A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2012. május 23.

Székesfehérváron rendezik meg a Paprikás Ízek Fesztiválját a pünkösdi hétvégén. Lesz főzőbemutató, hegyes-erős paprika evőverseny, 600 szeletes csilis csokitorta és számos más gasztroprogram.

Paprika fesztivált már tartottak Szegeden és Kalocsán, de a Paprikás Ízek Fesztiválja újdonság a magyar gasztrofesztek sorában. Ma már nemcsak a magyar pirospaprika a divat, ismerjük a csilipaprika számos fajtáját, a perui jalapeño paprikát, a tabascot vagy éppen a habanerot.

A paprika színes és különleges ízeit hivatott bemutatni a Székesfehérvár belvárosában megrendezésre kerülő Paprikás Ízek Fesztiválja május 26-28. között.

A szervezők a háromnapos rendezvény során szeretnék megmutatni a nagyközönség számára, hogy sokszínű gasztronómiai élmény megéléséhez nem feltétlen szükséges elrepülni a távoli kelet fűszerpiacaira, hiszen a magyar konyha ízvilágára is oly jellemző pirospaprika mellé iderepítik a világ számos paprikás különlegességét is.

A szombati napa gasztronómiáé. Előadásokat hallhatunk az egészséges táplálkozásról, a nyers ételek gyógyító hatásáról, Kecskeméti Attila a Magyar Termékekről tart előadást, lesz Paprika szépe választás, és természetesen paprikás ételek kóstolása. A hazai ízek mellett más népek paprikás ételkülönlegességeivel is megismerkedhetnek a fesztiválozók.

A szombat a gyerekeké, vasárnap pedig a tudatos életmódról szóló előadások, bemutatók lesznek. Szabó Roland táplálkozástudományi szakértő Táplálkozol vagy csak eszel? címmel tart előadást, szó lesz a vércsoport diétáról, jógáról, mint életmódról és a tudatos táplálkozásról.

A fesztivál fontos küldetése a paprikás ízeken kívül az is, hogy a helyi termelő közösségek megismertetésével támogassa az őstermelők bemutatkozását. A standokon a Fejér Termékek és a Kézműves Magyar Ízek kiállítói árulják portékájukat.

A fesztivál egyik érdekessége lesz a helyszínen készülő 600 szeletes csokoládétorta, amelyet chilivel fűszerez alkotója, Rebényi Gyula székesfehérvári cukrászmester. A rendezők szeretnék, ha paprikás süteményekkel más cukrászok is a közönség elé lépnének.

A helyszínen lehet bejelentkezni a Hegyes-erős paprika evőversenybe. A győztes a díjon kívül a fesztivál idején párja lehet a helyszínen önként jelentkező hölgyek közül megválasztott Paprika szépének.    

A Paprikás Ízek Fesztiváljáról biztos, hogy nem paprikás hangulatban távozik a közönség.

További információ: www.paprikasizekfesztivalja.hu