A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Ínyencek

Lévai Anikó–Vinkó József

2015. augusztus 26.

Ugron Zsolnát szereti a bulvársajtó: „Kívülről törékeny őzgida alkat, belül vaslady”, „Úrilány, aki a tűsarkút gumicsizmára cserélte”, „Ha kell, traktort vezet, ha kell, bált szervez”. Az egyik magazin a végzet asszonyának mutatja, épp egy Rolls-Royce-ból száll ki csábosan. A szakácskönyvében, a televíziós műsorokban decens úrilány. Most rollerrel érkezett a Szimpla kertbe.

Részlet az interjúból:

– Melyik Ugron Zsolnához van szerencsénk? A konyhatündérhez vagy az elvarázsolt hercegnőhöz?

– Hát rollerral gyakrabban járok, mint Rolls-Royce-szal. Gondolták volna? A két jármű közül csak egyiket birtoklom. És ha maholnap szkafanderben látnak viszont, vagy mondjuk azon csípnek, hogy gátat építek egy patakban tízévesekkel, ne csodálkozzanak! Ha kétszáz évvel ezelőtt születtem volna, nyilván egyféle életet kellett volna élnem. Eszemben sincs különféle szerepekben megvalósítani magamat, ha erre céloztak. Sőt. Rendkívüli módon irritál ez a manapság divatos önmegvalósítás-mánia. Én tizenkilenc éves korom óta önálló vagyok. Az ember vagy dolgozik, vagy nem, vagy teszi a dolgát, vagy nem. Úgyhogy ha azt kérdezik, ki jött ma rollerrel a piacra, annyi a válaszom: én jöttem. Sem konyhatündér, sem elvarázsolt hercegnő nem vagyok, ám egy jó fotó kedvéért bármelyikké átalakulhatok. A mai kultúra – nemcsak itthon, de az egész világban – egyre inkább majomkultúra. Ha kíváncsiak az emberre, hát kicsit beáll majomnak, konyhatündérnek, hercegnőnek. Amíg nem hazudunk, csak játszunk egy kicsit, addig semmi baj. De nem árt észben tartani, kik vagyunk és honnan jöttünk.

– Hogy ön honnan jött, tudjuk: erdélyi főnemesi családból. Rangja szerint primor. De ha beütjük a Google-ba, akkor először a primőrt adja ki. Viszont tényleg létezik a szó, főszékelyt jelent. Középen áll valahol a báró és a gróf között.  Valójában milyen rang ez?

– Nem csak a Google nem tudja hova tenni, de ez talán nem olyan nagy baj. Amenynyire én tudom, a primorok székely főnemesek voltak, előbb választott, később öröklődő tisztség, majd rang volt. Valaki nemrég egy kiállításmegnyitón elújságolta, hogy könyvet ír a primorokról. Így hát könyv is lesz, elolvashatjuk. Az Ugronokat először XIII. századi nyelvemlékekben említik. Ugron Pál Bethlen Gábor erdélyi fejedelem gyámja volt, Ugron Gábor pedig az Esterházy-, majd a Wekerle-kormány belügyminisztere. De számos más ősöm is vitt történelmi szerepet. 

 A teljes interjút megtalálja a Magyar Konyha szeptemberi számában!

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra