bukkant fel először a Rozsdás Rákollóban az a bizonyos rémes herkentyűburger.

A „nasty patty”-t, ezt a förtelmes burgert a címszereplő Spongya Bob és főnöke, Rák úr alkotta meg, azért, hogy a csalónak hitt, magát egészségügyi szakértőként bemutató vendéget móresre tanítsa.

A széria harmadik évadában debütált rémes herkentyűburgert most a valóságban is elkészítette valaki, és az étel megjelenése lényegében pont olyan undi, mint a rajzfilmben.



A SpongyaBob-fan Danny Jay Do Facebook-oldalára töltötte fel saját rémes burgerét, amelyhez a nővére által sütött, áfonyával felturbózott briósba pakolta a többi hozzávalót: a pulykahúst cukorborsó morzsába forgatta, majd meglocsolta fokhagymás-kecskesajtos aiolival és borsós-pulykás szafttal, majd a húst mángold levelekkel és szálakkal vette körbe.

Bár a kreatív bostoni férfi kreálmánya nyilvánvalóan meg sem közelíti az eredetit – amelyhez SpongyaBob extracsípős vulkánszószt és csikóhal retket használt, s kevés körömvagdalékkal tett különösen extrává, majd megmártogatta a vécékagylóban, végül pedig egy használt zoknival törölgette át – a bejegyzése mégis nagyot robbant a neten.


A videó vírusszerű terjedésbe kezdett, és a posztot számos jelentős internetes oldal is felkapta – többek között írt róla a People és a Delish is, illetve méltatta az egyik legnépszerűbb YouTube-os gasztrocsatorna, a Binging with Babish mögött álló Andrew Rea is.

A Binging with Babish egy főzős showműsor a YouTube-on. „Babish” a popkultúra egyik prominense, aki egyrészt standup comedyként, másrészt rövid, ám viszonylag informatív gasztrovideóként is értelmezhető videókat gyárt, amelyben ő maga, vagyis a host általában csak nyaktól lefelé látszik. A csatorna ennek ellenére hihetetlenül népszerű: jelenleg a platformon 7 millió feliratkozóval, és 1,3 milliárdos nézettséggel büszkélkedhet.

Mint kiderült, a rémes herkentyűburger – bár külsőre nagyon is hasonlít az eredetire – ebben az értelmezésben nem is annyira rémisztő, így reméljük, hogy megalkotója a jövőben további másolatokkal örvendeztet meg minket – elvégre újragondolásra érdemes téma bőven akad még a rajzfilmekben.